Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΘΕΜΑ                ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΤΟΠΙΚΗ               
                            ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Το 2010 συμμετείχαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές υποστηρίζοντας την άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει την ανεξάρτητη διοικητική βαθμίδα στον κρατικό μηχανισμό και στην πολιτική.
Αποτέλεσε το ισχυρό επιχείρημα να βρεθούμε στην εκλογική διαδικασία θέτοντας στην ουσία της την παρουσία των υποψηφίων στην διεκδίκηση της τοπικής εξουσίας, της διαχείρισης και των πολιτικών εξελίξεων.
Τότε, το 2010, δυστυχώς τα κόμματα βρέθηκαν απέναντί μας, πολεμώντας μας και ισχυριζόμενα ότι οι υποψήφιοι θα ΄΄χριστούν΄΄, θα πάρουν την ευλογία του κόμματός τους για να διεκδικήσουν την ψήφο.
Τι γίνεται σήμερα;
Όλοι μιλούν για ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση!!! Όλοι μιλούν για τον απογαλακτισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κομματικό εναγκαλισμό.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με δημάρχους έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αυτή, της απαλλαγής των υποψηφίων από την εξάρτησή τους από τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους.
Όλοι οι σημερινοί δήμαρχοι δημιουργούν ακριβώς την επιχειρηματολογία που είχαμε εμείς, ως δημοτική παράταξη, το 2010.
Αλλάζουν την στάση τους σήμερα όταν το 2010 βρίσκονταν απέναντί μας επιχειρώντας να δείξουν ότι η αυτοδιοίκηση απαιτεί ισχυρά πολιτικά και κομματικά ερείσματα.
Οι δημοτικές παρατάξεις σχηματίστηκαν στο πλαίσιο της απόλυτης χειραγώγησης της κοινωνίας, παρασύροντας τους πολίτες σε διλήμματα με κομματικό περιεχόμενο.
Σήμερα διαπιστώνουν όλοι ότι τα κόμματα απαξιώθηκαν και είναι ανίσχυρα να στηρίξουν πολιτικές και υποψηφίους. Αδύνατη εμφανίζεται η κομματικοκρατία να επιβάλλει και πάλι τους δικούς της κανόνες στις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες εμφανίζονται πιο μπροστά από τα κόμματα. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σπουδαίο, τουλάχιστον σε μας που δώσαμε πρώτοι, τοπικά, το σύνθημα μιας νέας σελίδας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πόσο, όμως, αξιόπιστο θα είναι και πάλι το πολιτικό σύστημα με τις ΄΄νέες ιδέες΄΄ του; Πόσο ο πολίτης μπορεί να πιστέψει στο νέο προσωπείο των απαξιωμένων κομμάτων; Πόσο η επιχειρηματολογία θα πείσει τον ψηφοφόρο να απαλλαγεί, τελικά από τους ανίκανους, τους άσχετους και εν πολλοίς, τους ετερόφωτους; Πόσο μπορεί να στηριχθεί ο δημότης σε μια ομάδα υποψηφίων, που βρέθηκαν με αλλότρια κριτήρια από τα αυτοδιοικητικά σε  μια δημοτική παράταξη;
Παρατηρούμε πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αποτυχημένα να εκλεγούν στις εθνικές εκλογές, να δηλώνουν ΄΄το ενδιαφέρον΄΄ τους για τους δήμους και τις περιφέρειες!!! Προβλέποντας μια επόμενη αποτυχία τους στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, προτιμούν την τοπική εξουσία. Κανένα αυτοδιοικητικό κριτήριο!!! Απλά υποψηφιότητα. Θα δούμε αν τα κόμματα θα παρέμβουν υποδεικνύοντας αυτά τα πρόσωπα ώστε να απαλλαγούν από τις λίστες των υποψηφίων στα εθνικά ψηφοδέλτια ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς είμαστε σταθεροί στην άποψή μας, αυτή που δείξαμε και δημοσιοποιήσαμε στις εκλογές του 2010. Η ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί πρόοδο και δημοκρατικό στοιχείο. Είναι εργαλείο διαλόγου και δημιουργίας αλλά και ικανότητας.
Το επιχείρημα πολλών σημερινών δημάρχων ότι δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τα πράγματα αν δεν έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο φαντάζει ανίσχυρο μπροστά στις ισχυρές προϋποθέσεις των ανεξάρτητων εξελίξεων στις τοπικές κοινωνίες.
Κάτω απ΄αυτό το επιχείρημα είναι πιθανή η συμμετοχή της κομματικοκρατίας με κάποιο τρόπο, που δεν είναι ορατός αυτή την ώρα. Εκφράζουμε την δυσπιστία μας στον λόγο των κομμάτων. Γι΄αυτό και θέτουμε από τώρα το ζήτημα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Το πολιτικό σύστημα δεν θα παραδοθεί εύκολα. Αν τελικά τα κόμματα αποστασιοποιηθούν από αυτά τα σχέδια θα αποτελέσει μια κατάκτηση της κοινωνίας ενώ το σύστημα θα πρέπει να αποδεχθεί μια ισχυρή ήττα. Η απάντηση να δοθεί από την ίδια την κοινωνία σ΄ εκείνους που το 2010 εμφανίζονταν ως ικανότεροι αφού είχαν το ΄΄εκ Θεού΄΄  χρίσμα!!!!
Θα είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και πάλι την αλήθεια, την πραγματικά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, θέτοντας από τώρα το ζήτημα της ποιοτικής πολιτικής παρουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι το επόμενο βήμα και για το οποίο θα παρουσιάσουμε στην πορεία.

    ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...