Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη πολιτική σκηνή οδηγούμαστε σε κάποιες σκέψεις, τις οποίες γράφουμε σ΄αυτή την ιστοσελίδα.
Ο Πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, πολέμιος της πασοκικής πολιτικής μέχρι τα μέσα το 2012, φαίνεται να έχει παγιδευτεί από τις εξελίξεις. Είναι ο τελευταίος πρόεδρος της Ν.Δ. που στήριζε μια πολιτική βασισμένη σε μια ιδεολογική πλατφόρμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και η οποία ήταν σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ. Οι γενιές των νεοδημοκρατών γνώριζαν ένα πολιτικό αντίπαλο εξ ιδεολογίας κι αυτό το κλίμα καλλιεργήθηκε για πολλά χρόνια.
Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Μόλις πρίν λίγους μήνες ο Α. Σαμαράς ισχυρίζονταν ότι το ΠΑΣΟΚ με τους Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο ήταν οι πρωτεργάτες της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ - ΕΕ κι ασφαλώς στην χρεοκοπία.
Σήμερα η χώρα βρισκόμενη στα πρόθυρα του δημοσιονομικού γκρεμού οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι και δικδικητές της εξουσίας συνυπάρχουν και μάλιστα απόλυτα αρμονικά, προκειμένου η χώρα να σταθεί όρθια.
Και ναι μεν οι δυο παρατάξεις τα έχουν βρει όπως φαίνεται οι ψηφοφόροι και των δυο παρατάξεων βρίσκονται ήδη στο γκρεμό.
Σήμερα η Ν.Δ. στηρίζει τον Ε. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα ισχυρά και με μεγάλο ρίσκο απέναντι στους ψηφοφόρους της. Στις σημερινές κάλπες που θα στηθούν στη Βουλή για τις παραπομπές πολιτικών προσώπων θα αναπτυχθούν μάχες μεταξύ της σημερινής τρικοματικής κυβέρνησης κι ενός άλλου πολιτικού αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Σαμαράς βρίσκεται ανάμεσα σε δυο αντίθετους δρομους ή υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ για να υπερασπιστεί την βιωσιμότητα της χώρας ή να αφήσει το ΠΑΣΟΚ και τον Ε. Βενιζέλο να κατηγορηθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο προκειμένου να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Φαίνεται ότι έχει επιλέξει το δεύτερο κι έτσι ανακύπτει το ερώτημα τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.
Είναι βέβαιο ότι έχουν αποκλείσει την κίνησή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ για αρκετούς λόγους. Εμείς ακούσαμε έναν, ο πολιτικός αυτός ο πόλος είναι ακόμη ανώριμος και οι νεοδημοκράτες είναι από την φύση τους δεν θα εμπιστευθούν τον κ. Τσίπρα.
Τρείς είναι οι δρόμοι διαφυγής. Μετακίνηση προς την Χρυσή Αυγή, μετακίνηση προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή να αποπολιτικοποιηθεί.
Η δεύτερη των περιπτώσεων έχει την μικρότερη πιθανότητα αφού οι τελευταίες εξελίξεις στον πολιτικό αυτό χώρο έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή και είχαμε αποσκιρτήσεις βουλευτών και στελεχών της.
Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ χάνει την παραδοσιακή εκλογική μαγιά της και από μόνη της είναι αδύνατο να κυβερνήσει, επομένως θα αναζητήσει τα στηρίγματα του ΠΑΣΟΚ έστω και στην σημερινή κατάτασταση με τα μικρά ποσοστά. Απομένει να δούμε και πολιτικές αριστερού χαρακτήρα να αναπτύσονται στην εφαρμοσμένη πολιτική της ΝΔ προκειμένου να περισωθεί η δοαροή προς τις δυο κατευθύνσεις.
Αν δεν υπάρξουν βουλευτικές εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές και  της τοπικής αυτοδιοίκησης  και παραμείνει το πολιτικό σκηνικό ως έχει ο Σαμαράς θα βρεθεί προ εκπλήξεων. 
Θα έχουμε κοινό υποψήφιο στην πόλη στηριγμένο και απο τα δυο κόμματα; Θα έχουν ξεχαστεί τα πάθη των προηγουμένων ετών;
Αν υπάρξουν όμως εκλογές τότε θα δούμε να επισημοποιείται ο αραββώνας των δύο πρώην πολιτικών αντιπάλων και τότε η διαφυγή θα είναι η απολιτικοποίηση ή η στροφή προς ανεξάρτητους συνδυασμούς με άλλα κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...