Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΓΡΑΠΤΩΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Ύστερα από απαίτηση της ΚΕΔΕ να απαντήσει γραπτώς στα θέματα της αύξησης της χρηματοδότησης για τους παιδικούς σταθμούς προς την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο ανταποκρίθηκα μόλις χθες το απόγευμα και απάντησε στο θέμα προτείνοντας την ικανοποίηση μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων για την φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με μικρή αύξηση της χρηματοδότησης.

Η αύξηση που προτείνει είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ταυτόχρονα προτείνει την μείωση του ποσού ανά παιδί με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν περίπου 6000-8000 αιτήσεις παιδιών.

Ουσιαστικά έτσι ικανοποιεί το αίτημα της ΚΕΔΕ σε μεγάλο ποσοστό και είναι βέβαιο ότι η ΚΕΔΕ θα αποδεχθεί την νέα βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου.

Όμως θα μείνουν απέξω περίπου 30000 παιδιά, που θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλες ακριβότερες λύσεις. Για μια ακόμη φορά η Πολιτεία είναι μακριά από το πρόβλημα των πολιτών της.

Οι δήμοι αναγκάστηκαν εμμέσως στον συμβιβασμό της πρότασης του υπουργείου όταν οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχουν υποστεί συμπιέσεις και έχει τεθεί πλαφόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Βριλησσίων με την πρόταση αυτή θα δεχθεί τελικά 60, περίπου, άτομα συνολικά στους παιδικούς σταθμούς από τα 41 που είχαν εγκριθεί.

Όμως και στο δήμο υπάρχει πλαφόν ικανοποίησης στα αιτήματα αιτήσεων ένταξης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Είναι δυνατόν να απορροφήσει μέχρι 295 παιδιά. Το σύνολο των αιτήσεων φθάνει τις 400. Άρα 105 περίπου παιδιά δεν θα βρεθούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Στις χρηματοδοτήσεις έχει ενταχθεί και το πρόγραμμα ΄΄Κρίκος΄΄. Με την τελευταία απόφαση της ΕΕΤΑΑ είχαν εγκριθεί 5 αιτήσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες, που ικανοποιήθηκαν από ένα σύνολο παιδιών 40.

Για το ζήτημα αυτό το υπουργείο δεν απάντησε και δεν ξέρουμε αν τέθηκε από την ΚΕΔΕ. Αν πράγματι δεν έχει τεθεί θα οφείλεται στο γεγονός ότι λίγοι δήμοι έχουν αναπτύξει τέτοιες δράσεις. Δεν παύει, όμως, να υπάρχει πρόγραμμα στήριξης στο δήμο Βριλησσίων.

Το βέβαιο είναι ότι το όλο σκηνικό που στήθηκε δεν έδωσε πραγματική λύση στα προβλήματα, που συναντούν οι δήμοι κι ασφαλώς ο δήμος Βριλησσίων.

Πώς θα λυθούν τα οξυμένα προβλήματα; Την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν οι χρηματοδοτήσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...