Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χθες υπήρξε συνέλευση των περιφερειακών δήμων Αττικής όπου καταγράφησαν οι προθέσεις των δημάρχων να αντιδράσουν για τις περικοπές που επήλθαν στους πόρους των δήμων.
Κυρίαρχο ζήτημα ήταν το θέμα της χρηματοδότησης προς τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τονίστηκε ιδιαίτερα η μείωση στον αριθμό των οικογενειών - παιδιών που ικανοποιήθηκαν από το πρόγραμμα από την ΕΕΤΑΑ.
Δεν διέφυγε της προσοχής όρισμένων δημάρχων το γεγονός δεν υπήρξε ισότιμη αντιμετώπιση από την πλευρά της ΕΕΤΑΑ με τα ίδια κριτήρια για τον αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων για όλους τους δήμους.
Από την ανάγνωση του αριθμού των αιτήσεων που ικανοποιήθηκαν σε σχέση με το σύνολο των αιτήσεων διαπιστώνεται ότι κάποιοι δήμοι βρέθηκαν περισσότερο ευνοημένοι.
Τελικά οι περικοπές κατά 50% στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ήταν το σημείο, που όλοι οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιδράσουν. Οι τρόποι που εκφράστηκαν ήταν σε διαφορετική μορφή.
Από την πλευρά του υπουργείου η λύση που μπορεί να δοθεί είναι προς την κατεύθυνση να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις από την ΕΕΤΑΑ αλλά με τα ίδια χρήματα. Θα μειωθεί το ποσό χρηματοδότησης ανά παιδί.
Για παράδειγμα θα μειωθεί κατά 75% η χρηματοδότηση ανά π[αιδί στα κέτρα δημιουργικής απασχόλησης από 2000 ευρώ σε 500 ευρώ.
Μείωση κατά 20% στα τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς από 3700 ευρώ στα 3000 ευρώ ανά παιδί και ανά έτος.
Έτσι θα υπάρξει ένα ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατανεμηθεί σε ανάλογο αριθμό παιδιών που δεν ικανοποιήθηκαν στην πρώτη φάση.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις οι δήμαρχοι ποαρέπεμψαν την τελική απόφαση στο έκτακτο συνέδριο την άλλη εβδομάδα και ύστερα από την σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό κ. Βρούτση.
Ένα είναι το συμπέρασμα. Η τοπική αυτοδιοίκηση περνά σε μια μεγάλη περιπέτεια συρίκωσης των εσόδων της που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...