Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Υπάρχει σχέδιο Grexit δηλαδή Greek exit ή ελληνιστί έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ;

Δεν είναι μόνο οι εκθέσεις των ξένων οίκων που από το καλοκαίρι του 2011 αναφέρονται πεισματικά σε σχέδιο εξόδου της Ελλάδος αλλά και όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται αποδεικνύουν ότι όντως η Γερμανία έχει καταστρώσει plan B δηλαδή το Grexit την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Ανώτερη κυβερνητική πηγή στην Ελλάδα μας αναφέρει ότι «η Γερμανία όντως σχεδιάζει εδώ και 1 χρόνο την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.
Το πρώτο κύμα του σχεδίου ήταν να καταβληθεί μια προσπάθεια διάσωσης σε αυτό εντάσσονται το μνημόνιο 1 και 2 και βεβαίως το PSI+.
Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη δεν έχει βοηθήσει αμελητέα την Ελλάδα. Συνολικά με όρους πραγματικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών η βοήθεια της Ευρώπης κυρίως και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δευτερευόντως αγγίζει τα 300 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο Βενιζέλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει ότι αν συμπεριληφθούν και οι συμβάσεις μεταξύ Ελλάδος και Τρόικας η συνολική βοήθεια προσεγγίζει το μισό τρις ευρώ ή 500 δις ευρώ.
Η Γερμανία με βάση την ίδια ελληνική κυβερνητική πηγή είχε θέσει ένα ποιοτικό και χρονικό στόχο.
Ο ποιοτικός στόχος ήταν να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας μετά το PSI+ που προφανώς ήταν ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και βεβαίως την Ελλάδα.
Ο χρονικός στόχος ήταν η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012 να παρουσιάζει δείγματα αλλαγής πορείας και σε αυτό θα βοηθούσε και το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όμως η Γερμανία είχε και plan B στην περίπτωση που υπήρχε πολιτική κοινωνική ή οικονομική εκτροπή στην Ελλάδα.
Αν η Γερμανία διαπίστωνε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ισορροπήσει και μετά το PSI+ η αποσταθεροποίηση δεν εκλείπει τότε θα κινήσει τις διαδικασίες εξόδου από το ευρώ.
Βέβαια η Γερμανία γνωρίζει ότι πρέπει και η Ελλάδα να συναινέσει για την έξοδο της από το ευρώ.
Ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις με την έλευση του Schaueble του τωρινού υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στο τιμόνι του Eurogroup θα είναι τέτοιες που αν δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθούν όλες οι παράμετροι μεταβατικής περιόδου στην Ελλάδα.
Το πιθανό σενάριο δεν θα είναι οριστική έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στην νέα δραχμή.
Το πιθανό σενάριο είναι η χρήση 2 νομισμάτων το ευρώ για εξωτερική χρήση και την νέα δραχμή για εσωτερική χρήση.
Ο έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος συμπληρώνει η Γερμανία έχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.
Όμως όλοι οι έλληνες πρέπει να δώσουμε μάχη ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ πρέπει να αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή.
Μπορεί λόγω μνημονίου να υπάρχει μεγάλη πίεση και απογοήτευση στην κοινωνία αλλά μπορεί να επανέλθει η ευημερία στην Ελλάδα παραμένοντας στο ευρώ αλλά κάνοντας λογικές θυσίες τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...