Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 31 ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   Νο   31
                                        ------------------------------------

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ       12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2012
ΘΕΜΑ                Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ
                            ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
                            ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έφερε στο φώς τις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου και κυρίως τους λόγους για τους οποίους ελήφθησαν τα δάνεια αυτά.
Η δεκαετία 2000-2010 έφερε μεγάλη δανειακή εξάρτηση του δήμου από τον τραπεζικό εναγκαλισμό. Με μεγάλη ευκολία οι δημοτικές αρχές της δεκαετίας αυτής κατέφυγαν στον τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα ο δήμος να βρεθεί σήμερα επιβαρυμένος οικονομικά.
Το σπουδαίο, όμως, είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή με ανεύθυνο και προκλητικό τρόπο διευρύνει χρονικά τις υποχρεώσεις αυτές μέχρι το 2032.
Η επιβάρυνση αυτή μεταφράζεται μέχρι και 2 εκατομμύρια ευρώ επί πλέον των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.
Δώσαμε μάχη να πείσουμε την δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην επιμήκυνση των χρεών του δήμου απέναντι στις τράπεζες. Δυστυχώς δεν βρήκαμε εύφορο έδαφος από την συμπολίτευση ακόμη μια φορά.
Στην αρχή της τοποθέτησής μας στο ζήτημα, θέσαμε ένα σοβαρό διαδικαστικό ζήτημα. Ρωτήσαμε αν η δημοτική αρχή διερεύνησε την περίπτωση κατά πόσο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία για να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο την επιμήκυνση. Μας απάντησε ότι η επιμήκυνση δεν είναι ένα νέο δάνειο για να απαιτηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία.
Εμείς, ως εκλεγμένος δημοτικός συνδυασμός ισχυριζόμαστε ότι η επιμήκυνση, που ζήτησε η δημοτική αρχή είναι λήψη ενός νέου δανείου.
Διαφωνούμε κάθετα με την άποψη αυτή, παρ΄ όλο που είναι θέμα διαδικασίας, όμως ενδεικτικό της σοβαρότητας, που επικρατεί στα έδρανα της πλειοψηφίας και της δημοτικής αρχής.
Ακόμη κι αν δεν προβλέπεται από τον κώδικα η ενισχυμένη πλειοψηφία (κι έτσι είναι, δυστυχώς, δεν προβλέπεται) υπάρχει κάποια ευαισθησία να αναζητηθεί από την δημοτική αρχή η συναίνεση για είναι τόσο σοβαρό θέμα; Ασφαλώς όχι!!
Ποτέ δεν κατεδείχθη αυτού του είδους δημοκρατική ευαισθησία. Υπάρχει μόνο η πειθαρχημένη υπερψήφιση χωρίς την ανάλογη αυτογνωσία!!!

