Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στη χθεσινή συνεδρίαση στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, παρεβρέθηκαν ο υπουργός κ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός κ. Αθανασίου ο γ.γ. κ. Ιωαννίδης , επρόσωποι κομμάτων και ασφαλώς πλήθος δημάρχων.
Την έντονη παρουσία τους είχαν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με ιδιαίτερα εντυπωσιακή η παρουσία των εργαζομένων στο ''Βοήθεια στο σπίτι''.
Αφού ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ λαμβάνοντας τον λόγο έκανε μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στην Τ.Α. έθεσε κόκκινη γραμμή το ποσό των 2,7 δις ως συνολικές οφειλές της κεντρικής κυβέρνησης αρνούμενος να δεχθεί το εγγεγραμένο (από λάθος) 2,4 δις στον προϋπολογισμό. Υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιούνται αφ' ενός αφ' ετέρου τα 2,7 δις είναι άκρως απαραίτητα για την λειτουργία των δήμων. Ανέφερε ότι αν δεν δοθούν τα 2,7 δις πολλοί δήμοι που ήδη βρίσκονται στο κόκκινο θα αγγίξουν τα όρια των ανελαστικών ορίων τους με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Ακολούθησε στο βήμα ο κ. Στυλιανίδης από τον οποίο όλοι ανέμεναν την απόφαση της κυβέρνησης μετά και την συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΚΕΔΕ. Υποτίθετο οτι ορισμένα θέματα έπρεπε να επεξεργαστούν προκειμένου η κυβέρνηση να απαντήσει οριστικά.
Δυστυχώς η αίθουσα απογοητεύτηκε όταν ο κ. Στυλιανίδης δεν ανέφερε τίποτα περισσότερο απ' αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στα κενά που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε διαδικασίες και ελλείψεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αργοπορεία έγκρισης διαφόρων κονδυλίων όπως για το πρόγραμμα ''Βοήθεια στο σπίτι'', μεταφορά μαθητών και άλλα.
Τόνισε ότι οι υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης αποτελούν δεσμεύσεις και είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατωχύρωση των διεκδικήσεων της Τ.Α.
Αναφορικά με τα οικονομικά επανέλαβε οτι η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ θα είναι στο ύψος των 97 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, που αυτό αντιστοιχεί σε 1,16 δις ανά έτος.
Για το πρόγραμμα ΣΑΤΑ, είναι εγγεγραμμένα 299 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό και μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν τα 3/4  του ποσού κι αυτό συσχετιζόμενο με την υπάρχουσα ρευστότητα στο δημόσιο. Αυτά είπε τα ποσά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές δαπάνες.
Θα δοθούν, είπε, τα 35 εκατομμύρια ευρώ ως τέταρτη δόση στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα 35 εκατομμύρια θα εκταμιεύονται ανά μήνα οπωσδήποτε.
Είπε ότι 51 δήμοι βρίσκονται πράγματι στο κόκκινο με χρέη δανείων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ύστερα από συνενόηση με την Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα για τους 51 δήμους της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους. Δέχθηκε, επίσης, την μείωση του επιτοκίου κατά 1%, όπως ήταν το αίτημα της Τ.Α, που απ' αυτή την μείωση θα προκύψει όφελος 120 εκατομμυρίων ευρώ. 
 Αναφερόμενος στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 800 εκατομ. ευρώ θα οριστικοποιηθεί μετά την εισροή των 31 δις του νέου δανείου και ότι το ζήτημα θα οριστικοποιηθεί με ευθύνη του κ. Στουρνάρα.
Θα εκταμιευθούν 4 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο των Λαϊκών Αγορών ύστερα από κοινή υπουργική απόφαση με τους συναρμόδιους υπουργούς.
Επίσης, απιατείται ΚΥΑ για το ζήτημα της αυτεπιστασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από τον ΟΑΕΔ με ύψος δαπάνης 200 εκατομμυρίων ευρώ και που θα δοθούν στο σύστημα 120000 θέσεις εργασίας.
Για το ΕΣΠΑ με ενδιάμεσο φορέα την ΕΕΤΑΑ είπε ότι βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και θα συζητηθεί άμεσα.
Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε ότι θα ενισυθεί το πρόγραμμα με 20 εκατομμύρια ευρώ που μαζί με την μείωση του κόστους χρηματοδότησης ανά παιδί θα προκύψει υψηλότερη απορρόφηση παιδών από το πρόγραμμα.
Μάλιστα είπε πως υπάρχει χορηγία από το ίδρυμα Νιάρχος ποσό ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση του προγράμματος.
Αναφορικά με τα θεσμικά είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συζητήσει τροποιήσεις του νόμου 3852 αναγνωρίζοντας τις ανισορροπίες αλλά ζήτησε την βοήθεια των δήμων, οι οποίοι πρέπει να κάνουν προτάσεις για τις τροποποιήσεις αυτές.
Είπε ότι μπορεί να γίνουν δύο ομάδες εργασίας η μια να δέχεται και να ομαδοποιεί τις προτάσεις και παρατηρήσεις και η άλλη να τις μετασχηματίζει σε συγκεκριμένες προτάσεις τροποποίησης του νόμου για την είσοδό της προς ψήφιση.
Ανέφερε, επίσης, προσπάθιες για εκμετάλλευση της περιουσίας των δήμων, για ΣΔΙΤ, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών μέσα από τις προτάσεις της κοινωνικής οικονομίας, για μείωση του εργολαβικού οφέλους από 18% στο 12%, για το ασυμβίβαστο  των δημάρχων, για φορολογική αποκέντρωση και για την θεσμοθέτηση μιας ενιαίας αρχής πληρωμής δήμων, η οποία θα παρακολουθεί τις πληρωμές των δήμων ώστε να εξασφαλίζεται υψηλή ταχύτητα πληρωμών.
Σε γενικές γραμμές αυτή ήταν η θέση της κυβέρνησης και η απάντηση στα αιτήματα της ΚΕΔΕ, η οποία προφανώς δεν ικανοποίησε.
Έτσι αποφασίστηκε στο συνέδριο 48ωρη απεργία 12 και 13 Σεπτεμβρίου ακριβώς μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...