Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κινήσεις πανικού και αποσπασματικές αποφάσεις

" Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κινήσεις πανικού και αποσπασματικές αποφάσεις. Τα προγράμματα λιτότητας για τις χώρες με χρέη και ελλείμματα είναι απολύτως αναγκαία, αλλά χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη, χωρίς το συντονισμό όλων των πολιτικών και χωρίς την διάχυση των μέσων μεταξύ των κρατών μελών, η κρίση θα διαχέεται και σε άλλες χώρες. Η εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει ορισμένες πολιτικές αποφάσεις υπονομεύουν το κοινό μέλλον και την επιτυχία της Ένωσης. Λέγεται ότι η ιστορία διδάσκει ότι δεν διδάσκει τίποτα. Καλούμεθα σήμερα να αποδείξουμε ότι η θεωρία αυτή δεν ισχύει για τη σημερινή Ευρώπη." Αυτό ανέφερε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαριέττα Γιαννάκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάι, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και του Προέδρου του Eurogroup κ. Γιούνκερ.


Στην παρέμβαση της η κα Γιαννάκου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία της ζώνης του ευρώ και την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, καθώς η Ένωση και ιδίως οι χώρες του κοινού νομίσματος χρειάζονται στρατηγική και σχέδια μακράς πνοής ώστε να μην καταστούν ευάλωτες σε διεθνείς κρίσεις. Παρόλα αυτά επεσήμανε, ότι η οικονομική διακυβέρνηση, βεβαίως, δεν μπορεί να έχει επιτυχία αφεαυτής, εάν δεν συνοδεύεται από τη σωστή λειτουργία του συνόλου των θεσμών, τη δημοκρατική ισορροπία και το σεβασμό των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων.


Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Τα φαινόμενα που παρακολουθήσαμε με το Συμβούλιο να επιφορτίζεται τα πάντα, ιδιαίτερα δε ορισμένα κράτη μέλη αυτού, δεν συνάδουν με τις βασικές αρχές και αξίες της Ένωσης και της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Είναι κατανοητό ότι οι μεγάλες χώρες έχουν αυξημένο ρόλο, ωστόσο η ισχύς της Ένωσης και η σημασία της στο παγκόσμιο σύστημα πηγάζουν από την ισορροπία ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες χώρες και από την ενότητα τους."


Τελείωνοντας την παρέμβαση της, η ευρωβουλευτής κα Γιαννακου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο αποτελούν τους αναγκαίους και ισχυρούς παράγοντες που νομιμοποιούν την παρουσία της ΕΕ ως χώρου ειρήνης ευημερίας και δημοκρατίας προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αναλάβει πλήρως το ρόλο που της υπαγορεύουν οι Συνθήκες, ενώ από την πλευρά του το Κοινοβούλιο έχει δικαίωμα να λαμβάνει εγκαίρως γνώση και να συμβάλει στη λήψη των αποφάσεων που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...