Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η STANDARD & POORS ΧΤΥΠΗΣΕ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

Στενεύουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για την Ισπανία. Ο οίκος Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση, κατά 2 βαθμίδες, σε ΒΒB+ από Α προηγουμένως, της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Aρνητικό το outlook.



Nα σημειωθεί εδώ πως η Standard & Poor's είναι ο πρώτος οίκος που στερεί την κλίμακα Α από την Ισπανία. H Fitch την αξιολογεί με Α και η Moody's με A3.


Κατά τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες της S&P για τους κινδύνους που εγείρει η δυναμική αύξησης του χρέους της γενικής κυβέρνησης της χώρας έναντι του ΑΕΠ, στο πλαίσιο μάλιστα ενός υφεσιακού καθεστώτος.


Ειδικότερα, ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για:


- την πορεία του ισπανικού δημοσιονομικού ελλείμματος στη διάρκεια των ετών 2011 -2015,


- την αυξημένη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει πρόσθετη στήριξη προς τις τράπεζες της χώρας


Συνεπώς, κατά τον οίκο, έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και ταυτόχρονα για τη δυνατότητα ευελιξίας όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους της.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ισπανική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 1,5% το 2012. Πρότερες προβλέψεις της S&P έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% το 2012.


Μεταξύ άλλων, η S&P χαρακτηρίζει ανέφικτο το στόχο της κυβέρνησης για έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012 και στο 3% το 2013. Αντίθετα, προβλέπει έλλειμμα στο 6,2% του ΑΕΠ το 2012 και στο 4,8% το 2013.


Ο οίκος πλέον εκτιμά την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 76,6% το 2014.


Ο οίκος, στην έκθεσή του, ωστόσο παραδέχεται πως η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για τη μείωση ελλείμματος και χρέους, αλλά και σπουδαίες πρωτοβουλίες για υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ο οίκος παράλληλα σημειώνει πως αναμένει από την ισπανική κυβέρνηση να μην εφησυχάσει και να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός βιώσιμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.


Εστιάζοντας στις ισπανικές τράπεζες ο οίκος επισημαίνει πως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η εξάρτησή τους από τις επίσημες πηγές χρηματοδοτότησης (ΕΚΤ), τάση η οποία κρίνεται ανησυχητική.


Η S&P προειδοποιεί πως η επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού (assets) των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας θα συνεχιστεί, ωστόσο χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή εξέλιξη τις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει ή εξαγγελθεί.


Τα LTROs της ΕΚΤ, συνεχίζει η S&P, περιόρισαν τους κινδύνους για τις ισπανικές τράπεζες, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά δεν είναι αρκετά για την εξισορρόπηση του κλάδου μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...