Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΥΠΑΡΧΕΙ ΄΄SUCCESS STORY΄΄;

Τελευταία καλλιεργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας και μεγάλης προσδοκίας για μια νέα δυναμική στην Ελληνική οικονομία.
Η ΄΄επιτυχής΄΄ συνύπαρξη τριών ετερόκλητων κομμάτων στο τιμόνι της χώρας και η διαφαινόμενη αγαστή συνεργασία έδωσε μήνυμα επιτυχίας στο νέο εγχείρημα. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος της χώρας και η καθολική αποδοχή της Ευρωπαϊκής πολιτικής ότι στην Ελλάδα ανέλαβαν ισχυροί πολιτικοί αλλά υπάκουοι και πειθαρχημένοι δημιούργησαν την προσδοκία της επιτυχίας να βγει η χώρα από το σύμπλεγμα τεράστιων οικονομικών αδιεξόδων!
Οι θετικές εκτιμήσεις και τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων εταίρων ΄΄έδιναν κι έπαιρναν΄΄ .
Η επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα και η υποτιθέμενη εσωτερική επικοινωνία της κυβέρνησης με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της Ρωσίας έδιναν την εικόνα μιας προσπάθειας ενός νέου και ισχυρού οικοδομήματος.
Η έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κάτω από διθυράμβους και ιαχές επιβεβαίωναν την αλλαγή στην πορεία των πραγμάτων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατούσε αισιοδοξία και το ενδιαφέρον άρχισε να περιορίζεται στον παράγοντα της ανεργίας. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του Α. Σαμαρά ήταν πλέον η εξεύρεση τρόπων εισόδου νέων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να μπει ΄΄ζεστο΄΄ χρήμα στην αγορά να αυξηθεί η προσφορά εργασίας και να μειωθεί η ανεργία.Όλα τα υπόλοιπα είχαν πια....πάρει τον δρόμο τους!!!!
Τα εργοτάξια άρχισαν να δουλεύουν και ταυτόχρονα άρχισαν τα μεγάλα οράματα και οι μεγάλες υποσχέσεις....με τεράστιους οδικούς άξονες, με κινεζικά και ρώσικα κεφάλαια να κυκλοφορούν στην.....γλώσσα των πολιτικών!!!
Η χθεσινή απόφαση να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ ανέδειξε, όμως, την βαθιά και πλατιά τρύπα που έχει ανοίξει στην Ελληνική οικονομία. Η ΕΡΤ ήταν η αφορμή, οι αιτίες της μάλλον αποτυχίας είναι σε όλα τα άλλα.
Ας δούμε μερικά στοιχεία.
Αν εξετάσει προσεκτικά κανείς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διαπιστώσει ένα σημαντικό γεγονός. Την απόλυτη χρεοκοπία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Καμιά τράπεζα δεν είναι αυτή την ώρα και για πολλά - πολλά χρόνια....ιδιωτική. Όλες έχουν περιέλθει στο ...κράτος!!!!
Γυρίσαμε στις εποχές της κρατικοποιημένης οικονομίας. Το 85-90% των μετοχικών κεφαλαίων όλων των τραπεζών ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το κράτος. 
Κι αυτό καθ΄αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ποιος θα διαχειριστεί αυτό το τραπεζικό σύστημα!! Αυτό το κράτος που απέτυχε ακόμη και να αντιμετωπίσει μια ΕΡΤ να εξυγιάνει μια αρρωστημένη κατάσταση που δημιουργήθηκε από το ίδιο το κράτος;
Μέσα σε δύο χρόνια, ίσως και σε ένα, το πολιτικό σύστημα κατάφερε να χρεοκοπήσει την χώρα ....δύο φορές!!! Μία με το αποτυχημένο PSI+ και δεύτερη με την επαναγορά των ομολόγων.
Το χρέος της χώρας ύστερα από την εισροή τεράστιων κεφαλαίων είτε σε απόλυτο ρευστό είτε με εγγυήσεις παραμένει στα ίδια επίπεδα αυτά που ήταν πριν την εισροή. Πριν ήταν στα επίπεδα των 340 δις ευρώ, σήμερα είναι στα επίπεδα των 310 δις ευρώ.
Τουλάχιστον πέντε τράπεζες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Είτε απορροφήθηκαν είτε έσπασαν σε καλές και κακές και παραμένουν στα ...αζήτητα!!!
