Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Aθήνα, 26 Μαρτίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κατευθυνόμενη συκοφαντική δυσφήμιση των Δήμων


Ανυπόστατα και απαράδεκτα δημοσιεύματα μετά την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Δεν είναι προφανώς, τυχαίο, το ότι τέσσερις μόλις μέρες πριν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των Δημάρχων της Αττικής – που αποφασίστηκαν στη Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με στόχο να περισωθούν οι παρεχόμενες στους δημότες κοινωνικές υπηρεσίες, εξαπολύθηκε από μερίδα του Τύπου μια έντονη συκοφαντική δυσφήμηση κατά των Δήμων.


Απαράδεκτα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, με πηχυαίους μάλιστα τίτλους «ΠΟΡΙΣΜΑ – ΣΟΚ για τη διαφθορά στους Δήμους, Πάρτυ εκατομμυρίων καταγγέλει το Ελεγκτικό Συνέδριο» δημιουργούν απορίες για το σκοπό της καταφανούς διαστρέβλωσης του πορίσματος αφού από κανένα στοιχείο της έκθεσης του Ε.Σ. προκύπτει «διαφθορά και πάρτι εκατομμυρίων» στους Δήμους.


Συγκεκριμένα στην τακτική ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρεται στους ελέγχους που διενεργήθηκαν για όλο το Δημόσιο τομέα το 2009, τα στοιχεία που αναφέρονται στους Δήμους, και κοινοποιήθηκαν την 21/03/2012, έχουν για τον καλόπιστο και αντικειμενικό αναγνώστη ως εξής:


1. Στα 657 εκατομμυρίων που χαρακτηρίσθηκαν ως μη νόμιμες δαπάνες από το Ε.Σ. οι δαπάνες που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Νομαρχίες) είναι 38 εκατομμύρια δηλαδή ποσοστό 5,6%.


2. Τα 38 εκατομμύρια, σε σχέση με το συνολικό ποσό των 6 περίπου δις (τακτικά συν έκτακτα έσοδα) που διαχειρίσθηκαν το 2009, οι 1033 Δήμοι και οι 54 Νομαρχίες είναι ποσοστό 0,78%.


3. ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ


Από την έκθεση προκύπτει, ότι οι χαρακτηρισθείσες ως μη νόμιμες δαπάνες των 38 εκατομμυρίων δεν αφορούν σε προϊόν διαφθοράς ή ατασθαλιών, όπως παραπλανητικά προσπαθεί να περάσει στην Κοινή Γνώμη μερίδα του τύπου αλλά μικρής σημασίας παρατυπίες ή πλημμελή εφαρμογή της νομοθεσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:


● Μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων διαχειριστικών λαθών σε δημοτικούς υπαλλήλους
● Μη νόμιμη κατάταξη υπαλλήλων σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια
● Μη νόμιμη καταβολή σε χρήμα της αξίας των δικαιούμενων παροχών ένδυσης και γάλακτος σε εργαζομένους του Δήμου
● Παράνομη καταβολή άδειας σε υπαλλήλους
● Μη νόμιμη καταβολή οικογενειακού επιδόματος
● Παράνομη καταβολή αμοιβής για εργασίες που ανάγονται στα καθήκοντα των Δημοτικών υπαλλήλων κ.λ.π..


Οι παρατυπίες αυτές μπορούν να οφείλονται είτε σε άγνοια των υπηρεσιών λόγω της πολυδαίδαλης νομοθεσίας, είτε σε ελλείψεις του Νομοθετικού πλαισίου στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ (που συμπληρώθηκαν το 2010 με τον Νόμο Καλλικράτη), αλλά και σε αυθαίρετες ερμηνείες του Νόμου από τους


Επιτρόπους του Ε.Σ. λόγω ασαφειών αυτού (με αντικρουόμενες μάλιστα αποφάσεις των Επιτρόπων για το ίδιο θέμα κ.λ.π..) Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης όμως


ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ


ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΠΙΛΩΣΗ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΩΝ.


Αφού σύμφωνα και με την ενημέρωσή μας τα ΜΗ ΝΟΜΙΜΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ (ΩΣ ΩΦΕΙΛΕ ΤΟ Ε.Σ) ΗΤΑΝ ΜΗΔΑΜΙΝΑ.


Περιμένουμε από τα Μ.Μ.Ε., ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με την γενική απαξίωση των πάντων, να είναι περισσότερο υπεύθυνα και προτρέπουμε τα Συλλογικά Όργανα του Τόπου να παρέμβουν ενεργητικά όπου αντιμετωπίζονται φαινόμενα κιτρινισμού ή κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...