Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΠΑΠ να συμβάλλουν την προσπάθεια μας, να κρατήσουμε στην Ελλάδα και το Μαρούσι, το Κύπελλο του Σπύρου Λούη



Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κου Γερουλάνου, γιατί οι υπηρεσίες του Υπουργείου του αποφάσισαν ότι το Κύπελλο του Σπύρου Λούη δεν αποτελεί εθνικό κειμήλιο κι επέτρεψαν την έξοδο του από την Ελλάδα και τη δημοπράτηση του από τον Οίκο Christies»


Ο Δήμος Αμαρουσίου ανέδειξε πρώτος το ζήτημα που προέκυψε με το ενδεχόμενο να χαθεί για τη χώρα μας ένα σημαντικό εθνικό κειμήλιο, το Κύπελλο του Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, το οποίο πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 17 Απριλίου 2012 στο Λονδίνο από τον Οίκο Christies.


Στην κατάσταση αυτή φτάσαμε γιατί ο Υπουργός Πολιτισμού κος Γερουλάνος, αρνήθηκε να αναλάβει η Πολιτεία το κόστος αγοράς του Κυπέλλου από τους κληρονόμους του Σπύρου Λούη, με αποτέλεσμα αυτή να προσφύγει στο διεθνή Οίκο Δημοπρασιών. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του επέτρεψαν την έξοδο του κειμηλίου αυτού από τη χώρα.


Όμως όπως προκύπτει από το έγγραφο με αριθμό Πρωτοκόλλου: ΥΠΠΟΤ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Β/11957/255/ 9 Φεβρουαρίου 2012 της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών) το Υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνον δεν διέθεσε το απαραίτητο κονδύλιο για την αγορά του κυπέλλου, αλλά με μια ακατανόητη απόφαση γνωμοδότησε ότι το Κύπελλο του Σπύρου Λούη δεν αποτελεί εθνικό κειμήλιο. Και ως εκ τούτου, μπορεί να βγει από τη χώρα και να πουληθεί σε ξένους συλλέκτες ή μουσεία.


Ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού και τον ΟΠΑΠ να καταθέσουν άμεσα τα χρήματα που χρειάζονται στο λογαριασμό που άνοιξε ο Δήμος στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με ΙΒΑΝ GR2104314190000410300214464 υπέρ της αγοράς του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη.


Αποτελεί εθνική υποχρέωση να μην χαθεί ένα ακόμη κομμάτι της πλούσιας ιστορίας μας, για να μην επιτρέψουμε να ξεπουληθεί ένα σημαντικό εθνικό κειμήλιο, το Κύπελλο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη. Το Κύπελλο αυτό πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, πρέπει να μείνει στο Μαρούσι και να εκτεθεί αρχικά στην Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» και στη συνέχεια στο Μουσείο των Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Αμαρουσίου, όπως προβλέπει το σχέδιο μεταολυμπιακής αξιοποίησης. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής και αθλητικής μας κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...