Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το σχέδιο της διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας παρουσίασε ο Φούχτελ

Το σχέδιο της διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας παρουσίασε στην Αθήνα ο εντεταλμένος του Βερολίνου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Δήμων και Περιφερειών κ. Φούχτελ.



Τόσο στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), στην ελληνογερμανική επιτροπή φιλίας της ελληνικής βουλής όσο και άλλου, ο κ. Φούχτελ έπρεπε να ακούσει παράπονα για την αντιμετώπιση των Eλλήνων από γερμανικά μίντια και γερμανούς πολιτικούς.


Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο γερμανός υφυπουργός εργασίας επιμελώς απέφευγε να δώσει απαντήσεις σε αυτές τις κατηγορίες. Άλλωστε, το αντικείμενο της επίσκεψης του ήταν άλλο, και συγκεκριμένα, η ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών σε θέματα τεχνογνωσίας. Γνωρίζοντας για την ευαισθησία των ελλήνων συνομιλητών του, ειδικά αυτό το διάστημα, ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, επιδίωκε πάντα να παρουσιάσει τη γερμανική παροχή βοήθειας σε επίπεδο τεχνογνωσίας ως μια από τις πολλές προσφορές στα πλαίσια της ΕΕ.


“Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ελληνικοί δήμοι να ανατρέξουν στο γερμανικό μοντέλο. Ας διαλέγουν κάθε φορά το καλύτερο για αυτούς. Το ζήτημα είναι να ανοίξει ο δρόμος για αυτή τη διαδικασία. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να δείξουμε με τη ελληνογερμανική συνεργασία τεχνογνωσίας, πως δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει η όλη διαδικασία.”


Aπό το Βορρά προς το Νότο


Η συνεργασία αυτή ωστόσο είναι καταρχήν μονομερής. Όλοι οι συνομιλητές του κ. Φούχτελ στην Αθήνα, από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας ως και τους υπουργούς Εργασίας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, αλλά και το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αντιλήφθηκαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η παροχή τεχνογνωσίας θα γίνεται από το Βορρά προς το Νότο. Ένας που δεν είχε κανένα ενδοιασμό να το επιβεβαιώσει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.


“Η τεχνογνωσία που μπορεί να μεταφέρει η γερμανική τοπική αυτοδιοίκηση στους δήμους μπορεί να είναι σημαντική για μια σειρά από θέματα. Τα ποιο κλασικά είναι τα σκουπίδια, θέματα τοπικής απασχόλησης, θέματα τοπικών πρωτοβουλιών για μικρομεσαίες δραστηριότητες και επιχειρήσεις, αλλά και θέματα που αφορούν τον τουρισμό. Δεν περιμένω να επεκταθεί αυτή η συνεργασία γρήγορα σε πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων. Ας επικεντρωθεί όμως σε έναν μικρό αριθμό, ώστε να φανούν σύντομα αποτελέσματα.”


Ανάλογη ήταν η εκτίμηση της προέδρου της ΔΗΣΥ, Ντόρας Μπακογιάννη: “Μπορεί να γίνει μια πολύ καλή δουλειά για τα διάφορα θέματα στα οποία μπορούν οι γερμανικοί δήμοι να προσφέρουν στους δικούς μας δήμους και ιδέες και γνώσεις, αλλά ακόμη και περαιτέρω βοήθεια, όπως π.χ. άντληση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον οι μικρότεροι ελληνικοί δήμοι, δεν είναι σε θέση να το κάνουν.”


Προβληματική η απορρόφηση πόρων


Στα 8 δισ ευρώ υπολογίζονται οι πόροι των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων που προβλέπονται για τους ελληνικούς δήμους. Σε περίπτωση που δεν απορροφηθούν την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά, τα χρήματα θα πάνε χαμένα. Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στη μείωση των δημοτικών πόρων για τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50% και για έργα κατά 64%, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα εντείνονταν οι προσπάθειες για τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η σχετική διαπίστωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, είναι απογοητευτική:


“Δεν έχουμε κατορθώσει να βρούμε εκείνες τις διαδικασίες και τους τρόπους για να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα, να μην μπορούμε αυτήν τη στιγμή ακόμη να απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια τα οποία υπάρχουν στην ΕΕ.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...