Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ

Μετά το ιστορικό ΄΄ΟΧΙ΄΄ των Κυπρίων στην πρόταση της Ευρώπης για κούρεμα στις καταθέσεις των     ιδιωτών καταθετών έρχονται οι δυσκολότερες αποφάσεις. Ποια θα είναι η λύση στο πρόβλημα. 
Ιστορική και ηρωϊκή, εθνικά, η απόφαση του κοινοβουλίου, που εξέφρασε και το πατριωτικό αίσθημα όλου του Ελληνισμού.
Στην απόφαση αυτή σήκωσε όλο τον Ελληνισμό απ΄ότι φάνηκε από εκδηλώσεις και σχόλια πατριωτισμού και υπερηφάνειας στο διαδίκτυο και με δημόσιες δηλώσεις.  
Ο Σώϊμπλε, αμετανόητος, δήλωσε ότι ΄΄για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν υπαίτιος είναι η ίδια η Κύπρος. Θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας προς τις Κυπριακές τράπεζες όπως ορίζουν οι κανόνες΄΄.
Τι σημαίνει αυτό; Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα της απόφασης στο Eurogroup, που σημαίνει ότι οι καταθέσεις έχουν ήδη κουρευτεί κι αυτό θα φανεί όταν ανοίξουν οι τράπεζες και γίνουν οι πρώτες αναλήψεις.
Την δήλωση αυτή επιβεβαίωσε και η ΕΚΤ περί παροχής ρευστότητας.
Ποια, όμως είναι η λύση.
Κατά την άποψή μας δύο είναι οι δυνατές λύσεις. Η εξεύρεση κεφαλαίων από την Ρωσία ή άλλο κράτος με διμερείς συμφωνίες και στο όνομα των μελλοντικών εσόδων από τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Η δεύτερη λύση είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή εντός των επομένων ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να τυπώνει χρήμα, την λίρα.
Σ΄αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η περίπτωση των τραπεζών της χώρας, οι οποίες ουσιαστικά είναι εν δυνάμει χρεοκοπημένες. Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ζήτημα αν θα ανοίξουν οι τράπεζες, πότε θα ανοίξουν και με ποιο χρήμα.
Ασφαλώς έχει τεθεί ζήτημα με τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Εκκρεμεί η απάντηση της Κυπριακής κυβέρνησης προς την Ελληνική αν και κατά πόσο ενδιαφέρονται να απορροφηθούν από Ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. 
Ένα σενάριο που αναπτύχθηκε στην Κύπρο είναι και η εξαγορά τους από Ρώσους επιχειρηματίες ως  μορφή συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
Στην Ελληνική αγορά αναμένεται και σήμερα ποια θα είναι η επιρροή της απόφασης της Βουλής. Αποτελεί και για την Ελληνική κυβέρνηση γόρδιο δεσμό η υπόθεση ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...