Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΘΕΜΑ                TO NEO ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ


Τον Φεβρουάριο του 2011 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είχαμε επισημάνει σε όλους τους χώρους εργασίας του δήμου ότι αυτό που θα συναντήσουμε το επόμενο διάστημα θα ήταν οι περικοπές, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, οι περικοπές στις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση και δυστυχώς δεν πέσαμε έξω.
Σε συνέντευξη που δώσαμε πριν δυο μήνες περίπου σε τοπικό ραδιόφωνο περιγράψαμε ακόμη καλύτερα τις συνθήκες που διαμορφώνονται και ερμηνεύσαμε τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος δίνοντας την πραγματική εικόνα.
Κανείς τότε δεν κατανόησε, δυστυχώς αλλά χαρακτηριστήκαμε από μερικούς ως γραφικοί και ότι το κάναμε για να επίδειξη και για εντυπώσεις.
Όλα αυτά ήλθαν και έπονται χειρότερα.
Στις αρχές του τρέχοντος μηνός Ιουλίου 2013 παραβρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δήμου και επισημάναμε τις ακόμη χειρότερες συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τονίσαμε με οικονομικά στοιχεία ότι θα έλθουν και άλλα γεγονότα προς την κατεύθυνση της φτωχοποίησης των εργαζομένων και ασφαλώς τις αλλαγές που υποστεί η εργασία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Το δημοσιονομικό κενό που θα υπάρξει  στα επόμενα χρόνια που επικαλεστήκαμε δυστυχώς επαληθεύθηκε με την χθεσινή έκθεση της Commission, που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ύψος του κενού εκτιμάται στα 4 δις ευρώ. Το κενό αυτό θα αποτελέσει σημείο μεγάλης συζήτησης τον Σεπτέμβριο όταν η Τρόϊκα θα επανέλθει να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία ώστε να συνεχιστεί η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ήδη παρατείνεται η επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατά ένα έτος (μέχρι το 2016) όπως επίσης παρατείνεται το επίδομα αλληλεγγύης επίσης κατά ένα έτος μέχρι το 2016.
Τα δύο αυτά εισπρακτικά μέτρα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα οικογενειακά εισοδήματα όταν ήδη αυτά είτε έχουν συρρικνωθεί είτε έχουν μηδενιστεί με την αύξηση της ανεργίας.
Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με πρόβλεψη να φθάσει επισήμως το 29% αφού μπροστά μας έχουμε απολύσεις από το δημόσιο κατά 25000 χιλιάδες περίπου και ακολουθούν άλλες μέσα στο 2014.
Ο ιδιωτικός τομέας ήδη δοκιμάζεται από τον περιορισμό της οικονομικής δυνατότητας του μέσου εισοδήματος ενώ ο περιορισμός του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι αμφίβολης επιτυχίας στην ουσία του. Η μείωση του ΦΠΑ είτε δεν θα μεταφερθεί στον καταναλωτή είτε η μείωση αυτή δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα στο εισόδημα του εργαζόμενου ή ακόμη και να συμβάλει στην διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης.
Η ύφεση προβλέπεται για το 2013 στο 4,2% όπως αναφέρεται στην έκθεση ενώ με τις καλύτερες προοπτικές για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,2%.
Η συρρίκνωση των νοσοκομειακών μονάδων και η περαιτέρω απίσχναση του ΕΟΠΥΥ οδηγούν τους πολίτες σε έλλειψη βασικών συνθηκών διαβίωσης. Τα χρέη του Ελληνικού δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την αντοχή της αγοράς.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από τα 50 δις που προέβλεπε έχουν περιοριστεί στα 25 δις και για το 2013 από 2,8 δις στα 1,8. Η απαξίωση της περιουσίας του Ελληνικού Κράτους επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς.
Όλα αυτά συνθέτουν σκηνικό εξαθλίωσης και φτωχοποίησης ενώ θέτει σε πλήρη αμφιβολία την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κοντά είναι οι νέες απολύσεις στο δημόσιο, που αυτό θα αποτελέσει την δοκιμασία της κοινωνίας. Θα αντέξει στις νέες συνθήκες και θα παραμείνει σε συνθήκες ηρεμίας όπως απαιτείται για την επιτυχία του προγράμματος;
Αμφιβάλλουμε και καταθέτουμε την άποψή μας με θάρρος και τόλμη για να προετοιμάσουμε του εργαζόμενους και όλους τους θεσμούς λειτουργίας ότι στην Ελληνική κοινωνία έχει επιβληθεί μια νέα σελίδα που ακόμη είναι λευκή.
Για την τοπική αυτοδιοίκηση θα αναφερθούμε σύντομα σε άλλη ανακοίνωσή μας θέτοντας τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση.

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...