Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ. ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ



Με αφορμή απόψεις και σχόλια, που κυκλοφορούν με την ανάρτηση αεροπανό κατά των φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:


Το θέμα έχει τέσσερις διαστάσεις


Πρώτον. Το νομικό μέρος, που στο βάθος βρίσκεται το ιδιοκτησιακό σε εκτάσεις στο όρος Πεντελικό. Η Ι.Μ. Πεντέλης διεκδικεί τις εκτάσεις αυτές βασισμένη ουσιαστικά σε προφορικές υποσχέσεις μεταβιβάσεων από την εποχή του Όθωνα. Μετά από διάφορες κρατικές παρεμβάσεις με στόχο την διατήρηση του κρατικού χαρακτήρα στο ιδιοκτησιακό της περιοχής φτάνουμε στο τελευταίο γεγονός των τελευταίων πυρκαγιών στο όρος επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή όπου οι αποφάσεις και οι θέσεις ήταν ΄΄κάθε καμένη γη κηρύσσεται δημόσια και αναδασωτέα ΄΄.


Από εκείνη την περίοδο άρχισε μια συστηματική αναδάσωση όλης της περιοχής με πρωτοβουλία φορέων, μέσων ενημέρωσης και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Η Ι.Μ. Πεντέλης κατάφερε να αποκτήσει μικρό μέρος της περιοχής αυτής, κτήμα Καρακατσούλη, που αυτό αποτέλεσε αφορμή να εντείνει και να συνεχίσει τις διεκδικήσεις της επί της περιοχής. Σειρά νόμων και προεδρικών διαταγμάτων καθορίζει το ιδιοκτησιακό, που στην ουσία τους ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η κυριότητα και ασφαλώς η πρόθεση της πολιτικής εξουσίας να μεταβιβάσει την κυριότητα σε άλλους.


Παρ΄όλα αυτά η Εκκλησία επιμένει συνεχώς. Το αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής ήταν η κρυφή αλλά και μυστηριώδης επικοινωνία τον τελευταίο καιρό μεταξύ της Εκκλησίας και του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο του καθορισμού σχεδίων για την ανάπτυξη των προγραμμάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ήπιες πηγές. Η τελευταία τους επικοινωνία έδωσε καρπό την νυχτερινή κατάθεση και τροπολογίας όπου εμφανίζεται να μεταβιβάζονται από το Ελληνικό δημόσιο έκταση 23500 στρεμμάτων στην Εκκλησία. Ως τόσο εκείνη έχει ήδη ιδρύσει ανώνυμη εταιρεία με μετόχους την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Ι.Μ. Πετράκη και την Ι.Μ. Πεντέλης με σκοπό την εκμετάλλευση της περιοχής αυτής για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Η τροπολογία αυτή έγινε γνωστή εντελώς τυχαία κι αυτό δημιούργησε την πλήρη αναστάτωση. Η συμφωνία μεταξύ δύο βουλευτών των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση αντίδρασης της κοινωνίας.


Η τοπική κοινωνία της Πεντέλης παρακολουθώντας το ζήτημα από κοντά αντέδρασαν αμέσως. Οι αντιδράσεις αυτές άρχισαν από τον περασμένο Οκτώβριο όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της πρόθεσης της τότε κυβέρνησης να οργανώσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ήπιες πηγές, κυρίως από την ηλιακή ενέργεια. Το πρώτο βήμα ήταν η εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.


Στις 5 Δεκεμβρίου 2011 εμείς, ως δημοτικός συνδυασμός, θέτουμε ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο με το θέμα αυτό και ζητούμε ενημέρωση και συζήτηση επ΄αυτού. Δυστυχώς η δημοτική αρχή ούτε απάντησε ούτε έδωσε την πρέπουσα σημασία. Είκοσι ημέρες μετά το θέμα αρχίζει να δημοσιοποιείται περισσότερο και έρχεται νέα ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης. Και πάλι η δημοτική αρχή υποτιμά το θέμα και δεν συζητείται. Ως τόσο οι συζητήσεις του Υπουργείου και της Εκκλησίας συνεχίζονται απρόσκοπτα και δυναμικά. Οπότε έρχεται ξαφνικά η τροπολογία της 16 Μαρτίου 2012 στη Βουλή όπου προκαλεί την άμεση αντίδραση της κοινωνίας και των φορέων στην Πεντέλη.


Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προσθέσουμε και τις δικές μας δυνάμεις ώστε να δημοσιοποιηθεί το ζήτημα ευρύτερα. Να μάθουν και οι δημότες του δήμου μας το θέμα αυτό. Αναρτήσαμε, λοιπόν, το αεροπανό.


Στο πρώτο, λοιπόν, ζήτημα που εμείς δεν συμφωνούμε και είμαστε κάθετα αντίθετοι είναι ο τρόπος, που χειρίζεται το ζήτημα, ποιος συμμετέχει στην μια εκμετάλλευση του δάσους, ποιος δημιουργεί προκλήσεις σε δασικές περιοχές και μάλιστα αμφισβητούμενες στο ιδιοκτησιακό ακόμη κατά παράβαση πολλών και βασικών κανόνων και νόμων.


Εμείς διαφωνούμε απόλυτα στην συμμετοχή της Εκκλησίας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες ακόμη και με σκοπό την εύρεση πόρων για την λειτουργία του φιλανθρωπικού της έργου.


