Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012



ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΘΟΣ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΟΡΑΜΑ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ


Εκτενή σχόλια υπήρξαν τελευταία στο διαδίκτυο για την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όλα αναφέρονται στην υπερψήφιση του θέματος περί ΄΄αναπτυξιακών συμπράξεων΄΄ βασισμένες σε χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αντίθετη θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.


Τα σχόλια αναφέρονται στο γεγονός ότι η διοίκηση δεν τεκμηρίωσε την θέση της στην εισήγηση και στο γεγονός της αποδοχής των κονδυλίων αυτών για…..όφελος των δημοτών.


Κανείς δεν αναφέρθηκε για την …..΄΄δημοκρατία΄΄ στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.


Η ουσία είναι πώς αντιλαμβάνεται κανείς την διαχείριση των κανόνων της δημοκρατίας.


Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα μιας άλλης θεματικής ενότητας όπως και το νομοθετικό πλαίσιο της σχετικής δράσης.


Γιατί, λοιπόν, να σχολιάζεται η πρόταση και η πρόθεση της διοίκησης ; Γιατί προκαλεί εντύπωση ο τρόπος διαχείρισης του χρήματος από την διοίκηση; Η απάντηση είναι εύκολη, τουλάχιστον για ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, που γνωρίζουν καλά τα δημοτικά πράγματα.


Το βαθύτερο ζήτημα είναι κι αυτό αναζητείται είναι η πολιτική και η ιδεολογική κατεύθυνση που ακολουθεί η διοίκηση. Εκεί κρίνεται και θα κριθεί τελικά η στάση της.


Διαπιστώνουμε ότι στην ουσία δεν υπάρχει πολιτική, δεν υπάρχει κατεύθυνση, δεν υπάρχει η ιδέα, δεν υπάρχει το όραμα μα κυρίως δεν υπάρχει ο αγώνας, η διεκδίκηση.


Η διοίκηση επαναφέρει πολιτικές τακτικές και εφαρμογές της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90 όταν έρρεε το Ευρωπαϊκό χρήμα στην Ελλάδα. Όταν συστήνονταν επιχειρήσεις και συμφωνίες σ΄ένα σαλόνι με καφέ και ποτάκι αναζητώντας με ποιόν πολιτικό θα κάνουν την δουλειά. Επιχειρήσεις χωρίς καν έδρα ή στη καλύτερη περίπτωση έδρα ήταν το σαλόνι ενός ΄΄έξυπνου΄΄ αλλά καλά δικτυωμένου μικροαπατεώνα εκμεταλλευτή των συγκυριών. Έτοιμο χρήμα να ωφεληθούμε εμείς κι ό,τι μείνει ας δοθεί στους άλλους με τη μορφή ΄΄ένα κοκαλάκι για γλύψιμο΄΄.


Στην εποχή μας έχει βρεθεί το επιχείρημα ΄΄καταπολέμηση της ανεργίας΄΄ και πίσω απ΄αυτό επιτρέπεται να στήνονται επιχειρήσεις με τζάμπα μάγκες που κατέχουν την εξουσία και την διαχειρίζονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετηθούν προσωπικά.


Σήμερα έχει εξευρεθεί υπό την ανοχή, εισήγηση και παρότρυνση του κράτους, ΄΄η απορρόφηση΄΄, με μόνο σκοπό να απορροφηθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ απ΄την μάνα Ευρώπη.


Αυτό είναι πολιτική;


Η σημερινή διοίκηση απέδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν έχει καμιά πολιτική αλλά με ευκαιριακές τακτικές προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το Ευρωπαϊκό χρήμα με σύμμαχο το ίδιο το κράτος. Στήνει το σύστημα αναπτυξιακές συμπράξεις όπου θα δώσει ΄΄το κοκαλάκι΄΄ στον δημότη, εκείνη θα υπερηφανευθεί ότι συνέβαλε στην αποτροπή της αύξησης της ανεργίας και θα το ΄΄πουλήσει΄΄ στον δημότη ως τίμημα για την ψήφο στις επόμενες εκλογές.


