Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η δημοτική παράταξη, ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ δημοσιεύουν την πρότασή τους αναφορικά με τον τρόπο και το ύψος των τροφείων για την ερχόμενη εκπαιδευτική περίοδο 2013-14.
Στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης έγινε συζήτηση περί του τρόπου και του ύψους των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς. Τρεις ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν και αυτή την ώρα συζητούνται στους κόλπους του οργανισμού.
Μια πρόταση ήταν της σημερινής διοίκησης, η οποία προτείνει την επιβολή τροφείων όπως και τις προηγούμενες χρονιές ενώ το ύψος τους διαμορφώνεται κατά 10-15% λιγότερο από τις περσινές τιμές. Η δεύτερη πρόταση προέρχεται από την δημοτική παράταξη ΄΄Βριλήσσια-Δήμος Δημιουργίας΄΄ η οποία προτείνει την απαλλαγή τροφείων για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 40000 ευρώ ετησίως και από εκεί και πάνω ακολουθείται η μέθοδος των κλιμακίων εισοδήματος με αντίστοιχα ποσά, στην λογική της πρότασης της διοίκησης αλλά με χαμηλότερες τιμές.
Η τρίτη πρόταση κατατέθηκε από την δημοτική παράταξη ΄΄Τα Βριλήσσια των Πολιτών΄΄, η οποία κινείται σε ένα άλλο μήκος κύματος. Προτείνει την κατάργηση των κλιμακίων και μέχρι του ποσού των 30000 ευρώ ετησίως οικογενειακού εισοδήματος πλήρης απαλλαγή ενώ από εισοδήματα άνω των 30000 ευρώ ενιαίος συντελεστής % στο ετήσιο εισόδημα. 
Δημοσιεύουμε την πρόταση της παράταξης ΄΄Τα Βριλήσσια των Πολιτών΄΄ έτσι ακριβώς όπως θα κατατεθεί επισήμως στο συμβούλιο του Οργανισμού.

    


     ΠΡΟΤΑΣΗ  ΓΙΑ  ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ  ΠΑΙΔΙΚΩΝ  ΣΤΑΘΜΩΝ  2013-2014

Στο πλαίσιο της επιβολής τροφείων στους Παιδικούς σταθμούς και για το σχολικό έτος 2013-2014 προτείνουμε τα εξής.

