Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Δεν έφτανε το εγχώριο οικονομικό πρόβλημα προστέθηκε τώρα και το πρόβλημα της Κύπρου. Οι Κυπριακές τράπεζες δημιουργούν σημαντικές ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα.
Η πρόθεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι να χειραγωγήσουν το τραπεζικό Ελληνικό σύστημα και μαζ΄'ι του να ελεγχθεί και το Κυπριακό αφού τρεις τράπεζες με έδρα την Κύπρο βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι εισηγμένες στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
Αν στις Κυπριακές τράπεζες δεν υπάρξει ισχυρή παρέμβαση είτε θα κλείσουν είτε θα αποτελούν περιφερειακές ασήμαντες τράπεζες χωρίς προοπτική.
Στόχος είναι οι τρεις τράπεζες, Ελληνική, Λαϊκή και Κύπρου να ενσωματωθούν σε μια και να πωληθούν. Υπάρχει μια πιθανότητα να ενσωματωθούν στον όμιλο της Εθνικής τράπεζας, εξέλιξη που φέρνει την Εθνική απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος ύστερα μάλιστα και από την καταγεγραμμένη αδυναμία της Εθνικής να ανταποκριθεί στην ήδη ενσωμάτωση της Ευρωμπάνκ.
Έτσι κρατικοποιείται η Εθνική και παραμένει ιδιωτική η Αλφα και Πειραιώς.
Η κατ΄εξοχήν ιδιωτική Ευρωμπάνκ εξαφανίζεται μέσα στην Εθνική και είναι σαν μην υπήρξε ποτέ.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες Ελληνικές τράπεζες προγραμματίζεται να αποτελέσουν ένα σχήμα και να πωληθούν.
Αναφορικά με τις συμμετοχές των Κυπριακών τραπεζών σε Ρωσικές, αυτές οι συμμετοχές θα πωληθούν άμεσα.
Η συνολική ανάγκη της αναδόμησης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου βρίσκεται στα επίπεδα των 10 δις ευρώ. Με τις παρεμβάσεις αυτές οι ανάγκες περιορίζοντας στα 4 δις, περίπου, οι οποίες θα καλυφθούν από φορολογία στις καταθέσεις με ένα ποσοστό της τάξης του 7% επί του κεφαλαίου.
Το ίδιο σχέδιο προγραμματίζεται και μελετάται για την Ελλάδα σε περίπτωση που αποτύχει το πάρα πάνω σχέδιο. Θα φορολογηθούν οι καταθέσεις με κάποιο ποσοστό κι αυτό μελετάται ως ένα plan B.
Οι σχεδιασμοί αυτοί φέρνουν τον απόλυτο έλεγχο του Ελληνοκυπριακό τραπεζικού συστήματος από την τρόϊκα. Ανατρέπεται πλήρως η δομή του στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Να επισημάνουμε, επίσης, ότι ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε στον νέο Πρόεδρο της Κύπρου άμεση συμπαράσταση και βοήθεια και πολύ πιθανόν να χορηγηθεί στην Ελλάδα έξτρα βοήθεια της τάξης των 2,5 με 3 δις που μέσω του ΤΧΣ να μεταβιβαστεί στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον της τρόϊκα κινείται ανισότιμα για τις τράπεζες. Οι μη συστημικές τράπεζες δεν θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση με τις αντίστοιχες συστημικές. Οι μικρές, μεταξύ των οποίων και οι Κυπριακές, θα εξαφανιστούν σε μικρό διάστημα είτε με την πώληση είτε με την ενσωμάτωση και την πώληση.
Ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί στον απόλυτο έλεγχο του ενός πόλου του νέου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, της Εθνικής, τουλάχιστον για πέντε χρόνια, με κρατικοποίησή της και στην συνέχεια την πώλησή της στην αγορά.
Τι ήθελε προκύψει κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει. Ένα είναι βέβαιο, οι παρεμβάσεις αυτές φέρνουν την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω και οι οικονομικές εξελίξεις θα συμπιέσουν έτι περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Θα επανέλθουμε στον σχολιασμό διότι κατά την άποψή μας οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και οι πειραματισμοί της Ενωμένης Ευρώπης στην Ελλάδα και τώρα προστέθηκε και η Κύπρος μπορεί να είναι η αρχή πλήρους ανατροπής της δομής αυτής της Ενωμένης Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...