Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΝΕΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Επί τέλους τίθεται επί της ουσίας το ζήτημα του εκπαιδευτικού συστήματος, της φιλοσοφίας και των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η φιλοσοφία στρέφεται προς την κατεύθυνση της αναβίωσης του παλαιού συστήματος των δεσμών σε σύγχρονη έκδοση.
Τρεις οι βασικές κατευθύνσεις αντιστοίχως με αυτές των δεσμών.
Το κυριότερο είναι ότι ενεργοποιούνται όλες οι τάξεις του Λυκείου και θεωρούνται ως προετοιμασία για την είσοδο του υποψηφίου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ανατίθεται σε μόνιμη επιτροπή εξετάσεων για την διεξαγωγή τους, την παρακολούθησή τους και της αξιολόγησή τους.
Οι μαθητές που ήδη βρίσκονται στο Λύκειο θα ακολουθήσουν το παλαιό σύστημα ενώ οι μαθητές που θα εισαχθούν από φέτος στην Α΄Λυκείου θα ακολουθήσουν το νέο σύστημα.
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς ψήφιση στην Βουλή εντός του θέρους ώστε από τον Σεπτέμβριο να βρει το σχολείο έτοιμο να υποδεχθεί τις αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Πολλά χρόνια τώρα από την δική μας πλευρά, ως παλαιοί στην παρακολούθηση του συστήματος αλλά και ως εργαζόμενοι είχαμε διαπιστώσει τα σημαντικά λάθη αυτού στου συστήματος. κυρίως όμως το λάθος στην φιλοσοφία της εκπαίδευσης στο Λύκειο.
Το σημαντικό στοιχείο εντοπίζεται στο γεγονός ότι η εκπαίδευση στο Λύκειο δεν είναι υποχρεωτική, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την πορεία έχει στόχο την ένταξή του στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και από εκεί ακολουθεί την επαγγελματική του καριέρα. 
Υπ΄αυτή την έννοια η εκπαίδευση απαιτείται να είναι σε υψηλό επίπεδο με απαιτήσεις από την πλευρά του σχολείου. Ο μαθητής και εν δυνάμει υποψήφιος απαιτείται να είναι προσεκτικός, αποφασισμένος, πειθαρχημένος και με συγκεκριμένη στόχευση για το επόμενο τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσής του στο Λύκειο.
Εμείς ακολουθούσαμε πάντα αυτό το σύστημα ακόμη κι αν η επικρατούσα λογική και νοοτροπία  βρίσκονταν σε αντίθεση κατεύθυνση.
Θα επανέλθουμε στην αξιολόγηση και εκτίμηση των νέων εξελίξεων στην Βθμια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...