Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Στις Βρυξέλλες στρέφονται όλα τα βλέμματα - Ηollande: Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων - Cameron: Δημοψήφισμα για το ευρώ οι εκλογές στην Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στρέφεται απόψε η προσοχή αγορών και επενδυτών, καθώς παρά τις απανωτές διαψεύδεις, είναι βέβαιο πως το θέμα της Ελλάδας θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.



Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Francois Ηollande.


"Θα κάνω ότι χρειαστεί προκειμένου να πείσω τους Έλληνες να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο ευρώ, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις τους", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.


Παράλληλα ο ίδιος επανέλαβε πως στη διάρκεια της σημερινής Συνόδου θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το μείζον θέμα του ευρωομολόγου. "Η ΕΚΤ πρέπει να συμμετέχει και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη ρευστότητα", συμπλήρωσε ο Hollande, ζητώντας αυξημένο ρόλο για την κεντρική τράπεζα και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.


"Χωρίς δράματα" θα πρέπει να είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker. "Μπορούμε να συζητήσουμε το ζήτημα των ευρωομολόγων, αλλά θα λάβουμε αποφάσεις", συμπλήρωσε.


Στο μεταξύ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης με παράλληλη μείωση των ελλειμμάτων. "Η ρευστότητα είναι το μείζον ζήτημα για την Ισπανία. Θα πετύχουμε το στόχο μας για το έλλειμμα", συμπλήρωσε και τόνισε ότι πριν τεθεί το ζήτημα των ομολόγων πρέπει να λήξει το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της ευρωζώνης.


Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, επισήμανε πως οι εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα θα πρέπει ουσιαστικά να είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. "Η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί απειλή για τη νομισματική ένωση και την παγκόσμια οικονομία", εξήγησε ο ίδιος. "Η ΕΕ θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και για τα δύο ενδεχόμενα", δήλωσε ο Cameron.


Όπως σημείωσε τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών, την προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.


"Η Ιρλανδία στηρίζει τα ευρωομόλογα", τόνισε την ίδια στιγμή ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Eamon Gilmore, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις της χώρας με την Τρόικα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου συνεχίζονται. Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, Jurky Katainen, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ευρωομόλογα.


Ο Ολλανδός ομόλογός τους Mark Rutte τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM. "Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να στηρίξουμε την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕπ στο όνομα των επενδύσεων", συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφέρεοντας ότι τα ευρωομόλογα αποσύρουν τις πιέσεις από τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...