  1. Η θέση μας γενικώς είναι μηδενικά τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς. Η άποψή μας αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η εκπαίδευση στην χώρα μας πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.
  2. Αναγνωρίζουμε, όμως, όπως και την προηγούμενη χρονιά τις περικοπές που υπέστη η τοπική αυτοδιοίκηση στους πόρους των ΚΑΠ και όχι μόνο. Έτσι θεωρούμε ότι ο δήμος μπορεί να εισπράξει τροφεία από τους δημότες ανάλογα με τις δυνατότητές τους αφού και εκείνοι έχουν υποστεί περικοπές στις αποδοχές τους.
  3. Το 2012 -2013 μελετήσαμε με ποιο τρόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην επιβολή τροφείων και τεκμηριώσαμε πρόταση συγκεκριμένη και στηριγμένη απόλυτα στις δυνατότητες των δημοτών. Καταργήσαμε τις κλίμακες, οι οποίες επιδεινώνουν την αδικία και εισάγουμε ενιαίο συντελεστή % στο εισόδημα των δημοτών. Ο ποσοστιαίος συντελεστής έχει επιστημονική και λογιστική βάση από μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με ποιο ποσοστό επί του οικογενειακού εισοδήματος αφιερώνεται στην εκπαίδευση των παιδιών σε διάφορες ηλικίες για την μέση Ελληνική οικογένεια.
  4. Για να στηρίξουμε περισσότερο τα μικρά οικογενειακά εισοδήματα προτείναμε μικρότερο συντελεστή από εισοδήματα 10000 ευρώ έως 20000 ευρώ. Μεγαλύτερο συντελεστή από εισοδήματα 20000 ευρώ έως 30000 και λίγο μεγαλύτερο από 30000 ευρώ και άνω.
  5. Επαναφέρουμε την πρότασή μας αυτή και φέτος και τις εξής βελτιώσεις
  6. α. Μέχρι οικογενειακό εισόδημα 30000 ευρώ όλα τα παιδιά δωρεάν
β. Από 30000 ευρώ και άνω προτείνουμε ενιαίο συντελεστή 1,5% στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, σε ετήσια βάση. Επιμερίζοντας το ποσό στους 11 μήνες έχουμε τα μηνιαία τροφεία. Θα υπενθυμίσουμε ότι ο συντελεστής αυτός δεν είναι αυθαίρετος αλλά έχει προκύψει από στατιστικές μελέτες αναφορικά με τις δαπάνες μιας μέσης οικογένειες που κάνει για την εκπαίδευση των παιδιών σε ετήσια βάση και με τα Ελληνικά δεδομένα. Έτσι κατοχυρώνεται πλήρως η αντικειμενικότητα του ύψους των τροφείων.
      7.   Για την περίπτωση των αλλοδαπών οικογενειών προτείνουμε το ποσό των
           50 ευρώ μηνιαίως. Το προτεινόμενο ποσό δεν έχει επιστημονική
            τεκμηρίωση αλλά θεωρούμε ότι οι οικογένειες αυτές είναι σε θέση να
            ανταποκριθούν.
      8.   Στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 40000
            ευρώ προτείνουμε εντελώς δωρεάν τιμώντας και επιβραβεύοντας την
             πολυτεκνία.
     9.    Για εισόδημα άνω των 40000 ευρώ θα καταβάλλεται το 50% των
            προβλεπομένων από την γενική μας πρόταση.
     10. Για την περίπτωση αδελφών προτείνουμε το δεύτερο να πληρώνει το 50%  
            του πρώτου αδελφού ενώ για τρίτο παιδί εντελώς δωρεάν.
    11. Ο υπολογισμός των τροφείων για κάθε εγγραφή είναι εύκολη αρκεί να
          εγκατασταθεί ένα μικρό λογισμικό (ακόμη και σε μορφή ή excel). O   
          ισχυρισμός ότι απαιτείται χρόνος για τους υπολογισμούς δεν θεωρείται   
          σοβαρός ώστε να απορριφθεί μια δίκαιη και επιστημονική πρόταση. Ούτε
          ότι απαιτείται επί πλέον προσωπικό για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα.
     12. Η πρόταση είναι πρωτοποριακή και είμαστε σίγουροι ότι θα την
           ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι αν εφαρμοστεί από τον δικό μας δήμο.
     13. Είναι δυνατόν να υπάρχουν βελτιώσεις στην βασική πρόταση.
     14. Η σταδιακή άνοδος του ορίου μη επιβολής τροφείων θα οδηγήσει σε δύο
           έως τρία χρόνια στον μηδενισμό των τροφείων ενώ θα δοθεί ο χρόνος στην
           διοίκηση του δήμου να μελετήσει και να εξορθολογήσει τα οικονομικά του
           ώστε να είναι έτοιμος να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί δωρεάν.
     15. Θέση μας είναι πολιτική αλλά στηριγμένη σε αντικειμενικούς όρους
           Οικονομίας χωρίς αυθαιρεσίες έτσι  ώστε να τύχει της αποδοχής όλων.

