Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο πέραν των ασυντόνιστων και ατεκμηρίωτων θέσεων και σκέψεων, που αγγίζουν τα όρια του λαϊκισμού υπήρξε μια σημαντική και εντυπωσιακή πρόταση των εργαζομένων στο θέμα της ιδιωτικοποίησης μέρους της καθαριότητας του δήμου.
Η δημοτική αρχή στα πλαίσια της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό της καθαριότητας και εκεί εμφανίστηκε ο πρόταση να δοθεί ο οδοκαθαρισμός της πόλης σε ιδιώτη με ένα προϋπολογισμό 180000 ευρώ.
Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και πάλι το δημοτικό συμβούλιο και είχε κατατεθεί ή άποψη όλων των παρατάξεων μηδέ εξαιρουμένης και της διοίκησης. Όλοι είχαν συμφωνήσει στην θέση να μην δοθεί σε ιδιώτη κανένα τμήμα της καθαριότητας ούτε και άλλη δραστηριότητα του δήμου.
Η πρόκληση είχε έλθει από τον Σύλλογο των εργαζομένων, ο οποίος δια του του προέδρου του είχε ζητήσει την θέση όλων των δημοτικών παρατάξεων.
Παρ' όλα αυτά η δημοτική αρχή με μια αιφνιδιαστική κίνηση πρότεινε να ιδιωτικοποιηθεί μέρους της καθαριότητας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε την αρνητική της θέση επαναλαμβάνοντας την θέση της και υπενθυμίζοντάς της στην δημοτική αρχή.
 Καμιά, όμως, συζήτηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία επέμενε στην εισήγησή της.
Ο Σύλλογος των εργαζομένων, ο οποίος βρέθηκε σύσσωμος στην συνεδρίαση, δια του προέδρου της Τάσου Βιρβίλη, προχώρησε σε μια προκλητική πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως προς την άκαμπτη δημοτική αρχή.
Πρότεινε την απόσυρση του θέματος προκειμένου να δώσουν λύση στο ζήτημα με σκοπό την διατήρηση της καθαριότητας στο δήμο.
Γενναία πρόταση και ασφαλώς πρωτοφανής για τα δεδομένα των εργαζομένων.
Δυστυχώς, η δημοτική αρχή παρέμεινε στην εισήγησή της και στην θέση της εκθέτοντας τους εργαζόμενους, τους οποίους λιβάνισε αρκετές φορές στην μακροσκελή και ανούσια στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησή της.
Η δημοτική αρχή, βρίσκεται μακριά από την πολιτική επίλυση των θεμάτων του δήμου. Τοποθετείται πάντα και σε όλα τα ζητήματα μέσα από την αδυναμία της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατίας. 
Η λογική της είναι αγκυστρωμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αδύναμη να ξεφύγει και να δώσει πολιτικές λύσεις στα διάφορα ζητήματα. Δείγμα αυτής της τακτικής είναι, πλέον των χθεσινών, ότι ουδέποτε εξέφρασε άποψη και θέση σε τόσα ζητήματα που ανέκυψαν και με τα μνημόνια και με τα μέτρα.
Ουσιαστικά αποδέχεται την διαμορφωθείσα ή διαμορφούμενη κατάσταση και προσπαθεί με άκρως συντηρητικούς τρόπους να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δήμου ειδικότερα.
Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις τοποθετήσεις της αναφέρεται σε σειρά νόμων και σε αδυναμίες της κρατικής μηχανής. Έτσι εκφράζεται στο δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σημαντικά λιμνάζοντα ζητήματα του δήμου.
Αναμένουμε την μελέτη και πρόταση των εργαζομένων, που θα φέρει ανατροπές στα σχέδια της δημοτικής αρχής και από την πλευρά των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...