Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδρά έντονα η ΚΕΔΕ στο ενδεχόμενο νέων περικοπών κονδυλίων στους ΟΤΑ

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προκάλεσαν τα όσα αναφέρονται για περαιτέρω μειώσεις στα έσοδα των Δήμων, κατ' απαίτηση της τρόικας.

«Οι προβλέψεις και συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των δήμων της χώρας κατά 400 εκ. ευρώ, βρίσκει σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη» δηλώνει ο Κώστας Ασκούνης.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι από λάθος του Γενικού Λογιστηρίου δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό του 2012 κονδύλια 450 εκατ. ευρώ, και δεσμεύθηκε για την απόδοσή τους προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι δήμοι.
«Να θυμίσουμε επίσης ότι οι πόροι των δήμων για την τετραετία 2009-2012 έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 50%.
» Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι για το 2012 οι περικοπές θα φτάσουν στα 850 εκ. ευρώ, αφού -παρά τη δέσμευση και του πρωθυπουργού- ότι θα αποδοθούν τα 450 εκ. ευρώ, αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012;» καταλήγει.


Kρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΕΣ για τον «Καλλικράτη»


Έως αργά χτες το απόγευμα συνεδρίαζε το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας εν όψει της συνάντησης (την Τετάρτη) με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις στον «Καλλικράτη».
Όσον αφορά τα οικονομικά, η ΚΕΔΕ ζητά σειρά ρυθμίσεων με τις οποίες θα είναι δυνατή η παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών που ισχύουν σήμερα.
Μεταξύ αυτών, ζητά ρύθμιση των χρεών τρίτων προς τους δήμους με απόφαση ΔΣ που θα λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία και με την οποία θα καθορίζονται οι δόσεις, η ελάχιστη καταβολή και ο τρόπος ρύθμισης.
Αύξηση του ποσού για το οποίο δεν χρειάζεται προληπτικός έλεγχος από 100.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ. Εξώδικο συμβιβασμό μέχρι 30.000 ευρώ. Απευθείας αναθέσεις με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής.
Σε περίπτωση εξόφλησης δανείου πριν από τη λήξη της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο δήμος να επιβαρυνθεί με το υπόλοιπο άληκτο του δανείου μειωμένο κατά 25%.
Ακόμη ζητείται να εξαιρεθούν από τον προληπτικό έλεγχο καθημερινές δαπάνες σε εκδηλώσεις (όπως προσκλήσεις για εκδηλώσεις, στολισμός για πολιτικούς γάμους, προμήθεια εφημερίδων).
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία δημάρχων, αντιδημάρχων και μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων, ζητείται η υποχρεωτική ανάρτηση της περιουσιακής τους κατάστασης στην ιστοσελίδα του δήμου.
Στα θέματα προσωπικού, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει εξαίρεση του προσωπικού των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης (π.χ. παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί) από το υπάρχον πλαίσιο προσλήψεων.
Επίσης ζητά να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της αναλογίας 10 προς 1, η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών προκειμένου να στελεχωθούν δημοτικά αστυνομικά τμήματα. Σε περίπτωση λύσης ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ Α' βαθμού, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να μπορεί να μεταφερθεί με την ίδια σχέση εργασίας στο δήμο και σε ΝΠΔΔ του δήμου με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
Ακόμη, αιτείται να συμπεριληφθεί στον επερχόμενο νόμο η μεταφορά των λιμενικών ταμείων στους δήμους και η εκπροσώπηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νοσοκομεία.
Οι νησιωτικοί δήμοι να μπορούν να αναθέτουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τη μεταφορά επιβατών, όταν περιορίζονται τα δρομολόγια και για τις ώρες που δεν λειτουργούν τα πλοία.
Η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων δρομολογίων και η ανάγκη λειτουργίας συγκοινωνιών καθ' όλο το 24ωρο θα τεκμηριώνεται με απόφαση ΔΣ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...