    
Θα υπενθυμίσουμε ότι, στην πρότασή μας συμπεριλαμβάνονταν και η λειτουργία ενός νέου παιδικού σταθμού από το 2013 και ένα ακόμη το 2014 προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των δημοτών όταν μάλιστα επιδεινώνονται τα οικογενειακά εισοδήματα.
Ισχυριζόμαστε ότι η πρόταση της διοίκησης ενέχει το στοιχείο της αυθαιρεσίας και της αδικίας. Αν κυρίαρχος στόχος είναι η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών θα απαντήσουμε ότι, οι λειτουργικές δαπάνες είναι Συνταγματική υποχρέωση του δήμου. Δυνητική είναι η επιβολή τροφείων. Η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται συνολικά από την Πολιτεία ενώ μέρος των λειτουργικών δαπανών προβλέπεται από τις επιχορηγήσεις των ΚΑΠ. Να επισημάνουμε εδώ ότι υπάρχει ισχυρή χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για 120 παιδιά που καλύπτονται με περίσσευμα μάλιστα. Είναι βέβαιο ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ υπερβαίνει κατά πολύ την ανά παιδί και ανά έτος δαπάνη για την λειτουργία των παιδικών σταθμών, έτσι προκύπτει περίσσευμα από την χρηματοδότηση, την οποία συμπεριλαμβάνει ο δήμος και το Νομικό πρόσωπο στα έσοδα του και τα οποία εμφανίζονται αυξημένα.. Αν η χρηματοδότηση παύσει κάποια στιγμή (που θα γίνει οπωσδήποτε στο άμεσο μέλλον) ας προετοιμαστεί ο δήμος να αντιμετωπίσει την δαπάνη αυτή εξορθολογίζοντας τα οικονομικά του ενώ με την πρότασή μας καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για τα τροφεία.
Θεωρούμε ότι οι γονείς θα συνεισφέρουν επικουρικά στην λειτουργία των παιδικών σταθμών. Τα τροφεία δεν θα πρέπει να είναι το κύριο έσοδο του δήμου για την στήριξη της λειτουργίας των.
Την ίδια υποχρέωση έχει και για τις άλλες δομές που υπάρχουν σε εξέλιξη στο δήμο όπως για παράδειγμα η λέσχη ΄΄Κρίκος΄΄. Η χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ για τον ΄΄Κρίκο΄΄ είναι αρκετά υψηλή, καλύπτοντας πλήρως τις δαπάνες λειτουργίας του. Άλλωστε η δομή αυτή δεν απαιτεί σημαντικές δαπάνες για την λειτουργία του ενώ η λειτουργία του παρέχει σημαντικό κοινωνικό έργο.
Άλλωστε δεν έχουμε κανένα οικονομικό στοιχείο που να τεκμηριώνει αντικειμενικά το κόστος των λειτουργικών δαπανών παρ΄όλο, που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τα στοιχεία αυτά κατά δομή ενώ η διοίκηση αρνείται επιμόνως να ανταποκριθεί ως είναι υποχρέωσή της.
Ως εκ τούτου η διοίκηση είναι υπέρ της επιβολής τροφείων και άρα παραβλέπει ουσιαστικά ακόμη και τον συνταγματικό νόμο. Αν η εκάστοτε κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική στήριξη των δήμων ανάλογα με τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες δεν θα μεταφερθεί η ανευθυνότητα αυτή στην ευθύνη του δημότη και στην υποχρέωσή του να καταβάλλει τροφεία. Ταυτόχρονα καταδεικνύεται ότι η διοίκηση παρουσιάζει έλλειμμα ευαισθησίας και διεκδικητικών στόχων.
Η προσπάθεια σύγκρισης των τροφείων με τον ιδιωτικό τομέα είναι λάθος από την βάση του διότι δεν αποτελεί πρότυπο ο ιδιωτικός τομέας αλλά είναι υποχρέωση του δημοσίου και του Κράτους να αποτελεί εκείνο πρότυπο για τον ιδιωτικό τομέα.





ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Δίνουμε  ενδεικτικά αριθμητικά παραδείγματα για τα τροφεία:


Εισόδημα  31000  μηνιαία τροφεία     42 ευρώ  ετήσια τροφεία  465
                   35000                                 47                                       525
                   40000                                 54                                       600
                   45000                                 61                                       675
                   50000                                 68                                       750



  ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


      ΜΑΙΟΣ 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...