Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

.Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας ... προς το παρόν

Η Ρώμη πρέπει «προς το παρόν να πείσει μόνη της τους επενδυτές πως τα υψηλά spread της είναι αδικαιολόγητα, γιατί όντως είναι αδικαιολόγητα» ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters, σημειώνοντας πως οι Βρυξέλλες δεν προετοιμάζουν σχέδιο στήριξης για την Ιταλία, ούτε με την «ήπια» μορφή ανοίγματος προληπτικής γραμμής πίστωσης.



Τα μη δεσμευμένα διαθέσιμα του EFSF φτάνουν τα 250 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η ενίσχυσή του μέσω των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Με τα παρόντα δεδομένα, το ταμείο δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το μέγεθος μίας πιθανής ιταλικής διάσωσης -την στιγμή που η Ρώμη θα πρέπει, μόνο στο επόμενο δωδεκάμηνο, να αποπληρώσει χρέος ύψους 326 δισ. ευρώ.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αναλυτές, προχώρησε την Τετάρτη σε επιθετική εξαγορά 10ετών και 2ετών ιταλικών ομολόγων για να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στα επιτόκιά τους, καταφέρνοντας όμως μόνο να ρίξει το επιτόκιο του 10ετούς στο 7,25% από 7,46%. Χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ το επιτόκιο πιθανό να είχε ξεπεράσει το 8%.


Αν οι πιέσεις συνεχιστούν η Ιταλία θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από το EFSF και η ευρωπαϊκή κρίση θα λάβει νέες διαστάσεις. Ένας λόγος της πίεσης που δέχτηκε την Τετάρτη η χώρα χρεώνεται στις δηλώεις Σόιμπλε ότι προτάθηκε να της παρασχεθούν κεφάλαια από το EFSF, γεγονός που έκανε τους επενδυτές να πειστούν ότι η Ιταλία κινδυνεύει ουσιαστικά με χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...