Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ένα άλλο ερώτημα που δεχθήκαμε και μάλιστα με σχόλια ήταν τα της ύδρευσης.

Είναι γνωστό ότι ο δήμος έχει στην κατοχή του πλήρως όλο το δίκτυο της πόλης. Μέχρι το 2000 οι δημότες είχαν νερό από γεωτρήσεις του δήμου και γι΄αυτό οι τιμές στην κατανάλωση δεν ακολουθούσαν το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ. Από το 2000 έχουμε την διακοπή της λειτουργίας των γεωτρήσεων τουλάχιστον προς πόση και σταδιακά το νερό παραχωρείται εξ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ. Και πάλι, όμως, το τιμολόγιο δεν είναι το ίδιο με αυτό που χρεώνει η ΕΥΔΑΠ σε άλλους δήμους στους καταναλωτές- πελάτες της.

Η συντήρηση του δικτύου, ως περιουσιακό στοιχείο του δήμου, ανήκει στον δήμο.

Είναι απαραίτητο να διατηρεί προσωπικό για την λειτουργία του και την συντήρηση τα της ύδρευσης του δήμου.

Διαβάζοντας και πάλι τους ισολογισμούς, απολογισμούς και προϋπολογισμούς έχουμε τα εξής:

Το 2010

Για την συντήρηση και λειτουργία της η υπηρεσία ύδρευσης στο σύνολό της ο δήμος είχε προβλέψει ως έξοδα 2.652.150 ευρώ. Διαμορφώθηκαν τελικώς στα 2.593.950 ευρώ και εντάλθηκαν και πληρώθηκαν 1.018.918 ευρώ. Άφησαν υπόλοιπο από τα διαμορφωθέντα ή προϋπολογισθέντα 1.575.011 ευρώ.

Για το 2011 έχουμε τα εξής:

Η πρόβλεψη και η τελική διαμόρφωση ήταν (πάντα για την ύδρευση) 4.368.000 ευρώ, εντάλθηκαν 3.051.000 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε πόσα πληρώθηκαν τελικώς αλλά αρκεί να σημειώνουμε την τάξη των μεγεθών. Και πάλι έχουμε εκτροπή από τα προϋπολογισθέντα κατά 1.317.000 ευρώ.

Για το 2012 έχει προβλεφθεί ως έξοδο για την ύδρευση ποσό 2.730.000 ευρώ. Ασφαλώς οι μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, οφείλεται κατά κύριο λόγο η μείωση στις προβλέψεις για το 2012.

Απλοϊκά σκεφτόμενοι, ο δήμος έχει μια δαπάνη κάθε χρόνο για την ύδρευση περί το 1.500.000 ευρώ.
Στο ενδεχόμενο να μειώσει δαπάνες ο δήμος προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, στην ύδρευση θα μπορούσε να παραχωρήσει το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ κι έτσι να απαλλαγεί από 1,5 εκατομμύρια ευρώ δαπάνης.
Υπάρχει η πρόβλεψη να αναληφθεί η υποχρέωση αυτή από την ΕΥΔΑΠ στην σύμβαση ρύθμισης χρεών, που έχει υπογράψει ο δήμος από το 2011..
Η υπόθεση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για τις οικονομικές εξελίξεις στα του δήμου.
Εκτιμούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή αν δεν έχει ήδη αποφασίσει να παραχωρήσει το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ, θα προβληματιστεί εξαιρετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...