Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Dallara (IIF): Στον αέρα το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές δεν επιθυμούν ένα haircut άνω του 21% στο ελληνικό χρέος

Σημαντική απειλή για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνιστούν οι επενδυτές, αναφέρουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times.



Οι FT, επικαλούνται δηλώσεις του γενικού διευθυντή του IIF, Charles Dallara, o οποίος επισημαίνει ότι οι επενδυτές αρνούνται να δεχθούν ένα haircut μεγαλύτερο του 21% στο ελληνικό χρέος, γεγονός που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οριστικοποίηση έως τα τέλη της άλλης εβδομάδας, του νέου, δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ.


Ο Dallara εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επιρρίπτοντάς τους σημαντικές ευθύνες ότι δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.


"Εάν εφαρμοστεί μεγαλύτερο haircut στο ελληνικό χρέος, οι επενδυτές ενδεχομένως να αρχίσουν να πουλούν ευρωπαϊκό χρέος, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος", δηλώνει ο Dallara.


"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τράπεζες και άλλοι επενδυτές θα μοιραστούν το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση", έχει τονίσει πολλάκις η Γερμανίδα Καγκελάριος, Α. Merkel, ενώ πλέον έχει τεθεί ανοιχτά επί τάπητος σχέδιο για επιβολή haircut της τάξης του 50-60% στο ελληνικό χρέος.


"Οι συνθήκες έχουν αλλάξει για όλους. To οικονομικό περιβάλλον έχει καταστεί ιδιαιτέρως δυσμενές και πολύπλοκο για κάθε συμφωνία που καλείται να αναθεωρηθεί ή να επαναπροσδιοριστεί", προσθέτει μεταξύ άλλων ο Dallara και επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία του Ιουλίου έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ελληνικό χρέος στο 97% το 2020.


"Είναι νωρίς να αποκηρύξουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους, βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου, καθώς δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί από τις αγορές", καταλήγει ο Dallara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...