Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με την στήριξη μόνο της συμπολίτευσης υπερψηφίστηκε και αυτή την χρονιά ο προϋπολογισμός του δήμου.
Η συζήτηση φανέρωσε πολλά σημεία ισχυρών διαφωνιών μεταξύ της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Καταγράφηκε ακόμη και διαφωνία μέρους της συμπολίτευσης σε ορισμένα σημεία του προϋπολογισμού χωρίς η διοίκηση να συγκινείται, χωρίς να το λάβει υπ΄όψη της.
Φανερά η διοίκηση είχε την απαίτηση απ΄όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου να υπάρξει υπερψήφιση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενέργεια συμμετοχής της στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. 
Παρ΄όλο που απαιτείται μια στοιχειώδης διάθεση της διοίκησης να έλθει κοντά σε απόψεις της αντιπολίτευσης ώστε να υπάρξει συναίνεση στην ψήφιση, αυθαίρετα και αυταρχικά ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την υπερψήφιση ενός κειμένου φτωχού, καθαρά τυπικού, άνευ πολιτικού στίγματος, στόχων και συγκεκριμένων πολιτικών. Το κείμενο, να σημειώσουμε, ήταν μια κοπιαστική δουλειά των υπευθύνων υπαλλήλων του δήμου, που κλήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου , χωρίς την ουσιαστική συμβολή της πολιτικής διάστασης της δημοτικής αρχής. Κανένα στοιχείο υψηλών στόχων και διεκδικήσεων ακόμη και σε επίπεδο τεχνικού προγράμματος όταν σε προηγούμενα χρόνια καταδεικνύονταν οι ικανότητες και οι δυνατότητες της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.
Θα δημοισεύσουμε το κείμενο της εισήγησης του τεχνικού προγράμματος που φαίνεται να υποτιμάται αυτή η ικανότητα και οι δυνατότητες της τεχνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου.
Σ΄αυτή την απαίτηση η αντιπολίτευση κράτησε σθεναρή αντίσταση στην διάθεση της διοίκησης στέλνοντας μηνύματα προς αυτήν, που δυστυχώς, ούτε κατάλαβε ούτε έδειξε ότι είναι σε θέση να καταλάβει και στο μέλλον.
Οι γέφυρες με την αντιπολίτευση όχι μόνο παραμένουν κλειστές αλλά οχυρώνονται ακόμη περισσότερο. Η πολιτική αυτή της εγωπαθούς στάσης και συμεπριφοράς έχει συνέπειες και υπεύθυνη δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η διοίκηση και προσωπικά ο δήμαρχος. Συνέπειες οι οποίες θα καταγαρφούν στο μέλλον και που σε πολλούς σήμερα δεν είναι ορατές, στους λίγους είναι καθαρά φανερές. 
Ομολόγησε η διοίκηση κάποια στιγμή το λάθος της να μην προηγηθεί συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου και για τον προϋπολογισμό αλλά στην διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού κανένα στοιχείο δεν υπήρξε που να αποδειχθεί έστω και εκ των υστέρων η πρόθεση της διοίκησης να συναινέσει σε προτάσεις και σκέψεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου.
Το αποτέλεσμα ήταν οι παρόντες της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν (κατά την άποψή μας μερικοί με βαριά καρδιά) σύσσωμη η αντιπολίτευση να καταψηφίσει.
Εξαίρεση στην άρνηση της πλήρους καταψήφισης του π/υ ήταν η περίπτωση του δημοτικού συνδυασμού ΄΄Τα Βριλήσσια των Πολιτών΄΄ που ψήφισαν το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά την μισθοδοσία των εργαζομένων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα υπερψηφίζει και τις αναμορφώσεις εκείνες που θα αναπτυχθούν στην διάρκεια του έτους, που θα αναφέρονται στις εισροές χρηματοδοτήσεων αναφορικά με τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση και σε εκείνα τα ζητήματα που αφορούν μισθοδοσίες των εργαζομένων.
Το κλίμα στη συζήτηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν άψογο, σε υψηλό επίπεδο με σοβαρές αιχμές εναντίον της διοίκησης σε πολλά σημεία ακόμη και που να αγγίζουν τα όρια της καταγγελίας ενώ από την πλευρά της διοίκησης η αίσθηση που δόθηκε ήταν ότι υπήρχε ανασφάλεια, που εκφράστηκε άμεσα όταν η δήμαρχος χάνοντας την ψυχραιμία του επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον της δημοτικής παράταξης ΄΄Τα Βριλήσσια των Πολιτών΄΄ χαρακτηρίζοντας ακόμη μια φορά ως ΄΄διαστρεβλωτή΄΄της αλήθειας τον κ. Ζήση. Αφού είχε δεχθεί σκληρή κρητική με πολλά υπονοούμενα από την πλευρά των άλλων δημοτικών συνδυασμών, ΄΄φορτωμένος΄΄ από τους υπόλοιπους ΄΄ξεφόρτωσε΄΄ πάνω στον τελευταίο μην αντέχοντας αυτή την κρητική. 
Το φαινόμενο παρουσιάζεται πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο και εναντίον άλλων συνδυασμών και προσώπων δείχνοντας ότι ο δήμαρχος δεν αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος για τις ενέργειές του αποκόπτωντας κάθε διάθεση συναινετικών διαδικασιών για την διατήρηση του ήπιου και δημιουργικού κλίματος προς όφελός της πόλης.
Είναι φαινόμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Την ευθύνη των όποιων αρνητικών εξελίξεων στην πόλη θα έχει αποκλειστικά ο δήμαρχος, που δεν έμαθε ποτέ ότι αυτή η πόλη δεν έχει ανάγκη από αντιπαλότητες ή από εχθρότητες αλλά από δημιουργικές και παραγωγικές ενέργειες που δεν είναι στην πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης αλλά στην διάθεση της διοίκησης και κυρίως του δημάρχου της πόλης, του ΄΄πρώτου΄΄ πολίτη στην πόλη!!!
Το όπλο αυτό ο δήμαρχος δεν το ήθελε ποτέ, το έδειξε πολλάκις και εξακολουθεί να το κατέχει δυνατά και έντονα.
Θα επανέλθουμε αναλύοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού όπου καταδεικνύεται η φτώχεια του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...