Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Σε οριακό σημείο κοινωνία και … κυβέρνηση


Σε οριακό σημείο κοινωνία και … κυβέρνηση - Διευρύνεται το κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω» ενώ τα φορολογικά βάρη βαίνουν αυξανόμενα - Η απειλή νέων μέτρων και η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ με τις απολύσεις στο δημόσιο

11/02/13 - 10:10
Εξαιρετικά δύσκολο κρίνεται το έργο της κυβέρνησης τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς πλέον καλείται να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που βιώνουν ολοένα και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.
Με τις πρόσφατες έρευνες να δείχνουν πως σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με τον αριθμό των πολιτών που δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς και με τα φορολογικά βάρη διαρκώς να βαίνουν αυξανόμενα, η κύρια ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζει στο ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη αυτήν την φορά με το κίνημα του «δεν έχω να πληρώσω». Ιδιαίτερα μάλιστα όταν παραμένουν ανοιχτά φλέγοντα φορολογικά ζητήματα, όπως είναι αυτό της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Η πρόσφατη εικόνα με εκατοντάδες πολίτες να σχηματίζουν ουρές στην πλατεία Βάθης και να υψώνουν τα χέρια τους για να προμηθευτούν δωρεάν φρούτα και οπωροκηπευτικά είναι άλλωστε ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Το πιστοποιούν άλλωστε και τα «ψυχρά» στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, τα οποία έδειξαν μια σημαντική υστέρηση στα έσοδα σε σύγκριση με τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί.
Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές πιέσεις προς την κυβέρνηση είναι αμείωτες. Οι αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν στους δρόμους, προειδοποιώντας με περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, στον «χορό» των κινητοποιήσεων πρόκειται να μπουν και άλλες κοινωνικές ομάδες – ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις – ενώ στο τραπέζι παραμένει το αίτημα της τρόικας για 25.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Σε αυτό το σημείο έρχεται να προστεθεί και το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά έχει διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο πως διαφωνεί με το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δεσμευτεί ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και οι εθελούσιες αποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή, η υστέρηση στα έσοδα φέρνει πιο κοντά τις «προειδοποιήσεις» της τρόικας σχετικά με τις αυτόματες ρήτρες διόρθωσης ή για τη λήψη νέων μέτρων, ενδεχόμενο πάντως που δεν μπορεί να «σηκώσει» όχι μόνο η κοινωνία αλλά και η πλειοψηφία των βουλευτών. Αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Εργασίας, Γ.Βρούτση για αλλαγές στο νόμο σχετικά με τις απεργίες δημιουργεί πρόσθετες ρωγμές και τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν κρίνει κανείς και από τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που δείχνει ότι σε οριακό σημείο βρίσκεται και η συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης.

Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...