Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Economist: Εκτός ατζέντας η Grexit; Παρά τη βελτίωση του κλίματος, η Ελλάδα παλεύει να επιτύχει τους στόχους που έθεσε η Τρόικα - Η κοινωνική ένταση δεν πρόκειται να υποχωρήσει


Η Ελλάδα παλεύει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει η Τρόικα, την ώρα που η κοινωνική ένταση είναι απίθανο να υποχωρήσει. Είναι εκτός ατζέντας η Grexit; Το ερώτημα αυτό θέτει ο Economist.
Αν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον εκτός ατζέντας, διερωτάται σε άρθρο του ο Economist.
Το βρετανικό περιοδικό σημειώνει πως μπορεί η ελληνική οικονομία να παλεύει με την ύφεση, η οποία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και με την ανεργία η οποία σκαρφάλωσε κοντά στο 27%, ωστόσο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, από το 2007 έως το 2012



Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Economist, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζεται αισιόδοξος και προβλέπει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Τα σημάδια από το πεδίο του τουρισμού, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για φέτος το καλοκαίρι, ενώ έχει επιστρέψει η αισιοδοξία στις αγορές, μετά τις διαβεβαιώσεις του Βερολίνου, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, το βρετανικό περιοδικό εκτιμά πως σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, η τρικομματική κυβέρνηση σταθεροποιείται.
Ωστόσο, ο Economist προειδοποιεί ότι η Ελλάδα παλεύει να επιτύχει μια σειρά νέων στόχων που έχουν τεθεί από την Τρόικα, πράγμα καθόλου εύκολο. Η κοινωνική ένταση δεν αναμένεται να υποχωρήσει, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, καθώς αιωρείται η απειλή λήψης νέων μέτρων, την ώρα που αυξάνεται η φορολογία, ενώ η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά κοινωνικά μέτωπα, μετά την επίταξη των απεργών του μετρό και των ναυτεργατών. 

Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...