Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΥΧΕΣ

Κλείνει ο πρώτος χρόνος της δημαρχιακής περιόδου και μαζί κλείνει και ο πρώτος χρόνος της παρουσίας μας στο δημοτικό συμβούλιο.



Για τον πρώτο χρόνο της δημαρχιακής περιόδου δεν έχουμε να καταθέσουμε κάτι το αξιόλογο. Δεν θεωρούμε ότι η χρονιά που πέρασε έδειξε κάποια ανατροπή, κάποια αλλαγή, κάτι προοδευτικό ή επαναστατικό ή ακόμη μια διαφορετική αντίληψη της διαχείρισης της εξουσίας και της πολιτικής στο δήμο.


Θα λέγαμε μια απλή διαχείριση με πολλά κενά και μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή από τα μέλη της συμπολίτευσης, που να διαμορφώνουν μια συλλογική και συγκεκριμένη πολιτική. Τελικά, μια από τα ίδια, θα λέγαμε. Άτονη, απολίτικη, άνευρη, άστοχη, χωρίς πυξίδα, με έλλειψη στέρεης θέσης συλλογικών δράσεων για την πόλη μας. Εμείς έχουμε την άποψη ότι όλοι μαζί, μπορούμε καλύτερα. Κι αν ακόμη δεν υπάρχει η πρόθεση και η πολιτική θέση το ΄΄απαγορεύει΄΄, πάντα η διάθεση και η ένταση της πρόθεσης από την πλευρά της δημοτικής αρχής θα ήταν όχι μόνο καθοριστικός παράγοντας αλλά άκρως καταλυτική και αποτελεσματική η όποια παρέμβαση..


Για τον πρώτο χρόνο της δικής μας θητείας, από τη θέση, που μας έδωσαν οι συνδημότες μας, θα λέγαμε ότι δώσαμε δείγματα υψηλού επιπέδου πολιτικής σοβαρότητας.


Στηρίξαμε κάθε πρόταση από όλες τις πλευρές του δημοτικού συμβουλίου, έχοντας μόνο στόχο την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας στην πόλη μας και την εξασφάλιση αναπτυξιακών δράσεων για το μέλλον.


Στηρίξαμε προτάσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς αναστολές γιατί πιστεύουμε στην συλλογική δουλειά. Ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2011 στο σκέλος των δαπανών της μισθοδοσίας των εργαζομένων και καταψηφίσαμε τα υπόλοιπα, θεωρώντας ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν είχε αυτά που εμείς πιστεύαμε ότι έπρεπε να έχει. Είμασταν αντίθετοι σε πολλά σημεία, τα οποία και αναφέραμε έντονα και τίμια. Δεν πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας περί αποτυχίας της δράσης για το 2011.
Πέρασε, λοιπόν, η χρονιά προσθέτοντας ακόμη μια χρονιά στη μιζέρια και στην αδράνεια!!
Δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε και να τονίσουμε το γεγονός ότι ήταν η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του προγράμματος ΄΄Καλλικράτης΄΄ όπου καταγράφηκαν οι αδυναμίες της κυβέρνησης στην υλοποίησή του αλλά και οι αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Αυτό κατέστησε και την τοπική αυτοδιοίκηση αναποτελεσματική και ελλειμματική.


Αντιδράσαμε όμως εκεί που είδαμε την παρατυπία, την αστοχία, την έλλειψη προγραμματισμού, την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την έλλειψη πρακτικής και ουσιαστικής πολιτικής με αποτέλεσμα.


Καταθέσαμε την αντίδρασή μας στην προσπάθεια της διοίκησης να περάσει συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ περί παραχώρησης της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του δήμου στην ΕΥΔΑΠ. Προσφύγαμε στην Περιφέρεια να αναζητήσουμε το ηθικά νόμιμο. Κλήθηκε ο δήμαρχος να καταθέσει τις θέσεις του αλλά ούτε απάντησε ούτε και εμφανίστηκε στην Περιφέρεια. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη.


Αρνηθήκαμε να παραχωρήσουμε δημοτικό χώρο, χώρο σε πλατεία, προς εξυπηρέτηση ιδιώτη!! Προσφύγαμε και πάλι στην Περιφέρεια. Κι αυτή η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί.


Καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2011 γιατί πιστεύουμε ότι είχε προσωπικές πολιτικές, που εξυπηρετούσε περισσότερο άλλους στόχους παρά το συμφέρον του δημότη άμεσα. Ψηφίσαμε, όμως, το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 γιατί θεωρούμε ότι αποτελούσε την ελάχιστη υποχρέωση, που θα μπορούσε να κάνει ο δήμος για τους δημότες. Δεν μπορούσε να είναι πιο φτωχό και πιο αδύναμο!! Υπό την έννοια του ελάχιστου είπαμε ναι στο πρόγραμμα.


