Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Η βίαιη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο φέρνει τεράστια ανωμαλία, χωρίς προηγούμενο. Σχόλια από την Κύπρο παρομοιάζουν την κατάσταση με αυτή της περιόδου της εισβολής των Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974 από οικονομικής άποψης.
Οι συνέπειες αυτής της απόφασης δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Η απόφαση αυτή υπό την πίεση της τριάδας Γερμανία - Φιλανδία - Ολλανδία είναι δυνατόν να αποτελέσει ντόμινο σοβαρών εξελίξεων στο κοινωνικό επίπεδο. Ήδη Κύπριοι διαδηλώνουν στους δρόμους με διάφορους τρόπους ενώ στην Ελλάδα φήμες φέρνουν μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες να έχουν συναντηθεί χθες βράδυ προκειμένου να συζητήσουν αυτές τις εξελίξεις. 
Άλλες φήμες φέρνουν το Ρωσικό ναυτικό να έχει ξεκινήσει με προορισμό την Μεσόγειο. Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί απ΄αυτά. Ένα είναι βέβαιο οι εξελίξεις αυτές σίγουρα θα φέρουν κάποια αποτελέσματα.
Στην Κύπρου όλα τα συστήματα και οι υπεύθυνοι του τραπεζικού και πολιτικού συστήματος δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς.
Στην Ελλάδα όλοι περιμένουν την Τρίτη το πρωί πως θα συμπεριφερθούν οι Έλληνες καταθέτες και πως θα αντιδράσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Δεν εξαιρούνται οι ίδιοι οι τραπεζίτες που ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ελέγχουν τα αυτόματα συστήματα και εξετάζουν όλες τις νομικές παραμέτρους.
Η σκέψη των καταθετών και όχι μόνο έφυγε από την εμπιστοσύνη που περιέβαλε ως τώρα το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Έτσι είχαν επανέλθει οι καταθέσεις στις τράπεζες σχεδόν όσες είχαν ΄΄δραπετεύσει΄΄. Τώρα επανέρχεται το σενάριο της φυγής από την Ευρωζώνη όλων των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή βρίσκονται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την τρόϊκα.
Πλήρης η ψυχολογική τουλάχιστον η ανατροπή στα δεδομένα και η κυβέρνηση καλείται να καθησυχάσει τους Έλληνες όχι μόνο με δηλώσεις από τον κ. Στουρνάρα αλλά μέσα από άλλους μηχανισμούς.
Εξ αιτίας αυτής της απόφασης είναι πιθανή η αλλαγή της θεμελιωμένης άποψης της κοινωνίας περί παραμονής στο ευρώ.
Η Τρίτη θα είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στις αγορές ενώ αύριο όλοι αναμένουν το άνοιγμα των αγορών στην ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...