Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Υποβάθμιση Ιταλίας, Ισπανίας από Fitch

Στην υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ισπανία προχώρησε η Fitch Ratings επικαλούμενη την επιδείνωση της κρίσης χρέους και του κινδύνους μετάδοσης της. Ειδικότερα, η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας της Ιταλίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα σε ΄A+΄ από ΄AA-΄ και της βραχυπρόθεσμης σε ΄F1΄ από ΄F1+΄. Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη συνιστά ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σοκ το οποίο έχει προκαλέσει την εξασθένιση το προφίλ κινδύνου των κρατικών ομολόγων.
Το υψηλό δημόσιο χρέος και η χαμηλή δυναμική της ανάπτυξης καθιστούν την Ιταλία εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.
Αν και ο πρόσφατος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ισχυροποίησαν τις προσπάθειες δημοσιονομικής πειθαρχίας η αρχική διστακτική ανταπόκριση από την κυβέρνηση στην εξάπλωση της κρίσης έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των αγορών για την ικανότητά της να κατευθύνει τη χώρα.
Το πιστωτικό προφίλ της χώρας παραμένει σχετικά ισχυρό και στηρίζεται από τη δημοσιονομική θέση της η οποία είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή αξιολόγηση.
Επιπλέον, όντας η Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Fitch σημειώνει πως η ΕΚΤ ή το EFSF μαζί με το ΔΝΤ θα παράσχουν στήριξη για να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κρίση ρευστότητας.


Fitch: Υποβαθμίζει την Ισπανία σε “AA-”, αρνητικό outlook


Την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε τοπικό και σε ξένο νόμισμα υποβάθμισε "σε ΑΑ-" από "ΑΑ+" ο οίκος Fitch Ratings. Το outlook των αξιολογήσεων είναι "αρνητικό". Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση "F1+" της χώρας.
Στην έκθεσή του ο οίκος σημειώνει πως η υποβάθμιση αντανακλά αφενός την επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης στην περιοχή του ευρώ, αφετέρου τους κινδύνους για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που απορρέουν από τις δημοσιονομικές επιδόσεις ορισμένων περιοχών της χώρας αλλά και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Fitch για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας μεσοπρόθεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2011, η Fitch υποβάθμισε την διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ανεξάρτητων περιοχών της Ισπανίας και διατήρησε "αρνητικό" outlook, επικαλούμενη το δυσχερές οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και τους κινδύνους εκτέλεσης ορισμένων από τα προγράμματα μείωσης κόστους που είχαν ανακοινωθεί.


Αναφορικά με το πρώτο αίτιο, ο οίκος επαναλαμβάνει πως μία αξιόπιστη λύση για την κρίση είναι πολιτικά και τεχνικά περίπλοκη και θα χρειαστεί χρόνος να εφαρμοστεί, κερδίζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στο μεταξύ, η κρίση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Το διογκωμένο διαρθρωτικό έλλειμμα, το υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος και η εύθραυστή οικονομική ανάκαμψη όσο συνεχίζεται η διαδικασία απομόχλευσης και εξισορρόπησης καθιστά την Ισπανία ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.


Fitch: Σε καθεστώς Watch Negative παραμένει η Πορτογαλία


Την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας "ΒΒΒ-" της Πορτογαλίας και την βραχυπρόθεσμη "F3" σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα επαναδιατύπωσε ο οίκος Fitch. Διατηρεί ωστόσο τις αξιολογήσεις σε καθεστώς "Watch Negative", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης.
Η αξιολόγηση του οίκου θα ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2011. Η Fitch θα λάβει υπόψιν τους όρους των δανείων της Πορτογαλίας, τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας υπό το πρίσμα της συμφωνίας που σύναψε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τον προϋπολογισμό του 2012, την πρόοδο στον τομέα των ιδωιτικοποιήσεων, τους κινδύνους του τραπεζικού συστήματος αλλά και την αναθεωρημένη αξιολόγηση για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...