Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Έλεγχο κεφαλαίων και τανκς στα σύνορα προβλέπει η KPMG αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ - Συστήνουν σε επιχειρήσεις να βάζουν ρήτρες πληρωμής σε ευρώ... Γερμανίας

Οι φόβοι για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ολοένα και κλιμακώνονται, με τις εκτιμήσεις των δικηγόρων για την επόμενη μέρα στη χώρα και την ευρωζώνη να έχουν διαδεχτεί εκείνες των οικονομόλογων.

Σύμφωνα με τους νομικούς που έχουν μελετήσει την υπόθεση της Ελλάδας, η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης είναι λίγο πολύ γνωστή. Έλεγχοι κεφαλαιακών ροών, υποχρεωτική αργία τραπεζών, διακοπή της πίστωσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, και άλλα πολλά.


Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης είναι δύσκολο να γίνει γιατί δεν είναι σαφές πώς μια έξοδος θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.


"Ακόμη και αν υπήρχε συναίνεση στο ότι η χώρα θα φύγει, ας πούμε, σε τρεις μήνες, μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα; Συναλλαγματικοί έλεγχοι, έλεγχοι κεφαλαίων, τανκς στα σύνορα, επισημαίνει ο Simon Collins, της KPMG.


Μάλιστα, η KPMG συμβουλεύει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να είναι περισσότερο προνοητικές στα συμβόλαια που κάνουν και να μην λαμβάνουν επιφανειακά μέτρα. Και προσθέτει ότι μία ρήτρα που να προβλέπει ότι το συμβόλαιο διέπεται υπό το αγγλικό δίκαιο και να προσδιορίζει ότι η πληρωμή θα γίνεται σε ευρώ... Γερμανίας, θα αποδειχθεί στην πορεία ανεκτίμητη αξία.


Το βασικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις ελληνικές είναι να αποφευχθεί η εκ νέου μείωση της ονομαστικής αξίας, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό ότι ένα νέο νόμισμα θα βυθιζόταν έναντι του ευρώ, αναφέρει ο ειδικός σε αναδιαρθρώσεις χρεών της Slaughter and May, Ian Johnson.


Εάν η Ελλάδα βγει και από την ευρωζώνη και από την ΕΕ, τα δικαστήρια της δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να σεβαστούν την απόφαση άλλου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν όμως η Ελλάδα παραμείνει στην ΕΕ., ακόμη και να βγει από το ευρώ, τα δικαστήριά πιθανότατα να πρέπει να τηρούν τους νόμους όλων των συμβάσεων της ΕΕ, αναφέρει ο Johnson.


Ο Simon Gleeson, σύμβουλος στο δικηγορικό γραφείο Clifford Chance, αναφέρει ότι η εταιρική προστασία έγκειται στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε τράπεζες και επιχειρήσεις. "Είναι ότι απλό,", είπε. "Μην εκτείνεστε σε πιστώσεις προς τους πελάτες. Βάλτε φρένα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...