Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Από 1 Αυγούστου θα ισχύσουν νέοι κανόνες στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Δηλαδή στις περιπτώσεις όπου μια τράπεζα παρουσιάσει πρόβλημα το μετοχικό της κεφάλαιο για διάφορους λόγους την ευθύνη άρα και την επαναφορά σε υγιή κατάσταση οικονομικά θα έχουν κατ΄αρχήν οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι.
Αν και πάλι δεν είναι ικανή η βοήθεια αυτών θα έχουν σειρά οι καταθέτες!!
Στόχος των νέων κανόνων είναι να μην συμμετέχει το κράτος στην όποια ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας αλλά οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και οι καταθέτες.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που εμφανιστεί πρόβλημα θα συμβάλλουν οι ομολογιούχοι κατά βάση με τα ομόλογά τους, τις ομολογίες τους τις οποίες η τράπεζα μπορεί να ρευστοποιεί όπως επιθυμεί προς όφελος της τράπεζας. Για τις καταθέσεις θα ισχύσει κάτι ανάλογο που συνέβη στην Κύπρο. Θα κουρεύονται οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας στο ύψος που εκείνη θα καθορίσει.
Βέβαια η ΕΕ έχει ήδη ψηφίσει διάταξη όπου αποδέχεται το όριο ασφαλείας για τον καταθέτη είναι οι εκατό χιλιάδες ευρώ και ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της. Το ίδιο και για την Ελλάδα.
Τώρα στην χώρα μας υπάρχει κάτι περίεργο και ιδού το περίεργο και ο προβληματισμός.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που έχουν και τον μεγάλο όγκο καταθετών είναι απόλυτα κρατικές.
Με εξαίρεση την Αλφα και την Πειραιώς οι άλλες δυο έχουν την διαχείριση διοικητικά συμβούλια που ορίζονται από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά στην διαχείριση είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες αυτών των τραπεζών. Το κράτος δηλαδή που θα διαχειρίζεται τα της τράπεζας δεν θα πληρώσει ούτε και οι υπεύθυνοι διαχείρισης. Και πάλι ο λαός αν και εφόσον δεν επαρκέσουν τα κεφάλαια των μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών.
Αν η τράπεζα ήταν ιδιωτική δεν θα αναγκάζονταν ο λαός που είτε έχει είτε όχι καταθέσεις να πληρώνει σφάλμaτα και ανικανότητα του ίδιου του κράτους αλλά θα έκλεινε κι εκεί τελείωνε η κατάσταση. Τώρα, όμως, το κράτος έχοντας στην κατοχή του το 90% σχεδόν του τραπεζικού συστήματος σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγηθεί στο κλείσιμο μιας τράπεζας. Θα την διατηρήσει σε λειτουργία και τις ζημιές θα τις μεταβιβάσει στον λαό έστω κι αν είναι με ιδιωτικό managment.
Στη χώρα του παραλόγου ζούμε, παράλογα πράγματα θα γίνονται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...