Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

''ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ'' ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Τ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 17

------------------------------------

  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ
  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Είναι βέβαιο ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης χρεοκοπίας. Είναι βέβαιο ότι όλοι οι φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταγράφουν ελλείμματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις. Είναι βέβαιο ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν εκτροχιαστεί.

Στο κλίμα που διαμορφώθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται δέκτης των αναγκαίων περικοπών προκειμένου να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες, ακολουθώντας τις αρχές των μνημονίων και της παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Η παραμονή αυτή έχει κόστος κι αυτό το πληρώνει ο πολίτης και θα το πληρώνει, δυστυχώς, για πολλά χρόνια.

Πώς, όμως, θα διατηρηθούν σ΄αυτή την φάση οι λειτουργίες του μονοκύτταρου οργανισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης; Σ’ ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να στηριχθεί με όλες τις δυνάμεις του κράτους η τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και με τα τόσα λάθη της, τους κακούς χειρισμούς της, τις ανικανότητές της, την έλλειψη προγραμμάτων, στόχων και το σπουδαιότερο την άγνοια.

Εμείς, ως ένας δημοτικός συνδυασμός, σ’ ένα μικρό σχετικά δήμο, προβληματιστήκαμε, αναρωτηθήκαμε, διερευνήσαμε με ποιο τρόπο θα μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση να ξεπεράσει τις αδυναμίες της σ’ αυτή την φάση.

Η ΚΕΔΕ αλλά και το υπουργείο προσπαθούν να εξεύρουν χρήματα, να στηρίξουν. Ποια, όμως, χρήματα αφού δεν υπάρχουν. Κι επειδή δεν υπάρχουν, περικόπτουν και περιορίζουν.

Για την χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά και μόνο, προτείνουμε την έκδοση Έντοκου Γραμματίου του Ελληνικού Δημοσίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ διάρκειας 18 μηνών, ανανεώσιμο στην λήξη του.

Η έκδοση εκτιμούμε ότι θα είναι επιτυχημένη και θα καλυφθεί στο 100%.

Το Ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για την έκδοσή του σε μια περίοδο μάλιστα που έχει κερδίσει την αύξηση των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του ενός δις εκατομμυρίων είναι περίπου το σύνολο των οφειλομένων από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Με αυτό τον τρόπο, το Ελληνικό δημόσιο μεταφέρει μια υποχρέωση στο χρόνο, στηρίζει οικονομικά την αυτοδιοίκηση, η αυτοδιοίκηση υπό τον έλεγχο του υπουργείου οικονομικών στηρίζει τις δομές του, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, απαλλάσσει από επί πλέον βάρη βραχυπρόθεσμα τα νοικοκυριά στους προϋπολογισμούς των και δίνει μια μικρή ανάσα στους εργαζόμενους στις δομές του.

Το Έντοκο Γραμμάτιο στη λήξη του θα μπορεί να ανανεωθεί για ένα ακόμη χρόνο μέχρι η οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει.

Εκτιμούμε ότι αν υπάρχει υποχρέωση να συνηγορήσει η Τρόϊκα στην έκδοση αυτή θα τύχει της αποδοχής της. Δεν είναι υψηλό το ποσό και ταυτόχρονα λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών χωρίς να ζητηθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς.

Την πρόταση αυτή μπορεί να την στηρίξει η δημοτική αρχή στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης τις επόμενες ημέρες στις συναντήσεις με την ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Υπουργεία και στο έκτακτο συνέδριο των δήμων της χώρας.

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

www.tavrilissiatonpoliton.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...