Το σύστημα αυτό είναι μια πολύ πετυχημένη συνταγή για να προκαλέσει ακόμη και την διαφοροποίηση των δημοτών μεταξύ τους, μπροστά στο γεγονός ότι στην οικογένειά τους υπάρχει άνεργος.


Ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα δημοτών, που έρχονται σε αντίθεση με την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο που δείχνει πόσο εύκολα περνά η τακτική αυτή. Χαρακτηρίζονται μάλιστα οι δημοτικοί σύμβουλοι που καταψήφισαν αυτή την πρόταση εγκληματίες!!! Έπραξαν έγκλημα γιατί διαφωνούν στην έλλειψη στρατηγικής, στην έλλειψη σοβαρότητας, στην έλλειψη πολιτικής, στην έλλειψη σχεδιασμού, στην έλλειψη πολιτικής από την διοίκηση.


΄΄Τσίμπησαν΄΄ λοιπόν μερικοί, ευτυχώς, δημότες στο ΄΄κοκαλάκι΄΄. Αυτό έχουν συνηθίσει κι εκείνοι φαίνεται. Έτσι έχουν συνηθίσει να διαχειρίζονται το χρήμα ανεξαρτήτως από την πηγή της.


Να θυμίσουμε στους νεότερους και τους υποστηρικτές αυτών των πολιτικών ότι παλαιότερα ο δήμος εφάρμοσε κάποιο ανάλογο πρόγραμμα. Εκείνο ήταν για την ….εκμάθηση χειρισμού των υπολογιστών. Μάλιστα τότε η αντίστοιχη εταιρεία συμβούλων προσέφερε ΄΄επίδομα΄΄ παρακολούθησης των μαθημάτων. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημότες σε σημείο που έπρεπε να παρέμβει μέχρι και υπουργός για να ενταχθεί ο δημότης στο πρόγραμμα!!!! Και τι τελικά απέδωσε αυτό; Απολύτως τίποτα για τον δημότη, πολλά, όμως, για τον….σύμβουλο!!! Και τότε υπήρχαν τα Ευρωπαϊκά χρήματα, μόνο, που άλλαζε το όνομα του προγράμματος.


Γι΄αυτό ισχυριζόμαστε ότι η διοίκηση βρίσκεται στην δεκαετία του ‘ 80 και του ΄90!!


Ακόμη και το γεγονός ότι δημοτικός σύμβουλος δημοσιεύει αποτελέσματα έρευνας για την ποιότητα των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα και δεν συγκινήθηκε κανείς από την διοίκηση!!


Αντίστροφα μάλιστα, ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να ερευνήσει ποιός θα αναλάβει το πρόγραμμα!!!


Αυτά λέγονται στο δημοτικό συμβούλιο κι ασφαλώς βρίσκουν αποδέκτες, ευτυχώς λίγους!!


Πότε, όμως, η διοίκηση είχε άποψη, πότε καταγράφηκε μια πολιτική καθαρή προς μια κατεύθυνση; Ποτέ!!!


Ακούστηκε ποτέ από τον δήμαρχο μια θέση ακόμη και για τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση; Ποτέ!!!


Είδαμε ποτέ μια ξεκάθαρη πολιτική στρατηγική μέσα από τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα ; Ποτέ!!


Είδαμε ποτέ μια πρωτοβουλία στήριξης των ανέργων στην τοπική μας κοινωνία; Ποτέ!!


Συναντήσαμε ποτέ την εμφανή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της πόλης για όποιο πρόβλημα στην πόλη; Ποτέ!!!


Καταγράφηκε ποτέ μια αντίδραση του δημάρχου σε πολιτικές που εφαρμόζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση; Ποτέ!!!


