Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΣΕ ΡΟΛΟ ΄΄ΛΑΓΟΥ΄΄ Ο κ. ΣΩΊΜΠΛΕ

Η χθεσινή δήλωση του κ. Σώϊμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική στήριξη για το διάστημα 2014-2015 έσπασε το ταμπού ότι η Ελληνική οικονομία αρκείται στα ήδη ληφθέντα και ότι απαιτείται απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μέχρι τώρα από την πλευρά της Γερμανίας υπήρχε σταθερή και ακλόνητη θέση ότι όλα βαίνουν καλώς. Οι φωνές από όλο τον υπόλοιπο κόσμο κατέγραφαν πάντα την ανάγκη μιας ισχυρής και οριστικής λύσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Μάλιστα τελευταία οι φωνές αυτές πλήθαιναν και πληθαίνουν. Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κ. Μέρκελ στις επερχόμενες εκλογές την κατηγορούν ότι ψεύδεται ισχυριζόμενη ότι δεν θα χρειαστεί καμιά, προς το παρόν, παρέμβαση στην Ελληνική οικονομία.
Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση υπήρξε η ανάγκη να γίνει κάποια νέα δήλωση που να γεφυρώνει τις δύο απόψεις. Η κ. Μέρκελ φαίνεται να υποχωρεί στην αρχική της θέση και φαίνεται να μπήκε μπροστά ο κ. Σώϊμπλε για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Έτσι προέκυψε η νέα δήλωση που αναγνωρίζει το πρόβλημα στο πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα.
Η δήλωση αυτή έφερε νέες αντιδράσεις. Φαίνεται να μην αναγνωρίζει την μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αλλά προκειμένου να λυθεί (και πάλι πρόχειρα) το ζήτημα προς το παρόν εξαρτά οικονομικά ακόμη περισσότερο την Ελληνική οικονομία από την Γερμανική. Ουσιαστικά ανταποκρίνεται πλήρως στο δόγμα της ιμπεριαλιστικής κατάκτησης των λαών του φτωχού νότου από τον πλούσιο βορά. Η αντίληψη αυτή όπως και η δήλωση δίνει μια απάντηση για εσωτερική κατανάλωση στην Γερμανία, στην Ελλάδα, όμως, η κατάσταση περιπλέκεται. Ήδη τα σενάρια για πτώχευση ακόμη μια φορά και η πιθανή αποχώρηση από το ευρώ έκαναν την εμφάνισή τους.
Τα περί άρσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η αναστάτωση που προκύπτει στους κόλπους της κυβέρνησης αποτελεί ένα σχέδιο ΄΄εισαγόμενου΄΄ αποπροσανατολισμού από την πραγματικότητα. 
 Σε κάθε περίπτωση όλοι σήμερα κινούνται ως προστάτες της εκλογικής νίκης της κ. Μέρκελ προσδοκώντας ισχυρά οφέλη σε μια νεότερη φάση μετά τον Σεπτέμβριο. Σ΄αυτούς και η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία (καλώς πράττει) είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στους στόχους της ώστε σε οποιαδήποτε περίπτωση που ήθελε προκύψει να έχει το σοβαρό πια επιχείρημα ότι στην Ελλάδα έγιναν τα συμφωνηθέντα αλλά δεν μας βγαίνει....
Το ζήτημα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους έχει αναγνωριστεί. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί. Πάντως μια νέα δανειοληψία ύψους 20-25 δις για την επόμενη διετία όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί νέα και μεταθέτει το ζήτημα της ουσιαστικής επίλυσής του στον χρόνο....
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα καμιά επένδυση σε κανένα τομέα δεν έχει έλθει από την πλευρά της Ευρώπης. Έχουν εμφανιστεί κάποια αμερικανικά Funds που έχουν τοποθετηθεί στο Ελληνικό χρηματιστήριο κι αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους συνειρμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...