Αναφορικά με την ουσία του ζητήματος.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η επιμήκυνση του χρέους αποτελεί ένα προεκλογικό τρύκ. Η επιθυμία της δημοτικής αρχής να ελαφρύνει το ύψος των ετησίων δόσεων των δανείων έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση ακόμη και στην ομολογία του ίδιου του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο δήμος έχει την δυνατότητα να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων με άνεση!
Είμαστε, επίσης, απόλυτα πεπεισμένοι ότι η επιμήκυνση του χρέους του δήμου κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το συμφέρον του δημότη, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον για τα επόμενα 20 χρόνια. Κι αυτό όχι για αναπτυξιακές προοπτικές και ενέργειες αλλά για την διευκόλυνση της σημερινής δημοτικής αρχής να παρουσιάσει προεκλογικά την δυνατότητα κάποιων παροχών άνευ αξίας αλλά μεγάλης αξίας για την αποκόμιση ψήφων στις ερχόμενες εκλογές.
Γιατί, όμως, η δημοτική αρχή πήρε όλα αυτά τα δάνεια στα δέκα αυτά χρόνια; Δημοσιεύθηκαν σε τοπικές δημοσιογραφικές ιστοσελίδες ο κατάλογος των δανείων που πήρε η δημοτική αρχή και για ποιους λόγους.
Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πάντα με ανταποδοτικό όφελος υπέρ των δημοτών προσφεύγουμε στην λύση της λήψης ενός δανείου.
Η δεκαετία του 2000 εξ αιτίας λανθασμένων αντιλήψεων και κυρίως της δίψας για την κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας φορτώθηκε ο δήμος με είκοσι και πλέον δάνεια για διάφορους  λόγους και τα οποία θα μεταφέρει για τριάντα χρόνια, πληρώνοντας γι΄αυτά τεράστια ποσά εις βάρος μιας υγιούς αυτοδιοικητικής δυναμικής.
Δεν υποστηρίξαμε την εισήγηση της δημοτικής αρχής γιατί πιστεύουμε ότι τις δανειακές υποχρεώσεις του ο δήμος πρέπει να τις αποπληρώσει το γρηγορότερο δυνατόν, για να κινηθεί σε ρυθμούς ανεξάρτητης οικονομικής ανάπτυξης. Οι ίδιοι πόροι του δήμου είναι ανύπαρκτοι αφού η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να ενισχύσει και να εκμεταλλευθεί την ίδια του περιουσία με χρηστή διαχείριση. Πολλά τα σημεία εκείνα, που ενισχύουν την θέση μας αυτή.
Αντίστροφα, μάλιστα, συντηρεί την οικονομική κρίση και την μεταφέρει στην καρδιά της αυτοδιοίκησης και στην κοινωνία.
Πόσοι δήμοι σήμερα δεν κινδυνεύουν να κατεβάσουν τα ρολά γιατί οι δανειακές τους ανάγκες είναι τόσες που να αδυνατούν να λειτουργήσουν.
Η διαχείριση των οικονομικών ενός δημόσιου φορέα δεν είναι παιχνίδι εξουσίας αλλά στοιχείο γνώσης και ευθύνης. Αυτές οι πολιτικές έφεραν την χώρα στην σημερινή κατάντια της.
Πόσο να μαζευτεί μια κακοδιαχείριση 30 χρόνων;
Το ίδιο γίνεται και τώρα στο δήμο μας, με την απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής και της συμπολιτεύσεως, των 16 δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Οι ευθύνες είναι τεράστιες κι αυτό είναι ανάγκη να το καταλάβουν όλοι.

 Θα θυμίσουμε ότι μέχρι το 2000 ο δήμος μας είχε ελάχιστες δανειακές υποχρεώσεις κι αν εξακολουθούσαν οι δημοτικές αρχές αυτές τις οικονομικές τακτικές σήμερα ο δήμος μας θα ήταν απόλυτα υγιής και ανεξάρτητος να στηρίξει τους δημότες με πολλούς και ποικίλους τρόπους στην οικονομικές τους αδυναμίες σ’ αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Έτσι αποδεικνύεται η ανευθυνότητα, η έλλειψη αυτογνωσίας και η εμπειρίας των διοικούντων και των εχόντων της εξουσία!!!

Για εμάς, η λήψη δανείου δεν αποτελεί λύση (όπως πιστεύει ο δήμαρχος και αυτή την τακτική ακολουθεί) ούτε, πολύ περισσότερο, η επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων για ακόμη 8 χρόνια, με επί πλέον επιβάρυνση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, εις βάρος των δημοτών.

Η άστοχη και ατυχής απόφαση της δημοτικής αρχής, με την απόλυτη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών συμβούλων της συμπολιτεύσεως, υποθηκεύει το μέλλον της οικονομικής αυτοτέλειας του δήμου μας.

Εμείς θα αγωνιστούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές αυτές για να έχουμε ένα δήμο ισχυρό, ανεξάρτητο και στο πλευρό των δημοτών και όχι απέναντί τους όταν μάλιστα είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί δίπλα τους.
Είναι απέναντι ακόμη και στους τρίτεκνους από τους οποίους έκοψε την έκπτωση, που τους είχε δοθεί στην κατανάλωση του νερού, με την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου παλαιότερα!!! Το ύψος της δαπάνης αυτής; Μόλις 12000 ευρώ για τον δήμο!!! Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την μείωση των τελών καθαριότητας κατά 9,5%!!
Είναι ολοφάνερη η τακτική που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση του δήμου, επικίνδυνη και ξένη με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.


ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...