Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Εννέα διεθνείς οίκοι προειδοποιούν για τις εκλογές στην Ελλάδα - Εάν δεν υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση έρχεται χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ

Στραμμένα στις ελληνικές εκλογές παραμένουν τα βλέμματα, με την τύχη της ευρωπαϊκής –και όχι μόνο- πορείας της χώρας να κρέμεται από μία κλωστή. Μόλις δύο 24ωρα πριν την κάλπη, οίκοι και πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας το λαό: Στηρίξτε ισχυρή κυβέρνηση, αλλιώς θα χρεοκοπήσετε!



Η ακυβερνησία, η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών, αλλά και η αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων αποτελούν τον εφιάλτη των αναλυτών…


Χαρακτηριστικά, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπογράμμισε χθες ως το επικρατέστερο εναλλακτικό σενάριο για την ευρωζώνη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch Ratings. «Η ελληνική έξοδος από την νομισματική ένωση είναι η πιο πιθανή περίπτωση, με συνέχεια τη χρεοκοπία της χώρας. Οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης θα τεθούν σε υπό παρακολούθηση με προοπτικές υποβάθμισης (rating watch negative)», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Fitch.


Στο μεταξύ, απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα των ελληνικών εκλογών εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ζητώντας την πιστή φαρμογή της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.


Ένας αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός είναι το βασικό σενάριο της επόμενης μέρας των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch, η οποία με τον τίτλο «Risks of a political paralysis in Greece after May 6» (Κίνδυνος πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα μετά την 6η Μαΐου), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας. Η BofA θεωρεί πιθανή νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο, ενώ προειδοποιεί και για πολιτική παράλυση.


Αβέβαιη θέλει την έκβαση των εκλογών ο γαλλικός οίκος Credit Suisse, με τη στήριξη για τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, τη στιγμή που τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των "ψήφων αντίδρασης", παραμένουν πολύ υψηλά.


Σύμφωνα με την ελβετική UBS, ο σχηματισμός κυβέρνησης με βασικό σενάριο το συνασπισμό ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αποτελεί πλέον σενάριο που όπως φαίνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι πλέον τόσο πιθανό, ανοίγοντας το δρόμο για νέες εκλογές στις 10 Ιουνίου.


"Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα με αρκετούς βουλευτές, ο αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας θα είναι μεγάλος", σχολιάζουν οι αναλυτές της Lloyds Bank.


"Αγορές και hedge funds έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο και με την προσμονή ότι Ελλάδα και Γαλλία θα εκλέξουν κυβερνήσεις μη φιλικά προσκείμενες προς την τρόικα, γεγονός που αυξάνει αυτόματα την αβεβαιότητα και την αστάθεια", σχολιάζουν οι αναλυτές της Swiss Investment Managers.


"Εάν δείτε τις τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων μπορείτε να δείτε το προφανές... Έρχεται νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας", εκτιμά με τη σειρά του ο Alessandro Giansanti, της ING. Κατά τον ίδιο, οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων δεν υποδεικνύουν μόνο την πιθανότητα μιας νέας, δεύτερης χρεοκοπίας, αλλά και τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


"Καλά νέα για την Ελλάδα θα προκύψουν εάν η νίκη Ηollande στη Γαλλία σηματοδοτήσει αλλαγή των όρων της ευρωπαϊκής πολιτικής", επισημαίνει ο Sanjay Joshi, της London and Capital.


Παρέμβαση στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις πραγματοποίησε ο Manfred Weber αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα χωρίς την ευρωπαική βοήθεια και ότι οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές δεν θα πρέπει να ψηφίσουν μικρά κόμματα αλλά κυβέρνηση.


"H Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία είναι σαφές ότι θα χορηγείται μόνον εφόσον εφαρμόζονται οι αποφάσεις της τρόικας. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν κόμματα που απορρίπτουν τους όρους της τρόικας, η χώρα και η Ευρώπη θα εισέλθουν στο δρόμο της αστάθειας", δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber, μιλώντας στη γερμανική Stuttgarter Zeitung.


"Οι φίλοι μας στην Ευρώπη θα πρέπει να επεξεργασθούν, και πρέπει να τους ενθαρρύνουμε σ' αυτό, μια στρατηγική, αρχικά για μια πενταετία και έπειτα για μια δεκαετία, καθώς το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ανάπτυξη", τόνισε στο μεταξύ, αναφορικά με την Ελλάδα, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, George W. Bush.


Tην ίδια στιγμή, ο γνωστός για τις αυστηρές του θέσεις υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Kees De Jager, προειδοποιεί: χωρίς γραπτές δεσμεύσεις εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά για την εφαρμογή του Μνημονίου μετά τις εκλογές, η επόμενη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευθεί... Εν ολίγοις, η ισχυρή κυβέρνηση και μάλιστα η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, θεωρείται μάλλον… δεδομένη από το ευρωπαϊκό μέτωπο.


Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αλλά και με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, πράγματι ο κ. Σαμαράς θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, συν το bonus των 50 εδρών. Το πιθανότερο είναι όμως ότι δεν θα λάβει αυτοδυναμία, με το ΠΑΣΟΚ να κατρακυλά στα ποσοστά του. Και τα δύο κόμματα μαζί συγκεντρώνουν τα ποσοστά που μέχρι πριν λίγα χρόνια συγκέντρωναν έκαστο. Τρίτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντική άνοδο της αριστεράς, αλλά και του αντιμνημονιακού μετώπου.


Οι εκλογές αυτές θα φέρουν πολλές εκπλήξεις και πολύ πιθανό είναι να έχουμε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, στα όρια του εφικτού… Μην ξεχνάμε ότι, έτσι όπως τα κατάφεραν δεν είμαστε και τόσο ανεξάρτητοι… Η επόμενη μέρα είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας. Στις 6 Μαΐου θα κριθούν όλα!


Ίδομεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...