Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ο κίνδυνος δέσμευσης του 10% ή 20% των καταθέσεων δεν είναι υπαρκτός σε αυτή την φάση – Αλλά αν η Ελλάδα αποτύχει και δεύτερη φορά οι καταθέτες θα πρέπει να ανησυχούν…

Παρά τα σενάρια, τις φήμες, τις εκτιμήσεις, τις απόψεις περί κινδύνου δέσμευσης των καταθέσεων κατά 10% έως 20% ανά λογαριασμό ή καταθέτη δεν έχουν βάση.

Όσοι τα διακινούν περισσότερο μεταφράζουν τον προσωπικό τους φόβο σε κοινωνικό φόβο, περισσότερο εξωτερικεύουν ενδόμυχες ανησυχίες παρά γνωρίζουν σχέδια δέσμευσης καταθέσεων.
Τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και το κράτος – το αναξίοχρεο και αναξιόπιστο κράτος – δεν μελετά να δεσμεύσει καταθέσεις.


Αυτό το αναφέρουμε υπεύθυνα και όχι χάριν εντυπώσεων.


Όμως το ιστορικό προηγούμενο με τα φυσικά πρόσωπα και τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν και υπέστησαν haircut δημιουργεί ένα προβληματισμό για το μέλλον.
Ωραία ας δεχτούμε ότι τώρα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τις καταθέσεις στο μέλλον τι θα συμβεί αν η Ελλάδα εκτροχιαστεί εκ νέου;
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι 168 με 169 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις αποτελούν των σωρευμένο κοινωνικό πλούτο της χώρας, τις αποταμιεύσεις της κοινωνίας είναι το ιερό κειμήλιο κάθε χώρας.
Όμως δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες, αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία θα πιέσει ή υποχρεώσει την Ελλάδα να δεσμεύσει μέρος των καταθέσεων;


Σίγουρα θα το πράξει.


Τα σενάρια που επίσης ορισμένοι κυκλοφορούν για υποχρεωτική συμμετοχή των καταθετών σε εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου κατά την άποψη μας είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.
Αν το δούμε και αυτό θα έχει καταλυθεί το κράτος οπότε όλα θα είναι δυνατά.


Το συμπέρασμα…


Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και στις καταθέσεις συνεχίζουμε να μένουμε Ελλάδα.


Αν η Ελλάδα τα καταφέρει οι καταθέσεις δεν θα επηρεαστούν ούτε χιλιοστό αν όμως η Ελλάδα εκ νέου καταρρεύσει τότε και οι καταθέσεις θα στοχοποιηθούν από τους δήθεν ειδήμονες οι οποίοι βεβηλώνουν με τα σχέδια τους κάθε προσπάθεια της κοινωνίας να ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια στην οικονομική κατρακύλα της χώρας.

ΠΗΓΗ http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...