Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΚΕΔΕ

Εξαιρετικά σημαντική και νομίζουμε σωστή η συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη.
Είναι η ενδεδειγμένη γιατί πολλές φορές ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ακριβώς την πραγματικότητα. Έτσι είναι ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι ποιά η σημερινή κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΕ δεν έμεινε στις συναντήσεις με τον κ. Στυλιανίδη και δεν έμεινε σε υποσχέσεις που πιθανόν να μην είχαν αντίκρυσμα. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Όμως, η συνάντηση αυτή θα φέρειο θετικά αποτελέσματα για το μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει απόλυτα τα οικονομικά και έχει σφαιρική εικόνα σχετικά με τις εξελίξεις και το σημαντικότερο έχει στο μυαλό του τις τακτικές και τις στρατηγικές, που θα ακολουθήσει, ως κυβέρνηση, στο επόμενο διάστημα.
Οι οφειλές προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι υψηλές. Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί στο ακέραιο το αίτημα της ΚΕΔΕ, να δοθούν όλες οι οφειλές της κεντρικής διοίκησης. Να τεθεί, όμως, μια βάση έστω σταδιακής αποπληρωμής ώστε να αποφύγει η τοπική αυτοδιοίκηση την χρεοκοπία.
Η ΚΕΔΕ προσδιορίζει τις οφειλές αυτές στο ύψος του οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. 213 εκατομμύρια από προηγούμενες χρήσεις, 300 εκατομμύρια από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ και 300 εκατομμύρια ευρώ από λανθασμένες καταγραφές στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012 όταν διαμορφώνονταν στο τέλος του περασμένου χρόνου.
Εκτιμούμε ότι η συνάντηση αυτή θα δώσει μια ανάσα στους δήμους και τις περιφέρειες. Πάντως οι δήμοι έχουν προετοιμαστεί για μεγάλες κινητοποιήσεις με κλείσιμο ακόμη και των δημοτικών καταστημάτων.
Ελπίζουμε να δοθεί μια λύση στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΚΕΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...