Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΑΤΟΝΟ, ΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Φθείρεται και απαξιώνεται, μαζί με πολλά άλλα, το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στα Ιωάννινα φάνηκε η φθορά και η απαξίωση ενός θεσμού που αφορά την σχέση των τοπικών κοινωνιών με τον πρώτο βαθμό εξουσίας.
Από τους 350 δημάρχους μέλη της ΚΕΔΕ βρέθηκαν εκεί μόλις 150 και από τα 500 συνολικά μέλη της ΚΕΔΕ βρέθηκαν οι 280!!!!!
Τι σημαίνει αυτό; Απαξίωση και φθορά μέσα σε ένα κλίμα ατονίας και αδιαφορίας ακόμη και των ίδιων που κατέχουν και διαχειρίζονται εξουσία. Καμιά απόφαση (όπως γράψαμε και προχθές) δεν είχε τουλάχιστον μια αξιοπρεπή πλειοψηφία. Αγωνίζονταν οι εκπρόσωποι και χρισματούχοι των τριών κομμάτων να σχηματίσουν μια πρόταση - ψήφισμα, που να φανερώνει μια κάποια δυναμική. 
Τα τραπέζια συναντήσεων και προβληματισμού, που παλαιότερα δημιουργούσαν έστω και στα χαρτιά μεγάλη δυναμική, σ΄αυτό το συνέδριο φάνηκε η ατονία και ίσως και αδιαφορία.
Η παρουσία του κ. Στυλιανίδη δεν έδωσε κανένα χρώμα, καμιά πρόκληση. Χωρίς προτάσεις, χωρίς σκέψεις και ιδέες πέρασε η παρουσία και η ομιλία του πέρασε ως μια τυπικότητα.
Ένα από τα σοβαρά, υποτίθεται, θέματα προς συζήτηση ήταν η παράταση των εκλογών. Γιατί το θέμα αυτό ήταν από τα κυριότερα όταν μόλις πριν τρία χρόνια ψηφίστηκε ο νόμος που καθόριζε την ημερομηνία των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ένα σχόλιο από την πλευρά ενός κόμματος που έχει φθαρεί και που το συμφέρον του επιτάσσει να μετακινηθούν οι εκλογές ώστε να μειωθεί η όποια δυσαρέσκεια του λαού. Κι αυτό τελικά αποτέλεσε σημείο σημαντικό συζητήσεων γιατί απλά συμφέρει τους ήδη κατέχοντες την διαχείριση των τοπικών πραγμάτων και που έχουν την προίκα του χρίσματος. Μια φωνή ακούστηκα, πράγματι, στο συνέδριο που είπε τα πράγματα με το όνομά τους και ασφαλώς χάθηκε γιατί είπε την αλήθεια.
Για το άλλο ζήτημα που είναι πράγματι σημαντικό ζήτημα, τα περί της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτω από νέα δεδομένα υπήρξε ο προβληματισμός αλλά ανεβλήθη η εκτενής συζήτηση και η λήψη απόφασης μεταθέτοντάς το σε....επόμενο συνέδριο, μόλις τον Ιούλιο!!!!!!
Πώς σκέφτονται τελικά οι άνθρωποι - εκπρόσωποι των κομματικών μηχανισμών και πολλές φορές όχι των τοπικών κοινωνιών!!!!
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι κοινωνίες έχουν παρασύρει και τους δημάρχους και περιφερειάρχες στην ατονία τους και φθορά. Μάλιστα αφού είναι πασίγνωστο ότι το κέντρο τελικών αποφάσεων δεν βρίσκεται σ΄ένα συνέδριο αλλά στα ερμητικά κλειστά γραφεία κάποιων λίγων και ξένων με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, γιατί να ασχοληθούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες; Γιατί να εμπνευστεί και να δοθεί κίνητρο στις κοινωνίες για συμμετοχή όταν επιβραβεύεται η ανικανότητα και η ασχετοσύνη; Γιατί να εκφραστεί ενδιαφέρον από την κοινωνία να βρεθεί κοντά στα προβλήματά της και την λύση τους όταν τα δημοτικά συμβούλια δεν εκφράζουν τίποτα, δεν αποτελούν την κυψέλη των προβληματισμών και της πολιτικής ιδέας; 
Γιατί να ασχοληθεί με την πόλη τους οι δημότες όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τον πρώτο ρόλο, ως μέσο οπτικής προβολής και μόνο;
Έτσι ο λαός απογοητευμένος θα βρεθεί πιο κοντά στον κανεπέ του και ίσως σε καμιά παραλία από το να συμμετάσχει στις ζυμώσεις και στην δημιουργική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...