Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 140 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Τη «φωτιά» που άναψε ο εφαρμοστικός νόμος του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχόμενου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν. 4046/2012» και τόσο η στάση «Πόντιου Πιλάτου» όσο και η φράση «άνωθεν εντολές» του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, στις εκκλήσεις της ΚΕΔΕ να επιμεριστεί το «κούρεμα» της ΣΑΤΑ (-140 εκατ. ευρώ) σε δήμους και περιφέρειες, «έσβησε» τελικά -αν και αναρμόδιος- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ψήφιση του εφαρμοστικού το βράδυ της περασμένης Τρίτης (εδώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους ΟΤΑ).



Ρηματική δήλωση Βενιζέλου για τη ΣΑΤΑ


Με μια ρηματική του δήλωση, γνωστοποίησε ότι τα -140 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ (το αναπτυξιακό πρόγραμμα των δήμων), θα επιμεριστούν ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες, «κατά έναν ορθολογικό τρόπο», όπως είπε χαρακτηριστικά:


«Κύριε Πρόεδρε, θα κάνω μία δήλωση ερμηνευτικού χαρακτήρα σε σχέση με τις προβλέψεις του άρθρου 2 του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.


»Οι προβλεπόμενες στο άρθρο 2 μειώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του οποίου κατανέμονται οι πιστώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα κατανεμηθούν δίκαια και αναλογικά μεταξύ α΄ και β΄ βαθμού. Δεν θα επιβαρύνουν όλους τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, αλλά θα υπάρξει μία πρόβλεψη, ώστε η επιβάρυνση να αφορά και τους ΟΤΑ β΄ βαθμού, τις περιφέρειες, κατά έναν ορθολογικό τρόπο, για τον οποίο έχουμε συνεννοηθεί με την Κεντρική Ένωση Δήμων. Θα συνεννοηθούμε και με την Ένωση Περιφερειών (Πρακτικά Βουλής, ΙΓ' Περίοδος, Σύνοδος Γ', Συνεδρίαση ϞΓ΄, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012, σελ. 247/263)».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «ορθολογικός τρόπος» αφορά σε αυτό που έχει ζητήσει από την αρχή η ΚΕΔΕ (θεωρεί πως η ανάπτυξη στους δήμους θα γίνει «στη χώρα της φαντασίας», αν πληρώσει μόνον αυτή το «μάρμαρο» του μνημονίου 2), και σχετική καταγραφή θα γίνει τελικά στον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: από τα 140 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ, τα 50 εκατ. ευρώ θα τα πληρώσουν οι περιφέρειες και τα 90 εκατ. ευρώ οι δήμοι.


Περί αντιδημάρχων...


Αναφορικά τώρα με τους αντιδημάρχους, με τη μείωση ή όχι και τα «αντισταθμιστικά» 30-35 εκατ. ευρώ, φαίνεται -πάντα σύμφωνα με πληροφορίες πως γίνεται προσπάθεια να λυθεί με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, τον «Καλλικράτη 2», το οποίο, ωστόσο, παραμένει άφαντο, χαμένο σε κάποια συρτάρια του ΥΠΕΣ.


Ανοιχτό επίσης παραμένει και το ζήτημα που επιμόνως έχει θέσει η ΚΕΔΕ: τα μη εγγεγραμμένα, εκ παραδρομής, 450 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2012, που αποτελούν και υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα δοθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...