Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Π-Υ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  44ο

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΘΕΜΑ                ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
                             ΄΄ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ΄΄

 Η δημοτική μας παράταξη στο πλαίσιο του καθήκοντός της καταθέσαμε προτάσεις επί του προϋπολογισμού για την χρήση του 2014 και για το νομικό πρόσωπο του δήμου ΄΄ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ΄΄.

Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν κωδικούς με συγκεκριμένα ποσά έχοντας ως βάση την ελάφρυνση των δημοτών στις συνδρομές τους στην συμμετοχή τους στα προγράμματα άθλησης και καλλιτεχνικών δράσεων.
Πέραν αυτού θεωρούμε ότι η διαχείριση του φεστιβάλ στο νταμάρι κάθε καλοκαίρι πρέπει να περιέλθει αποκλειστικά στον νομικό πρόσωπο και στον δήμο.
Θεωρούμε ακόμη ότι με την πρότασή μας, απολύτως τεκμηριωμένη, δίνει το περιθώριο να ανακαινιστούν οι ανοιχτοί χώροι άθλησης του δήμου στην οδό Ολύμπου.
Παρ΄όλο που δώσαμε γραπτώς τις προτάσεις μας στο νομικό πρόσωπο, η γραμματεία και ο πρόεδρος δεν ασχολήθηκαν αλλά ούτε και δόθηκαν, όπως απαιτείται ηθικά και δεοντολογικά, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι τα μέλη του συμβουλίου δεν είχαν μπροστά τους παρά μόνο τις εισηγήσεις του δήμου και της διοίκησης.

Θεωρούμε ότι η ενέργειά μας αυτή αποτελεί πρωτοπορία για τα καθιερωμένα αφού ποτέ και κανένας δεν κατέθεσε γραπτώς προτάσεις επί του προϋπολογισμού. Δεν φοβηθήκαμε μήπως μας κλέψουν τις ιδέες όπως συνηθίζεται αλλά με γνώμονα το συμφέρον του δημότη δώσαμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας ώστε να αποτελέσει ακόμη και απάντηση σε ερωτήματα της διοίκησης ΄΄ποια είναι η άλλη πρόταση΄΄.

Δημοσιεύουμε τις προτάσεις μας μέσα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

                                ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΛΟΓΙΣΜΟ  ΤΟΥ  ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Διαβάσαμε με προσοχή τον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου για το οικονομικό έτος 2014.
Διαπιστώσαμε την δικαιολογημένη, ως ένα βαθμό, μειωμένη δράση του νομικού προσώπου εξ αιτίας των περικοπών προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Έχουμε την άποψη, την οποία έχουμε καταθέσει και στα προηγούμενα χρόνια, ότι υπάρχει μικρή αλλά ίσως ελαφρυντική συμβολή στα οικονομικά του νομικού προσώπου δυνατότητα αύξησης των εσόδων του με σοβαρές αλλαγές στην διαχείριση και κυρίως την εκμετάλλευση των μη φανερών δυνατοτήτων του.

Ο δημοτικός μας συνδυασμός δεν θα παραμείνει για ακόμη μια χρονιά στην στείρα αντιπαράθεση και ανούσια αντιπολίτευση προκειμένου να εκθέσουμε την δημοτική αρχή ως κάποιοι νομίζουν ή πιστεύουν. Κάθε χρόνο υπήρχε άρνηση στην υπερψήφιση των προϋπολογισμών και αποδοχή μας στο σκέλος των δαπανών για μισθοδοσία του προσωπικού και σε έργα που προτίθεται να προχωρήσει είτε το νομικό πρόσωπο είτε ο δήμος γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες, που δεν έχουν εκμεταλλευθεί.

Έτσι και φέτος θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό με εξαίρεση και πάλι το σκέλος της μισθοδοσίας των εργαζομένων με όποια μορφή κι αν βρίσκονται στο νομικό πρόσωπο ως επίσης και στο σκέλος που αναφέρεται σε προγραμματισμένα έργα ή ακόμη και έκτακτα αρκεί να είναι τεκμηριωμένα στην οικονομική τους βάση και στο αποτέλεσμά τους.

Πλέον, όμως των ανωτέρω, προχωρούμε φέτος γραπτώς στις συγκεκριμένες προτάσεις μας επί του προϋπολογισμού γενικών θέσεων. Δεν έχουμε την δυνατότητα να καταγράψουμε σε αντίστοιχο πρόγραμμα προϋπολογισμού ώστε να εκτιμήσουμε το κόστος και το έσοδο με ακρίβεια. Γνωρίζουμε ότι προηγείται η μελέτη στις προτάσεις μας. Όμως οι δυνατότητές μας δεν μας επιτρέπουν να έχουμε σαφή οικονομική εικόνα αυτών προτάσεων. Αυτό δεν μειώνει σε καμιά περίπτωση την δυνατότητα και το κύρος των προτάσεων.