Δεύτερον. Επιστημονικά η υπόθεση της χρήσης φωτοβολταϊκών κυψελών σε αυτή την έκταση είναι υπό αμφισβήτηση. Η θέση μας στηρίζεται στα εξής:


Α. Είναι η παραγόμενη ενέργεια μεγαλύτερη από την καταναλισκόμενη; Η ωφέλιμη ενέργεια θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα καταναλώνουμε για την παραγωγή τους;


Β. Η αναπτυσσόμενη θερμοκρασία γύρω από τις εγκαταστάσεις θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είναι χωρίς τις εγκαταστάσεις Έχει αποδειχθεί ότι τα υλικά κατασκευής των εγκαταστάσεων κρατώντας ποσά θερμότητας μέσα τους την αποβάλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνοντας έτσι την θερμοκρασία.


Γ. Θα αποκοπεί χαμηλή ή και υψηλή βλάστηση σε έκταση 3500 στρεμμάτων για τις κυψέλες και ακόμη 500 στρεμμάτων περίπου για τις εγκαταστάσεις. Η βλάστηση αυτή απορροφά ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστά 0,045-1,23 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά έτος. Ή με άλλο τρόπο μέτρησης 0,2-5,7 γραμμάρια ανά παραγόμενη κιλοβατώρα. Ένα κιλοβάτ ισχύος φωτοβολταϊκών σκιάζει 6 τετραγ. Μέτρα. Κάνοντας τους υπολογισμός ανάγοντας τα ποσά της μη απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της έλλειψης της βλάστησης, θα διαπιστώσουμε ότι τεράστια ποσά διοξειδίου θα παραμένουν στην ατμόσφαιρα μολύνοντάς την ακόμη περισσότερο από άλλες πηγές εκπομπής.


Δ. Το φαινόμενο της Λευκάγειας. Η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται σε ποσοστό 50% σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος. Η ακτινοβολία αυτή είναι απαραίτητη για διάφορες διεργασίες στην ατμόσφαιρα, χημικές αντιδράσεις παραγωγής οξυγόνου κλπ. Με τις συσκευές κυψελών οι οποίες έχουν σκοπό την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας σε μεγαλύτερες ποσότητες τα ποσά της ανακλώμενης θα περιοριστούν σημαντικά εις βάρος των χημικών αντιδράσεων κι επομένως θα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Μετρήσεις έδειξαν ότι η ανακλώμενη ακτινοβολία υποπενταπλασιάζεται!!!


Ε. Υλικά κατασκευής. Οι συσκευές κατασκευάζονται από υλικά που έχουν ως βασικό στοιχείο το πυρίτιο και μόλυβδο, τα οποία χαρακτηρίζονται βαρέα μέταλλα και είναι επικίνδυνα για την ζωή αν συμβεί να εισρεύσουν στο κύκλο ζωής από κάποια καταστροφή της συσκευής (κακή συντήρηση, κεραυνός, θραύση κλπ). Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί ως βασικό στοιχείο το υμένιο και το τελουριούχο κάδμιο, άκρως επικίνδυνα μέταλλα, κυρίως το κάδμιο.


ΣΤ. Η μεγάλη έκταση των συσκευών αυτών είναι πάντα προβληματική λόγω της ανακλάσεως του ηλιακού φωτός στα κινούμενα αεροπλάνα, ιδιαίτερα αν έχουν τοποθετηθεί σε ζώνες διέλευσης επιβατικών αεροπλάνων.


Τρίτον. Οικονομική διάσταση του ζητήματος. Καμιά μελέτη ως τώρα δεν υπάρχει που να δείχνει το ύψος του κόστους των εγκαταστάσεων ούτε και ποιος θα είναι ο χρηματοδότης. Φαίνεται να ανατίθεται η υπόθεση αυτή στο Ελληνικό δημόσιο σε μια εποχή που η Ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει. Η αγορά των υλικών, επίσης, είναι άγνωστο από πού θα γίνει. Μήπως Γερμανικά προϊόντα θα κάνουν την εμφάνισή τους; Δηλαδή θα γίνεται παραγωγή ενέργειας με ξένα μέσα για τους ξένους!!! Η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται στην Γερμανία, η οποία έχει εκδηλώσει όχι απλά το ενδιαφέρον της γι΄αυτό αλλά αναγκάζει εμμέσως το Ελληνικό κράτος να αναπτύξει αυτές τις πρωτοβουλίες προς όφελός της!!! Να σκεφθούμε το ύψος του κόστους των εγκαταστάσεων για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα στην…Γερμανία!!!


Να επισημάνουμε, δε, ότι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από ήπιες πηγές (οικολογικές, πράσινη ενέργεια) προσανατολίζονται προς την χρήση βιομάζας σε ποσοστό 65%, η χρήση υδροηλεκτρισμού σε ποσοστό 24%, η χρήση της γεωθερμίας σε ποσοστό 7%, η χρήση αιολικών πάρκων (αιολική ενέργεια) σε ποσοστό 3% και τελευταία η χρήση φωτοβολταϊκών σε ποσοστό 1%!!


Τέταρτον. Η διάσταση της πολιτικής. Αυτό που πέρασε σε όλους είναι ότι και πάλι οι πολιτικοί αποφασίζουν ελαφρώς για λογαριασμό του λαού, χωρίς να μελετούν και να προβληματίζονται για το όποιο αρνητικό αποτέλεσμα μιας απόφασης. Δεν ρωτήθηκε κανείς, δεν συμμετείχε η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς. Μια απόφαση από δύο κόμματα, από δύο βουλευτές και μάλιστα με μοχλό υλοποίησης την Εκκλησία!!!


Ασφαλώς το αισθητικό παράγοντα θα μπορούσαμε να τον παραλείψουμε αν όλοι οι άλλοι παράγοντες ήταν θετικοί.


Όλα αυτά αποτέλεσαν για μας σημαντικά επιχειρήματα για να καταλήξουμε να πούμε όχι στο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό όρος.




ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...