Η περίφημη αποκρατικοποίηση.... Οργανισμοί βγήκαν στο σφυρί. ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ, ΟΛΠ και άλλοι παραμένουν στην ουρά για.....πώληση σ΄ένα περιβάλλον αμφίβολης σταθερότητας.
Ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε με τους μισούς να πιστεύουν ότι καλά δόθηκε και τους άλλους να πιστεύουν ότι ...χαρίστηκε!!!!
Και ασφαλώς μέχρι εκεί. Πλήρης αποτυχία και απογοήτευση για την ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Οι Ρώσοι μας γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη.
Το φορολογικό σύστημα αναθεωρείται καθημερινά. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να αποδώσει δικαιοσύνη στην φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Στόχος είναι να εισπράξει και μόνο να εισπράξει. Οι τελευταίες αποφάσεις και οι αναθεωρήσεις της φορολογίας ακόμη και των .....πουρναριών καταδεικνύει τις άστοχες και ανούσιες παρεμβάσεις. Το πολιτικό σύστημα αφού ....σκέφθηκε και .....προσπάθησε  πολύ βρήκε ότι η περιουσία των Ελλήνων είναι η λύση στο πρόβλημα. Από εκεί θα μπορεί να...αρχίσει η λύση του προβλήματος της ανάκαμψης της οικονομίας!!!!  Φεύ!!!!
Η υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αντιμετωπίστηκε ως κακοδαιμονία των καιρών και ως προσπάθεια κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου και ότι οι υποβαθμίσεις ήταν σκόπιμες και στοχευμένες. Το ΄΄μεγάλο κεφάλαιο΄΄ άλλοτε το χρειαζόμαστε και άλλοτε είναι η αιτία της κακής μοίρας μας!!! Το χειριζόμαστε όπως μας βολεύει κάθε φορά!!!
Η άνοδος των ακραίων πολιτικών σχηματισμών και οι άναρθρες πολιτικές φωνές είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. 
Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο για σαράντα χρόνια αδυνατούν όχι μόνο να πείσουν αλλά και να ξεφύγουν από την αυτοκαταστροφή τους. Η ΝΔ, δημοσκοπικά να βρίσκεται στο 20-25% ενώ το ΠΑΣΟΚ να κινείται στην περιοχή του....5%
Η Χρυσή Αυγή, όμως να ανέρχεται συνεχώς και να έχει εγκατασταθεί στην περιοχή του 15%, ως τρίτη πολιτική δύναμη, μακράν απέχουσα από τον τέταρτο με ανοδική τάση κυνηγώντας τον...δεύτερο!!!!
Το τελευταίο φαινόμενο που κατέδειξε την αδυναμία του πολιτικού και πεπαλαιωμένου αλλά και αναξιόπιστου πολιτικού συστήματος ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, που απέδειξε την προχειρότητα και την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί το σύστημα, δείχνοντας ουσιαστικά την αδυναμία του.
Και ναι μεν η ΕΡΤ ήταν ένα άνδρο, μια εστία μολύνσεως αλλά και η απόφαση της διάλυσης με βιαιότητα αφήνει να σκεφθεί κανείς ότι μάλλον συγκεκριμένους στόχους εξυπηρετούσε παρά για λόγους οικονομίας και κάθαρσης.
Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να αποτυγχάνει, εξακολουθεί να είναι ίδιο, διατηρεί τις ίδιες λογικές, δες άλλαξε τίποτα. Το μόνο που άλλαξε είναι η ζωή των Ελλήνων. Αβεβαιότητα και σύγχυση. Απώλεια βασικών κεκτημένων της εργασίας και της ισορροπημένης δημοκρατικής καθημερινότητας. Ο Έλληνας δεν έχει κράτος, δεν έχει σχολείο, δεν έχει περίθαλψη, δεν έχει περιουσία, δεν έχει τις αποταμιεύσεις του, δεν έχει τα παιδιά του γιατί έφυγαν για δουλειά σε άλλες χώρες, δεν έχει οικογένεια, δεν έχει καμιά συνοχή, δεν έχει ίσως πατρίδα, δεν έχει ένοπλες δυνάμεις, δεν έχει....δουλειά!!!!!
Αυτό που έχει είναι μόνο το......΄΄success story΄΄!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...