Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

NEA ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup περί φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ανατρέπει καθιερωμένα πολλών ετών στην δομή της οικονομίας και βέβαια στην συνείδηση των πολιτών.
Πρώτα απ΄όλα κλονίζεται η εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος. Οι διαβεβαιώσεις ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές δεν ευσταθεί μετά τις σκληρές παρεμβάσεις στην Κύπρο.
Παρ΄όλο που οι δηλώσεις Στουρνάρα γαι το ότι δεν ισχύουν οι αποφάσεις για τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχει αποδοχή. Αντίστροφα, θα προκαλέσει αναστάτωση στους Έλληνες πολίτες. 
Ήδη στην Κύπρο γεννήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν σήμερα πηγαίνοντας να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ διεπίστωσαν ότι το σύστημα ήταν εκτός λειτουργίας. Είχε βγει off  με την παρέμβαση της Κυπριακής κυβέρνησης και με σκοπό να προσαρμοστεί από την Τρίτη στα νέα δεδομένα. Είναι βέβαιο ότι την Τρίτη θα προκληθούν εντάσεις στα τραπεζικά καταστήματα στην Κύπρο όταν πολίτες θα σπεύσουν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Κάπως έτσι έγινε και στο παρελθόν σε άλλα κράτη, όπως στην Ουκρανία, που σε μια νύχτα έκαναν  φτερά οι καταθέσεις των πολιτών ενώ την επομένη οι τράπεζες δεν άνοιξαν καθόλου.
Δεύτερον, η εμπλοκή των μετόχων και μετοχών στην φορολόγηση των καταθέσεων προκαλεί άλλο σημαντικό πρόβλημα. Πλήττει άμεσα το χρηματιστηριακό κλίμα και το πνεύμα του επενδύσεων.
Τρίτον, η συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιουργεί απόλυτη ανασφάλεια στους καταθέτες είτε μικρούς είτε μεγάλους. Εδώ να επισημάνουμε ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση από την Ελληνική κυβέρνηση το ΣΔΟΕ να έχει άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων καταθετών. Το γεγονός δεν είναι καθόλου τυχαίο άσχετα αν πήρα μια μικρή αναβολή εκτελέσεως της απόφασης.
Τέταρτον, παρόλο που οι Ευρωπαίοι ήθελαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο το Bank run, φαίνεται όχι μόνο να μην αποφεύγεται αλλά ίσως και να είναι η λύση - μονόδρομος. Έτσι γεννάται το ερώτημα γιατί οι καταθέτες να μην σπεύδουν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Ποιος και πώς εγγυάται μια παρόμοια εφαρμογή στο επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα; 
Πέμπτον, είναι ασαφές αν ο νόμος περί εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων θα είναι σε ισχύ ύστερα από τα τελευταία γεγονότα, Μπορεί να είναι εγγυημένες οι καταθέσεις αλλά ευάλωτες στην διάθεση της κυβέρνησης προς επιβολή νέας φορολόγησης.
Έκτον, ποιος εγγυάται την επιτυχία του Ελληνικού προγράμματος σταθερότητας; Κανείς όσο κι αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να μεταφέρουν. Το βλέπουμε μέσα από την έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού και των αποτυχιών προηγούμενων προγραμμάτων. να τονίσουμε ακόμη και την καταγεγραμμένη αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει μηχανισμούς στήριξης και αυτών ακόμη που έχει συμφωνήσει με την τρόϊκα.
Έβδομον, η όλη εξέλιξη της φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο και ενδεχομένως στο μέλλον και στην Ελλάδα  σε άλλη χώρα, στηρίζεται στην μη εθελοντική συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά στον εξαναγκασμό της συμμετοχής. Κι αυτό δημιουργεί σκέψεις ακόμη πιο κοντά στον πανικό.
Μήπως ο λόγος των πολιτικών τηρείται; Μήπως υπάρχει σχεδιασμός στα οικονομικά που να στηρίζεται ο πολίτης ώστε να παραμείνει η εμπιστοσύνη στο σύστημα; Γίνεται το ακριβώς αντίστροφο. Συντελούνται γεγονότα που κάθε άλλο εμπιστοσύνη προκαλούν.
Το φαινόμενο, έχουμε την αίσθηση, ότι θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Μην ξεχνούμε ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο τα ίδια προβλήματα ρευστότητας στο σύστημα. Ακόμη και η Γερμανία εμφανίζει κάμψη σε πολλούς τομείς της παραγωγής της ενώ η Γαλλία υπάρχουν εκτιμήσεις θα αποτελέσει μια περιφερειακή οικονομική συνιστώσα, με τα ίδια προβλήματα της Ελλάδας ή της Ιταλίας ή της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας.
Στην Ιταλία το ύψος του χρέους έχει περάσει κάθε προηγούμενο ενώ το πολιτικό σύστημα παραμένει θολό ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές και την μη ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης.
Και μια σημαντική παράμετρο. Δια στόματος του Πρωθυπουργού, στις Βρυξέλλες, χθες, συζητήθηκε το θέμα της Συρίας. Ένας αστάθμητος νέος παράγοντας που περιπλέκει τα δεδομένα και καθιστά τις εξελίξεις ακόμη πιο απρόβλεπτες.
Σε προηγούμενο άρθρο μας συστήνουμε ψυχραιμία, το ίδιο λέμε και τώρα.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι η κατάσταση ελέγχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...