Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ G20 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 , προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. ΗΠΑ και αναδυόμενες οικονομίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου



Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, αναφέρεται εμφατικά και με ασυνήθιστη σαφήνεια ότι «αναμένεται με ενδιαφέρον η επικείμενη σύνοδος κορυφής των 20 ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών». Στο ίδιο ύφος και η αναφορά στις προσπάθειες για να καταστεί αποτελεσματικότερος ο μηχανισμός στήριξης EFSFκαι να αποτραπεί έτσι η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.


Θα διασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Οι Ευρωπαίοι έπεισαν, υποστηρίζει ο Β. ΣόιμπλεΣτο τελικό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι οι 20 θα διασφαλίσουν την απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα εξασφαλίσουν επαρκείς προσβάσεις σε κεφάλαια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς όλοι οι δυνητικοί κίνδυνοι. Και όπως έκαναν τον περασμένο Σεπτέμβριο έτσι και τώρα υπόσχονται, εάν χρειαστεί, να διασφαλίσουν τη ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω των κεντρικών τραπεζών.


Οι 20 δεν τοποθετούνται στο ζήτημα της αναγκαστικής κεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τα κράτη σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αναπάντητο μένει το ερώτημα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να βοηθήσει τους Ευρωπαίους. ΗΠΑ και Γερμανία διαφώνησαν στο αίτημα αυτό που έθεσαν κάποιες αναδυόμενες οικονομίες.


Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ


Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ είχε ο Μπαράκ ΟμπάμαΓια άλλη μια φορά το G20 προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες που έχουν στην πραγματική οικονομία και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο απρόοπτες και ανεξέλεγκτες συναλλαγματικές διακυμάνσεις.Στο σχέδιο εξαίρεται η επιτυχής διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι όμως καλούνται να δώσουν ταχύτατα λύση στο πρόβλημα.


Στο μεταξύ, στην ανάγκη συντονισμού των θέσεών τους ενόψει της συνόδου κορυφής του G20 στις Κάνες συμφώνησαν ο πρόεδρος Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να επανέλαβε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...