Ενδιαφέρεται όμως ο δήμαρχος για την κατάργηση του ασυμβίβαστου και την παύση των περικοπών στις αμοιβές των αιρετών, που κατέχουν θέσεις διοίκησης!!!


Όλα αυτά έχουν καταγραφεί και δεν σημειώνουμε καμιά πρωτιά στην είδηση. Πολλοί γνωρίζουν αυτά τα γεγονότα.


Ερωτούμε, όμως, γιατί δεν λέγονται από εκείνους, που σχολιάζουν το τελευταίο γεγονός με επιδερμικό τρόπο; Μήπως επιθυμούν να επωφεληθούν απ΄αυτή καθ΄αυτή την παρέμβαση;


Θα προτιμούσαμε να δοθεί έμφαση σ΄αυτά τα σημεία όπου διαφαίνεται ξεκάθαρα το έλλειμμα στη διοίκηση.


Πολιτικές, που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν με απόλυτη αποτυχία και που έφεραν την χώρα στη σημερινή κατάσταση είναι απόλυτα αναγκαίο να ακυρωθούν. Πρέπει να πολεμηθεί η λογική του ΄΄δώσε ευκαιριακό χρήμα΄΄ για να πάρουμε την ψήφο.


Θα ήταν δυνατή μια κριτική στην πολιτική της δημοτικής αρχής αν υπήρχε πολιτική και μάλιστα αν είχε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αν υπήρχε πολιτικό στίγμα, αν ήταν ενταγμένη σε μια ιδεολογική πλατφόρμα. Δυστυχώς δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή απολαμβάνει του χρίσματος ενός κόμματος δεν αποτελεί και απόδειξη ότι ασπάζεται και τις αρχές του.


Η ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος, που στηρίζει πολιτικά την σημερινή διοίκηση είναι, πράγματι όπως είπε και δημοτικός σύμβουλος της συμπολιτεύσεως, η θεωρία του Κέϊνς.


Όμως, πού είναι έστω και ένα στοιχείο της ιδεολογίας αυτής στην εφαρμογή της σήμερα στο δήμο; Πουθενά!!!


Αντίστροφα μάλιστα. Χρησιμοποιεί συγκυριακές τακτικές που μας παραπέμπει στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, που ευρύτατα χρησιμοποίησε εκείνο και προώθησε πολλά χρόνια τώρα. Πασοκικές νοοτροπίες που και οι ίδιοι του Πασοκ έχουν ήδη αποχωριστεί, έχουν αποστασιοποιηθεί από καιρό.


Οι εισηγήσεις αυτές δείχνουν εμφανώς σημάδια ενός κακέκτυπου νεοφιλελεύθερου διοικητικού μοντέλου, που αν ο Στέφανος Μάνος ή ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος το παρακολουθούσαν απλά θα γελούσαν θεωρώντας το ανέκδοτο.


Έτσι η κριτική περιορίζεται σε μια άρνηση στην ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο, δυστυχώς.


Υπάρχει και ένα άξιο αναφοράς σημείο. Πόσο η δημοτική αρχή δέχεται την διαφορετική άποψη; Πόσο μπορεί να αντέξει στον διάλογο και στην ανταλλαγή θέσεων ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα; Ποτέ!!


Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολιτεύσεως δεν έχουν άποψη ή κι αν έχουν θα απορριφθεί γιατί είναι….αντιπολίτευση και άρα αντίπαλος. Δεν υφίσταται ΄΄καλό της πόλης΄΄. Το ΄΄καλό της πόλης΄΄ είναι αποκλειστικότητα της δημοτικής αρχής!!!


Ας δούμε και το λογιστικό μέρος του προγράμματος.


Θα ΄΄απασχοληθούν΄΄ 80 άνεργοι, οι οποίοι θα πάρουν 6 ευρώ ανά ημέρα και για τρεις μήνες. Σύνολο 43200 ευρώ.