Έχουμε την ισχυρή άποψη ότι καινοτομούμε με την ενέργειά μας αυτή προχωρώντας σε πρόταση επί του προϋπολογισμού. Είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπούμενη δημοτική παράταξη καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Και το κάνουμε με στόχο να βοηθήσουμε και το νομικό πρόσωπο και τον δήμο αλλά κυρίως τον δημότη.

                                                    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΕΣΟΔΑ

1. Αύξηση κατά 12,4% ή σε ποσό 56000 ευρώ επί του προτεινόμενου ποσού  από την διοίκηση.
2. Μείωση στις συνδρομές των ιδιωτών κατά 35600 ευρώ ή σε ποσοστό 53%.

ΕΞΟΔΑ

Στις δαπάνες προτείνουμε μειώσεις σε ορισμένους κωδικούς όπου παρατηρήσαμε αυξήσεις από την προηγούμενη χρήση χωρίς ισχυρό τεκμήριο. Οι μειώσεις φαίνονται στον πίνακα που καταθέτουμε στο διοικητικό συμβούλιο.
Προτείνουμε μόνο αύξηση στις πληρωμές ΠΟΕ όπου διαπιστώσαμε ανεξήγητη καθυστέρηση στις πληρωμές. Την αύξηση την προτείνουμε με σκοπό και οι προμηθευτές να είναι ικανοποιημένοι ώστε να εξυπηρετούν το νομικό πρόσωπο αλλά και να μην παρουσιάζονται οι καθυστερήσεις υψηλές.
Να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε σαφή οικονομική εικόνα των οικονομικών του νομικού προσώπου ούτε και του Δήμου ώστε να τεκμηριώσουμε με περισσότερα στοιχεία την πρότασή μας.
Θεωρούμε, όμως, ότι είναι η πρόταση είναι απόλυτα εφικτή συγκρινόμενη μάλιστα και με τις προηγούμενες χρήσεις του νομικού προσώπου, τα στοιχεία του οποίου έχουμε από τους οικονομικούς απολογισμούς και τις λογιστικές καταστάσεις. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες αναδιαρθρώσεις των δαπανών ή και των εσόδων. Μπορούμε να το βεβαιώσουμε αν θα έχουμε όλα τα στοιχεία.

  Το προϊόν της πρότασής μας, που όπως δείχνουμε, είναι θετικό κατά 48000 ευρώ περίπου δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα να προβεί το νομικό πρόσωπο σε :

  1. Στην πρόσληψη περισσότερων ειδικοτήτων στα προγράμματα γυμναστικής.
  2. Οι μειώσεις στις συνδρομές που προτείνουμε πιστεύουμε ότι θα αυξήσουν την προσέλευση περισσοτέρων δημοτών που θα ισοσκελίσουν κατά κάποιο τρόπο τις μειώσεις που αναφέρουμε αλλά θα αυξήσουν πιθανό και τα τμήματα. Εκεί θα απαιτηθεί περισσότεροι  γυμναστές ή καλλιτέχνες για να ικανοποιηθεί η ζήτηση.
  3. Ανακαίνιση των ανοιχτών γηπέδων στην οδό Ολύμπου, κυρίως στον χώρο του μπάσκετ.

Η βασική μας πρόταση είναι:

Να αναλάβει εξ ολοκλήρου το νομικό πρόσωπο την διαχείριση, προγραμματισμό και υλοποίηση του φεστιβάλ στο Νταμάρι. Θεωρούμε ότι, το νομικό πρόσωπο είναι ισχυρότατο έμπειρο και θα έχει την οικονομική ευρωστία ώστε να προσφέρει στους δημότες ποιότητα και ποσότητα.
Άλλωστε η διαχείριση παλαιότερα ήταν αρμοδιότητα του παλαιού Πνευματικού Κέντρου του δήμου, που μικρότερες δυνατότητες κατάφερνε πολλά πράγματα.
Το επιχείρημα ότι απαιτείται κόπος και ικανότητες έχουμε την αίσθηση ότι προσβάλλει το ίδιο το νομικό πρόσωπο όταν μάλιστα άλλοι δήμοι έχουν την απόλυτη διαχείριση των εκδηλώσεων τα καλοκαίρι με δωρεάν παροχές προς τους δημότες μάλιστα.
Την πρόταση αυτή, να θυμίσουμε έχουμε κάνει από διετίας και κάθε χρόνο αποδεικνύεται ότι και σωστή είναι και θα δώσει κύρος και θέσεις εργασίας.


  ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

     ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  2013



Ακολουθεί πίνακας εσόδων και δαπανών για το νομικό πρόσωπο όπου φαίνεται το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο προτείνουμε να δαπανηθεί για την ανακαίνιση των ανοιχτών αθλητικών χώρων επί της οδού Ολύμπου.


    ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

info@nikolaoszisis.gr


operiigitis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...