Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ-ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ



Δικαιώνονται σήμερα οι προσπάθειες του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου που ξεκίνησαν όταν ο Δήμος Βριλησσίων, δια του Δημάρχου κου Κώστα Ιωαννίδη, αποφάσισε κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει το χειμαρικό ρέμα Χαλανδρίου – Πεντέλης, να αδειοδοτήσει το αναψυκτήριο –καφέ με ανεξέλεγκτο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο που προστατεύεται από την δασική νομοθεσία αλλά και να ανεχθεί παρά τις καταγγελίες μας αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές στις οποίες προέβη ο ενοικιαστής του χώρου .


Σε μία εποχή που το κράτος βρίσκεται σε αναστάτωση και δυσλειτουργία υπάρχουν υπηρεσίες όπως η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και συγκεκριμένα το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προσφέρουν σοβαρό έργο.


Ο σύλλογός μας εκτός των ενεργειών που κατά καιρούς έχει κάνει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προσέφυγε στην υπηρεσία αυτή τον Δεκέμβριο του 2011 για να προσβάλλει απόφαση του ΔΣ του δήμου Βριλησσίων με την οποία ήθελε να «νομιμοποιήσει» την αυθαίρετη και παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο παραρεμάτιο πάρκο όπου λειτουργεί το καφενείο.


Με την απόφαση αυτή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που κοινοποιήθηκε στο δήμο Βριλησσίων στις 16/2/2012, έγινε δεκτή η προσφυγή του συλλόγου μας, γατί θεωρήθηκε ότι ο δήμος σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της 9-8-95 (ΦΕΚ 659/Δ/6-9-95), δεν έχει αρμοδιότητα έγκρισης για την κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου, επειδή αφενός ο χώρος δεν είναι ο συνήθης κοινόχρηστος χώρος αφού προστατεύεται , αλλά και επιπλέον αρμόδιος είναι φορέας διαχείρισης των έργων διαμόρφωσης στην περιοχή που είναι η Διεύθυνση Ειδικών Έργων αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ.


Όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή όχι μόνο αγνοεί τις προσπάθειές μας και τις εισηγήσεις μας να αποκατασταθεί η νομιμότητα αλλά επέτρεψε, αγνοώντας όλες τις διατάξεις και την περαιτέρω ανάπτυξη του καφενείου που νοικιάζει σε ιδιώτη, με παράνομες κατασκευές όπως πέργκολες και τζαμαρίες.


Μαθαίνουμε ότι ο δήμος Βριλησσίων, θέλει να εξετάσει την περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης του περιφερειάρχη και η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγόρο εντολή γνωμάτευσης, ώστε να κριθεί αν είναι σκόπιμη η άσκηση της προσφυγής. Δηλαδή για μια επιχείρηση ( καφέ ) στην πιο ευαίσθητη οικολογικά περιοχή για την λειτουργία της οποίας το νομικό καθεστώς είναι ξεκάθαρο, δεν διστάζει η δημοτική αρχή να υποβάλλει σε άσκοπες δαπάνες τον δήμο και κατ΄ επέκταση τους δημότες και μάλιστα σε δύσκολες, οικονομικά, εποχές.


Όλα αυτά θα είχαν βεβαίως αποφευχθεί, αν η δημοτική αρχή, εδώ και καιρό, είχε επιδιώξει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις προσπάθειες του συλλόγου μας. Εμείς ως σύλλογος επιθυμούμε την λειτουργία νόμιμου αναψυκτηρίου με τους όρους λειτουργίας που επιβάλλει το προεδρικό διάταγμα.


Να λειτουργεί δηλαδή ένα αναψυκτήριο, που αυτοί που θα το διαχειρίζονται (δήμος ή ειδικές κοινωνικές ομάδες να προσφέρουν ό,τι ακριβώς επιτρέπει ο νόμος και σε μειωμένες λογικές τιμές όπως αρμόζει στην χρήση δημόσιου χώρου για όλους τους πολίτες και όχι για αυτούς που οικονομικά μπορούν να πληρώσουν τα είδη και στις τιμές που αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα καθορίζει ο πλειοδοτών ενοικιαστής.
Αυτό μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να γίνει με ανάθεση της λειτουργίας του σε δημότες του δήμου που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια ώστε να βοηθηθούν να έχουν ένα λογικό εισόδημα και όχι με σκοπό τον άκρατο προσπορισμό κέρδους.


Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να τηρεί και να εγγυάται την νομιμότητα και να φροντίζει για την ευημερία και ανακούφιση των κατοίκων του δήμου και της ευρύτερης περιοχής


ΤΟ ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...