Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

''ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ'' ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 16


------------------------------------

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

ΘΕΜΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Ο δημοτικός μας συνδυασμός, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση εξελίξεων αποφυγής μεγαλύτερων επιπτώσεων από τις περικοπές στους πόρους των δήμων και ειδικότερα στο δήμο μας ανακοινώνει τα εξής:

Η δημοτική αρχή τελεί σε κατάσταση νηνεμίας, ατολμίας και μειωμένου ενδιαφέροντος στην αντιμετώπιση ουσιαστικά των προβλημάτων που προκαλεί η περικοπή των πόρων του δήμου. Οι ενέργειές της περιορίζονται σε μια αναμονή συνδεόμενη με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων. Αναμένει τις διαδικασίες του οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης για να πάρει κι εκείνη ανάλογη θέση. Καμιά πρωτοβουλία από μόνη της. Ούτε καν να αποφασίσει, πριν προκληθεί από την αντιπολίτευση, να συζητήσει τα θέματα που προκαλούν οι περικοπές στους πόρους του δήμου. Ούτε ήταν σε θέση να ξεδιπλώσει με ειλικρίνεια την οικονομική κατάσταση του δήμου. Κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του δήμου αδυνατούν να δώσουν την σημερινή εικόνα στα οικονομικά εκθέτοντας τους εργαζόμενους σχετικά με τις δυνατότητές τους και την αξία τους.

Έχουμε ζητήσει πολλές φορές την αναλυτική εικόνα του δήμου. Εκείνο που εισπράττουμε είναι η εικόνα αυτή που είχε ο δήμος πριν ένα χρόνο παραπέμποντας συνεχώς στους απολογισμούς και τους ισολογισμούς στο παρελθόν.

Αυτό, όμως, δεν είναι ενημέρωση, δεν είναι λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου με στόχο την βελτίωση των αρνητικών επιδράσεων των μικρότερων ποσών στους πόρους και στις χρηματοδοτήσεις.

Εμείς δεν περιοριστήκαμε στην άσκηση των θεσμικών μας καθηκόντων, ως αντιπολίτευση. Συμμετέχοντας στα όργανα του δήμου προσφέραμε τις υπηρεσίες μας στην καλύτερη λειτουργία τους.

Έτσι, στο νομικό πρόσωπο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης καταθέσαμε πλήρη μελέτη της κάλυψης των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς από τα παιδιά οικογενειών των δημοτών μας.

Η μελέτη αυτή καθορίζει με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο τον καθορισμό των τροφείων που επιβάλλονται για την φιλοξενία των παιδιών σ΄ αυτούς. Είμαστε της άποψης οι δημότες να μην επιβαρύνονται με τροφεία θεωρώντας αυτό ως υποχρέωση της πολιτείας η κάλυψη των αναγκών αυτών των δήμων. Η αρμοδιότητα αυτή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών περιήλθε στους δήμους τελευταία ικανοποιώντας πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση. Το αίτημα ικανοποιήθηκε αλλά κατά το ήμισυ αφού οι αντίστοιχοι πόροι δεν μεταβιβάστηκαν παρά μόνο μερικώς.

Κάτω από το πρίσμα της αδυναμίας του δήμου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του με αυτά τα δεδομένα συμβιβαστήκαμε να δεχθούμε την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δημοτών μας.

Όμως, εκπονήσαμε μελέτη σε βάθος ώστε η πρότασή μας να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και δίκαιη. Έτσι τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώσαμε την πλήρη μελέτη της λειτουργίας αυτής της δράσης του δήμου, από μόνοι μας, με στοιχεία που με δυσκολία βρήκαμε από τις υπηρεσίες του δήμου και τους ισολογισμούς και προϋπολογισμούς του νομικού προσώπου και του δήμου.

Είμαστε σε θέση αυτή την ώρα να προτείνουμε την πλήρη μελέτη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο σε όλα τα επίπεδά του.

Μέρος αυτής της μελέτης παρουσιάστηκε σε επιτροπή του νομικού προσώπου, εισέπραξε τις καλύτερες κριτικές αλλά, δυστυχώς, δεν θα γίνει αποδεκτή ως μέγεθος υλοποίησης.

Η μελέτη περιλαμβάνει τον τρόπο ικανοποίησης των αιτημάτων των δημοτών, το ύψος επιβολής των τροφείων, το σύνολο της οικονομικής δαπάνης της λειτουργίας τους και με προοπτική την λειτουργία δύο, τουλάχιστον, παιδικών σταθμών ακόμη και από την τρέχουσα χρονιά ώστε να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων παιδιών – οικογενειών.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν αλλά και διαμορφώνονται είναι εις βάρος των εισοδημάτων των δημοτών. Η οικονομική δυνατότητα των δημοτών έχει ήδη περιοριστεί στο ελάχιστο. Με αυτές τις συνθήκες αυξάνεται η ευθύνη του δήμου, μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος στις κοινωνικές παροχές και λιγότερο σε άλλες δραστηριότητες. Υπ’ αυτή την οπτική ο δημοτικός μας συνδυασμός αφιέρωσε χρόνο για την ολοκληρωμένη αυτή μελέτη με τεκμηριωμένη δομή και απόλυτα υλοποιήσιμη.

Η έρευνά μας αυτή, ως μελέτη, αποτελεί τμήμα του προγράμματος, που παρουσιάστηκε στις προηγούμενες εκλογές και η οποία βελτιώθηκε με πραγματικά στοιχεία, τα οποία μας δόθηκαν από τους εργαζόμενους του δήμου (και τους ευχαριστούμε δημόσια γι’ αυτό) αλλά και από τους ισολογισμούς.

Η δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να συζητήσει μια οποιαδήποτε πρόταση ακόμη και αν αυτή έχει τα στοιχεία που περιγράψαμε προηγουμένως. Προτιμά να μην έχει κανένα πρόγραμμα, κανένα στόχο καμιά ολοκληρωμένη πρόταση αντικειμενικά τεκμηριωμένη, με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή την γραμμή που ακολούθησε ως τώρα, της απομόνωσης της αντιπολίτευσης ως μέρος θεσμού χωρίς αξία, θα εξακολουθήσει να τηρεί και στο μέλλον.

Όμως εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του συμφέροντος του δημότη είτε μας στήριξε στις προηγούμενες εκλογές είτε όχι. Το κριτήριο αυτό κυριαρχεί, δυστυχώς, στην τοπική αυτοδιοίκηση κι επομένως και στον δήμο μας.

Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε ειδικότερες δράσεις του δήμου και των νομικών προσώπων του, καταθέτοντας προτάσεις και ιδέες, που θα στηρίζουν και θα προάγουν το συμφέρον του δημότη έμπρακτα και τεκμηριωμένα και όχι μόνο με αντιπολιτευτικές τακτικές.

Αυτό για εμάς είναι το κίνητρο της ενασχόλησής μας και δεν θα μείνουμε στις προσωπικές προκλήσεις που συνεχώς η δημοτική αρχή μας προσφέρει.

Ετοιμάζουμε ολοκληρωμένη μελέτη, επίσης, της λειτουργίας της θεατρικής και καλλιτεχνικής δράσης, φεστιβάλ του δήμου, του άλλου νομικού προσώπου του δήμου ενώ έχουμε αρχίσει ανάλογη μελέτη για την λειτουργία του αθλητικού μέρους του ίδιο νομικού προσώπου.

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...