Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο τελευταίο Eurogroup είναι μια νέα παράμετρος που θα εισαχθεί στην ψυχολογία και στις θέσεις των επενδυτών.
Το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την Κύπρο μπορεί να αποτελέσει εφαρμογή και σε άλλες οικονομίες άλλαξε τα δεδομένα των επενδυτών αλλά και των παραδοσιακών καταθετών.
Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα υπήρχε ριζωμένη η αντίληψη ότι η κατάθεση σε μια τράπεζα των χρημάτων αποτελεί εγγύηση και διασφάλιση για το μέλλον ακόμη κι αν δεν είχε σημαντικές αποδόσεις.
Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται οι καταθέσεις για ανακεφαλαιοποίηση των ίδιων των τραπεζών με τα χρήματα των πελατών τους που είναι ΄΄παρκαρισμένα΄΄ στο χαρτοφυλάκιό τους.
Προβληματισμένοι είναι και οι μέτοχοι των τραπεζών αφού και αυτοί συμπεριλαμβάνονται στους μετέχοντες στις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Στην Λαϊκή τράπεζα οι πρώτοι που υφίστανται σημαντικές απώλειες κεφαλαίων είναι οι μέτοχοι της τράπεζας. Όλα τα επενδεδυμένα χρήματά τους θα εξαϋλωθούν. Άγνωστο είναι αν θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές της τράπεζας Κύπρου. 
Το προβληματικό Κυπριακό τραπεζικό σύστημα εξαφάνισε το επενδεδυμένο χρήμα. 
Δεν απέχει και πολύ η ψυχολογία των Ελλήνων επενδυτών από αυτό των Κυπρίων σήμερα. Οι Ελληνικές τράπεζες παρ΄όλο που είναι θεωρητικά προστατευμένες κάτω από τις νεότερες συμφωνίες Κυβέρνησης και τρόϊκας κανείς δεν θα πείσει τους επενδυτές να θέσουν την νέα αυτή παράμετρο στις μελλοντικές τους τοποθετήσεις. Αν σκεφθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να απορροφηθούν τόσες τράπεζες από μια (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς) όταν η ίδια είχε σημαντικά προβλήματα επιβίωσης θα κατανοήσει πόσο δύσκολα θα μπορέσει (αν μπορέσει) το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντέξει στις μεγάλες αυτές ανάγκες και προκλήσεις.
Οι καταθέτες σήμερα ακόμη και στην Ελλάδα θα δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα στις νέες επιρροές του τραπεζικού συστήματος.
Δεν θα εξαιρεθούν και οι μέτοχοι των τραπεζών. Με το άνοιγμα σήμερα του χρηματιστηρίου τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στους τραπεζικούς τίτλους.
έχουν πολλή δουλειά οι διαπραγματευτές των εταιρειών σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...