Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ θα ήταν μια καλή λύση – Αρχικά θα σοκάρει αλλά θα καταστούσε διαχειρίσιμη την κατάσταση - Καλό σχέδιο και η δημιουργία ενός νέου υποτιμημένου ευρώ…

Όλη η Ελλάδα είναι επικεντρωμένη στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Αν δηλαδή ο Παπαδήμος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός, αν η Ελλάδα θα πάει σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου αν θα εκταμιεύσει την 6η δόση των 8 δις ευρώ.



Η επικαιρότητα έστω και προσωρινά έχει απομακρύνει τον έλληνα από την γενεσιουργό αιτία της κρίσης που είναι η μη διαχειρίσιμη ελληνική κρίση.


Το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει πάλι το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Ελλάδα.


Οι δύο πυλώνες προβλημάτων της Ελλάδος είναι το χρέος και η αποσαθρωμένη οικονομία που έχει έντονα υφεσιακά χαρακτηριστικά.


Το χρέος για να καταστεί διαχειρίσιμο δεν μπορεί να το haircut να περιοριστεί στο 50% ίσως πρέπει να φθάσει στο 80%.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι η General Motors στις ΗΠΑ πραγματοποίησε haircut 90%.


Για την ύφεση και τον ανύπαρκτο σχεδιασμό ανάπτυξης δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά η χώρα βρίσκεται σε τέλμα και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.


Και ενώ τα θέματα αυτά αποτελούν τις δύο βασικότερες πηγές ανασφάλειας στο σύνολο της κοινωνίας οι απόψεις, εκτιμήσεις, σχέδια που επεξεργάζονται ή αναφέρονται στην Ευρώπη για την Ελλάδα συγκλίνουν στην άποψη ότι θα πρέπει η Ελλάδα ή να χρεοκοπήσει ή να μεταφερθεί σε ένα νέο νόμισμα.


Πριν τους αφορισμούς και τις ιδεοληψίες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα για να καταστεί ανταγωνιστική οικονομία χρειάζονται 10-15 χρόνια.


Η χρεοκοπία σε ένα περιβάλλον προστατευμένο θα ήταν μια λύση αλλά θα πρέπει να διασφαλίζονταν η σταθερότητα των τραπεζών και η ελάχιστη ταμειακή ρευστότητα του κράτους.


Η λύση της παραμονής της Ελλάδος στην ευρωζώνη αλλά με ένα νέο ευρώ υποτιμημένο σε σχέση με το υφιστάμενο ευρώ ίσως ήταν η καλύτερη λύση.


Μια υποτίμηση του ευρώ 40% με 50% για την Ελλάδα θα ήταν το ιδανικό σενάριο αλλά προφανώς με την δομή του ευρώ και με τον σκληρό πυρήνα των χωρών που τον αποτελούν ένα τέτοιο σενάριο είναι αδύνατο.


Η δημιουργία ενός περιφερειακού ευρώ ορισμένοι σπεύδουν να το ονομάσουν Νότιο ευρώ (δεν είναι βέβαιο ότι το όνομα αυτό είναι το ιδανικό καθώς με την επέκταση της Ευρώπης εξ ανατολάς το νότιο ευρώ δεν θα τις προσδιορίζει) το οποίο όμως θα ήταν υποτιμημένο κατά 50% θα αποτελούσε μια ιδανική λύση για την Ελλάδα και θα αποτελούσε ένα μεγάλο όφελος για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


Βέβαια μια τέτοια λύση είναι δίκοπο μαχαίρι. Πόσο θα επιδρούσε το νέο νότιο ευρώ στο ευρώ στο τωρινό νόμισμα;


Προφανώς και υπάρχουν πολλά αντικίνητρα για τους ισχυρούς της Ευρώπης αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά κίνητρα για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...