Καταψηφίσαμε το επιχειρησιακό τριετές πρόγραμμα του δήμου θεωρώντας το ως μια πρόχειρη εργασία με αρκετή δόση πολιτικού στόχου για το τέλος της τριετίας όπου βλέπει τις δημοτικές εκλογές. Με στόχους αυτού του επιπέδου, με μικροπολιτικές λογικές, εμείς διαφωνήσαμε. Τρία χρόνια απραξία ή απλή διαχείριση και στην τέταρτη χρονιά της τετραετίας να εμφανίσουμε έργο!!! Σ΄αυτό διαφωνήσαμε, διαφωνούμε και θα διαφωνούμε γιατί οι δημότες δικαιούνται σοβαρότερης αντιμετώπισης και ασφαλώς δικαιούνται τις παροχές συνεχώς και αδιαλείπτως έξω από πονηρές πολιτικές και πολιτικές σκοπιμότητες.


Απαιτήσαμε η Ναυτική Βάση να περιέλθει στη χρήση του δημότη και όχι στη χρήση των εργολάβων!! Οργανώσαμε κινητοποίηση. Συμβάλλαμε στην επιτυχία του αγώνα γιατί η δημοτική αρχή δέχθηκε να αποχωρήσουν από τη Βάση οι εργολάβοι και αποκαταστάθηκε έτσι ο χώρος.


Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε λογικές και νοοτροπίες της δημοτικής αρχής, που απομακρύνουν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Εκτιμούμε ότι ως ένα βαθμό επετεύχθη.


Συμμετέχουμε στα όργανα του δήμου με ουσιαστικές παρεμβάσεις και προτάσεις, όπως στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου. Ζητήσαμε περικοπές άχρηστων δαπανών από τα νομικά πρόσωπα. Δεν ακουστήκαμε. Ζητήσαμε να ενταχθούν στον προγραμματισμό της τριετίας η ίδρυση και κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού και δύο νηπιαγωγείων. Ακουστήκαμε μόνο στην κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού και του ενός νηπιαγωγείου.


Προτείναμε σειρά δράσεων που έχουν απόλυτα κοινωνικό χαρακτήρα με δεδομένες τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Δεν ακουστήκαμε.


Εντοπίσαμε σπατάλες στις δαπάνες, τις αναφέραμε, δεν ακουστήκαμε. Για παράδειγμα είπαμε να δοθούν οι αναλύσεις της ποιότητας του νερού, που γίνονται συνεχώς στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου δεν θα χρεώνεται ο δήμος με δαπάνες. Δεν ακουστήκαμε και η δημοτική αρχή προτίμησε ιδιωτική εταιρεία με κόστος 25000 ευρώ το χρόνο.


Πολλές φορές εισπράξαμε την ειρωνεία και την αλαζονεία ως απάντηση στις παρατηρήσεις μας. Δυστυχώς!


Συμμετείχαμε σε κοινωνικές δράσεις ή ακόμη και σε πρωτοβουλίες άλλων συνδυασμών για το καλό της πόλης, όπως ο καθαρισμός του ρέματος Βριλησσού, την δενδροφύτευση του ΣΠΑΠ στην Πεντέλη.


Αναλάβαμε την ηθική και υλική στήριξη των χαλυβουργών απολυμένων και απεργών εργατών και συνεχίζουμε να στηρίζουμε γιατί στον αγώνα αυτών βλέπουμε τον αγώνα της κοινωνίας που απαξιώθηκε, υποτιμήθηκε και βάναυσα έχασε τα δικαιώματά της!!


Οργανώσαμε ομάδα εθελοντών του συνδυασμού μας με σκοπό την στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και στηρίξαμε δράσεις άλλων ομάδων.


Οργανώσαμε την συλλογή υλικών αγαθών και επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο ΠΙΚΠΑ, όπου και τα παραδώσαμε συμβάλλοντας στην λειτουργία του νοσοκομείου.


Αυτό ήταν ένας μικρός απολογισμός με το τέλος της χρονιάς που περνά, που τελειώνει με τους δημότες και όλους τους πολίτες να βρίσκονται στη χειρότερη θέση των τελευταίων 70 χρόνων!!! Ένας μικρός απολογισμός, ως υποχρέωση απέναντι στους δημότες, που οφείλουν να ακούν και να διαβάζουν.
Υποχρέωση έχει και η δημοτική αρχή να απολογείται στους δημότες κάθε χρόνο. Δεν το έχει κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια!!


Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα της αξιοπρέπειας, του σεβασμού στην κοινωνία και στην άλλη άποψη, της δημιουργίας και της προσφοράς. Ο αγώνας ξέρουμε ότι είναι δύσκολος και σκληρός. Δεν θα μας αφαιρέσει όμως κανείς ούτε ίχνος αποφασιστικότητας για την προσφορά στην πόλη μας κατ΄αρχήν και κατά δεύτερο στην κοινωνία.


Ευχόμαστε με την νέα χρόνια να βρεθούμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, πιο κοντά στις αρχές των ηθικών αξιών και στην ανθρώπινη αδυναμία


. Ευχόμαστε σε όλους λιγότερη δυστυχία, περισσότερη ευτυχία, αποτελεσματικότερους αγώνες και μια πόλη με καλύτερες συνθήκες για τους δημότες της.


Ευχόμαστε, επίσης, να πετύχει η αναβάθμιση της λειτουργίας της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου. Εμείς θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να υποτιμούμε κανένα.


Ευχόμαστε σε όλους μια χρονιά με υγεία και αισιοδοξία.


Χρόνια Πολλά






ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...