Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ

Η διαμορφωμένη ήδη κατάσταση στην οικονομία της χώρας προκαλεί ερωτηματικά για την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως στην κοινωνία.
Τα νέα μέτρα ύψους, τουλάχιστον, 11,5 δις δεν είναι απλά ένα ποσό αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσό και το κυριότερο δεν υπάρχουν άλλα ισοδύναμα πια. Εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη. Οι περικοπές έχουν φθάσει πια σε αξεπέραστο όριο.
Οι πηγές χρηματοδότησης του συστήματος στέρεψαν. Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεχώς περιορίζονται. Τα προγράμματα εξασθενούν.
Μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης ήταν το ΕΣΠΑ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον επόμενο χρόνο κι αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα ανασταλλούν.
Πολίτες, που είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, θα βρεθούν στην ανάγκη να συμμετάσχουν στην χρηματοδότηση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών στους δήμους.
Οι δήμοι, που δεν εισέπρατταν τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αναστολής της λειτουργίας τους και την απόλυση του προσωπικού τους.
Όλα τα κοινωνικά προγράμματα, μπαίνουν σε αμφισβήτηση για την επιβίωσή τους.
Το πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ ήδη έχει πάρει μια παράταση, μετά από πολλές ταλαντεύσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ίσως να είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα σταματήσει.
Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός θα είναι τα πρώτα θύματα της κατάρρευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι κάποιες χρηματοδοτήσεις από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς τους δήμους ήδη ακυρώθηκαν. Οι δήμοι από μόνοι τους δεν έχουν πηγές εσόδων.
Η καθαριότητα ήδη σε πολλούς δήμους δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα λόγω αδυναμίας των δήμων να διατηρήσουν την παροχή αυτή από μόνοι τους.
Η συντήρηση των σχολικών μονάδων ήδη ανατίθεται σε ιδιώτες και μάλιστα με απ΄ευθείας αναθέσεις.
Η συντήρηση του πρασίνου, που ουσιαστικά γίνεται από συμβασιούχους οκτώ μηνών ή και δύο μηνών, θα παραδοθεί σύντομα στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση ήδη με τα νέα μέτρα απαγορεύει ακόμη περισσότερο τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Τα όποια έσοδα από τους επαγγελματίες έχουν ήδη περιοριστεί αφού ο τζίρος των καταστημάτων τείνει να μηδενιστεί.
Η συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, που είναι αρμοδιότητα του δήμου θα τεθεί σε ερωτηματικό αν θα μπορέσει ο δήμος να συνεχίσει να το κρατήσει. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει η σύμβαση ρύθμισης οφειλών του δήμου με την ΕΥΔΑΠ,  όπυ προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης της συντήρησης του δικτύου ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ, μόλις σε μερικούς μήνες. Και καλά η ΕΥΔΑΠ ως δημόσιος οργανισμός. Όμως για πολύ λίγο αφού στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησής του στις αρχές του 2013!!
Τίποτα δεν είναι τυχαίο!!!
Ούτε λόγος για έργα ασφαλώς ή για επενδύσεις. Θα ξεχάσουμε οριστικά πια το Ο.Τ. 61 ή την κατασκευή του τρίτου Λυκείου.
Όσο για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού και του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, θα αποτελεί μια ωραία ανάμνηση.
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και το τριετές, που παρουσιάστηκε, θα αποτελεί μια ωραία έκθεση ιδεών!!!!
Έμπειρα στελέχη του δήμου βρίσκονται πολύ κοντά στην σύνταξη ή κοντά στην ....εφεδρεία!! Τους δίνεται ισχυρό κίνητρο να αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Ο δήμος θα βρεθεί χωρίς στελέχη πρώτης γραμμής, στα οποία στήριζε όλη την δραστηριότητά του!!! Το σπουδαιότερο είναι ότι δεν υπάρχουν αντικαταστάτες ούτε και πρόκειται να προσληφθούν νέοι αφού οι προσλήψεις έχουν παγώσει πρό πολλού.
Οι δήμοι δεν δημιούργησαν ποτέ υποδομές...αυτοδιοίκησης. Περίμεναν τα έτοιμα και εξακολουθούν να περιμένουν!!!
Αυτά τα χρόνια όφειλε η αυτοδιοίκηση να έχει δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές ώστε στις δύσκολες στιγμές να μπορεί να εξακολουθεί να παρέχει τα βασικά στους δημότες.
Οι χρηματοδοτήσεις όλων των κοινωνικών προγραμμάτων είχαν ημερομηνία λήξεως. Όμως κανείς δεν το ανέφερε για να έλθει η στιγμή όπου αποδέκτης της έλλειψης των κοινωνικών παροχών θα είναι και πάλι ο δημότης.
Ίσως να φαίνεται ότι αποτελεί ακραία η άποψη και απλά κινδυνολογούμε. Λάθος!
Ας σκεφθούμε, ποιός φανταζόταν ότι θα γίνουν τόσο μεγάλες περικοπές πρίν τις αντιληφθούμε στην τσέπη μας. Ποιός σκέφθηκε ότι η ανεργία θα έφθανε στο 23,5%, μέχρι στιγμής; Ένα εκατομμύριο, διακόσιες χιλιάδες πολίτες είναι χωρίς δουλειά σήμερα. Ποιός το φαντάζονταν;
Έχουμε δρόμο μπροστά μας δύσκολο και ίσως χωρίς αποτέλεσμα.
Σύντομα οι επιπτώσεις θα φανούν πιο πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...