Πού είναι τα υπόλοιπα μέχρι τα 800.000 ευρώ; Ποιος θα τα πάρει;


Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου είπε ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα όταν και αν προκύψει από τους ….εκπαιδευόμενους ανέργους, που θα πειστούν ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον να ΄΄ανοίξουν΄΄ την δική τους επιχείρηση. (Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια της συζήτησης απεδείχθη ότι η διοίκηση δεν γνώριζε αν ήταν πρόγραμμα κατάρτισης ή επιμόρφωση και ποια είναι η διαφορά τους!!!)


Δεν είπε, όμως, πόσα χρήματα, με ποιο τρόπο και για πόσο χρόνο!!


Δεν είπε, επίσης, ποιος θα εποπτεύει και θα ελέγχει την πρόοδο της δράσης!!!


Δεν είπε, επίσης, αν οι εν δυνάμει επιχειρηματίες θα συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη του προγράμματος!!


Είπαν, όμως, κάποιοι μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος, ότι προγράμματα αυτού του είδους εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες.


Δεν είπαν, όμως αν υπήρξε επιτυχία, γιατί σταμάτησαν.


Ξέχασαν να πουν, τελικά, ότι ανοίγεις μιας επιχείρηση όταν βλέπεις ότι υπάρχει αγορά, ενδιαφέρον, καταναλωτικό ενδιαφέρον, πρόκληση στον καταναλωτή, σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερό και υγιές τραπεζικό σύστημα και το σοβαρότερο σίγουρο περιβάλλον, που να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της επιχείρησης και δεν θα κινδυνεύει η χώρα, για παράδειγμα, να φύγει από το ….ευρώ ή ακόμη να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επιχειρηματία – πολίτη!!


Και όλα αυτά, θα πει κάποιος, από μια εισήγηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος;


Όχι. Αυτού του είδους προγράμματα και πολιτικές έχουν έλθει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο στο τελευταίο διάστημα. Άρα αποτελεί μια πολιτική επιλογή της διοίκησης, που επιβάλλει στο δήμο. Ίδιες τακτικές, ίδιες πολιτικές, που ενισχύουν την άποψη περί μιας εφαρμογής ενός κακέκτυπου νεοφιλελεύθερου μοντέλου αφού δεν υπάρχει βασική, ιδεολογική κατεύθυνση και αντίληψη για τα δημοτικά πράγματα.


Κι ένα τελευταίο, μέχρι να επανέλθουμε.


Τα δημοσιεύματα, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι πυκνά τελευταία και ίδιου περιεχομένου. Ποιος είναι τελικά ο στόχος; Ασφαλώς να πληγεί ο δήμαρχος, ασφαλώς να φθαρεί η δημοτική αρχή.


Ποια είναι, όμως, η εναλλακτική λύση; Κανείς δεν αναφέρεται σ΄αυτό. Υπονοείται και εξ επαγωγής.


Ποιος, όμως, αναφέρθηκε για τις μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση; Κανείς!!!


Ποιος πήρε θέση στο κάλεσμα και στην διαμαρτυρία δημοτικού συνδυασμού εναντίον της περικοπής των δαπανών; Κανείς!!!


Ποιος πήρε θέση για την συνεχή προσπάθεια φίμωσης δημοτικών συμβούλων από την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο; Κανείς!!!!


Ποιος πήρε θέση για τις προσωπικές επιθέσεις του δημάρχου σε δημοτικούς συμβούλους όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση; Κανείς!!!


Ποιος αναφέρθηκε και διαμαρτυρήθηκε για την απαξίωση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου; Κανείς!!!


Τα ερωτηματικά βάζουμε αλλά απαντήσεις δεν θα πάρουμε από τους φίλτατους, που γράφουν και δημοσιεύουν άρθρα με άκρατο φανατισμό, χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές για αλλαγές στην πόλη!!


Δυστυχώς!!!


ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...