Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

CNBC - Reuters: Προλαβαίνει η Ελλάδα να τυπώσει δραχμές;

Το ερώτημα ανη Ελλάδα θα προλάβει να τυπώσει δραχμές εάν κι εφόσον εγκαταλείψει το ευρώ, θέτει σε σημερινό του άρθρο το Reuters, όπως μεταδίδει το CNBC.



'Οπως επισημαίνεται, η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να συμβεί τόσο ξαφνικά που τα χαρτονομίσματα της ''νέας δραχμής'' δεν θα προλάβαιναν να εκτυπωθούν στην ώρα τους.


Σύμφωνα με το άρθρο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από μία ελληνική αποχώρηση δεν είναι ''μη ελκυστικές''.


Η ευρωζώνη δεν θα χρειαζόταν πια να ανησυχεί για τον πιο αδύναμο κρίκο της, ενώ και ένα νέο εθνικό νόμισμα, με τη μεγάλη υποτίμηση που θα υφίσταντο άμεσα, θα οδηγούσε σε μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία.


Ωστόσο, σημειώνεται, οι βραχυπρόθεσμες επιτπώσεις θα ήταν ''βάρβαρες'', τόσο για την εγχώρια όσο και για την παγκόσμια οικονομία.


Στη ''μετα-ευρώ'' εποχή, η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, όπως και με αδυναμία εισαγωγών, με το βιοτικό επίπεδο να πέφτει μέρα με την ημέρα.


Το κόστος από την αποκαλούμενη ''Grexit'' θα ήταν εξίσου μεγάλου και διεθνώς, καθώς θα οδηγούσε σε αναταραχή τις παγκόσμιες χρηματαγορές, ενώ θα έθετε σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων τις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...